10+ Biasiswa Untuk Sambung Belajar Lepasan SPM

Senarai Biasiswa Untuk Sambung Belajar Lepasan SPM | Dalam masa yang sukar seperti ini, mahu meneruskan pengajian ke tahap yang lebih tinggi bukanlah perkara yang mudah. Terutamanya bagi mereka yang baru sahaja menamatkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Setiap lepasan SPM memerlukan dana untuk melanjutkan pelajaran tetapi terpaksa menghadapi cabaran untuk mendapatkan sumber kewangan. Walau bagaimanapun, tahukah anda, terdapat banyak biasiswa yang tersedia untuk membantu sambung belajar lepasan SPM ke tahap yang lebih tinggi.


Berikut adalah senarai lebih daripada 10 biasiswa yang disediakan khas untuk lepasan SPM:

Biasiswa JPA

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menawarkan biasiswa kepada pelajar yang berjaya dalam peperiksaan SPM untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi di dalam dan luar negara.

Biasiswa Bank Negara Malaysia

Bank Negara Malaysia (BNM) menawarkan biasiswa kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk menyambung pengajian dalam bidang yang berkaitan dengan kewangan dan ekonomi.

Biasiswa Yayasan Khazanah

Yayasan Khazanah menawarkan biasiswa kepada pelajar yang berjaya dalam peperiksaan SPM untuk melanjutkan pengajian dalam bidang-bidang tertentu seperti kejuruteraan, perubatan dan perakaunan.

Biasiswa Yayasan TM

Yayasan TM menawarkan biasiswa kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang-bidang seperti teknologi maklumat dan perhubungan.

Biasiswa Yayasan Tenaga Nasional

Yayasan Tenaga Nasional menawarkan biasiswa kepada pelajar yang berminat untuk mengambil kursus berkaitan dengan tenaga seperti kejuruteraan elektrik dan elektronik.

Biasiswa Khazanah Global Scholarship

Program Khazanah Global Scholarship ditawarkan kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk melanjutkan pengajian ke universiti terkemuka di dalam dan luar negara.

Biasiswa Tunku Abdul Rahman Scholarship

Tunku Abdul Rahman Scholarship ditawarkan kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang yang berkaitan dengan kejuruteraan, perubatan dan sains.

Biasiswa Sime Darby

Sime Darby menawarkan biasiswa kepada pelajar yang berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang seperti kejuruteraan, sains dan perniagaan.

Biasiswa Maybank

Maybank menawarkan biasiswa kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk menyambung pengajian dalam bidang-bidang seperti perbankan dan kewangan.


Biasiswa Petronas Education Sponsorship Programme

Petronas Education Sponsorship Programme ditawarkan kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang-bidang seperti kejuruteraan dan sains.

Biasiswa Yayasan Bursa Malaysia

Yayasan Bursa Malaysia menawarkan biasiswa kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang-bidang seperti kewangan dan perakaunan.

Biasiswa Gamuda Scholarship Programme

Gamuda Scholarship Programme ditawarkan kepada pelajar lepasan SPM yang berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang-bidang seperti kejuruteraan, sains dan perniagaan.

Biasiswa SPM Bursary

SPM Bursary ditawarkan kepada pelajar yang mendapat keputusan SPM yang cemerlang dan mempunyai keluarga yang berpendapatan rendah.

Semua biasiswa ini memberikan peluang yang baik kepada pelajar lepasan SPM untuk meneruskan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi. Pelajar hanya perlu membuat permohonan dengan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan. Sebelum memohon, pastikan anda memahami terperinci syarat-syarat yang diperlukan.

Kesimpulannya, keperluan untuk meneruskan pengajian ke tahap yang lebih tinggi adalah penting untuk melahirkan individu yang berdaya saing tinggi dalam bidang pekerjaan dan industri. Oleh itu, pelajar yang berminat untuk meneruskan pengajian ke tahap yang lebih tinggi tetapi menghadapi masalah kewangan boleh memohon biasiswa yang tersedia.

Dengan pelbagai jenis biasiswa yang ditawarkan, pelajar dapat memilih yang paling sesuai dengan minat dan bakat masing-masing. Jangan lepaskan peluang untuk menimba ilmu dan membangunkan potensi diri anda.

Bagi memastikan anda sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai biasiswa yang tersedia, saya menggalakkan anda untuk merujuk laman web https://biasiswa.info/ dan juga saluran Telegram https://t.me/biasiswa. Dengan mengikuti laman web dan saluran Telegram ini, anda akan dapat mengetahui lebih lanjut mengenai biasiswa-biasiswa terbaru yang ditawarkan oleh pelbagai badan dan syarikat. Ini akan memberi anda peluang yang lebih besar untuk memohon biasiswa yang sesuai dengan minat dan keperluan anda. Jangan lepaskan peluang emas untuk terus menimba ilmu dengan mendapatkan bantuan kewangan yang diberikan melalui biasiswa.

Leave a Comment