25 Idea Bisnes Modal Kecil

25 Idea Bisnes Modal Kecil | Senarai 25 Idea Perniagaan Dengan Modal kecil bahkan Tanpa Kos Permulaan untuk anda.

Memasang impian untuk memulakan perniagaan sendiri tetapi modal rendah? Berikut ialah 25 pilihan kos rendah untuk dipertimbangkan.

 • Anda tidak memerlukan modal yang besar untuk memulakan perniagaan kecil-kecilan.
 • Cari idea bisnes berasaskan perkhidmatan, kerana ini selalunya mempunyai overhed yang lebih rendah daripada perniagaan berasaskan produk.
 • Pertimbangkan sama ada anda boleh mengubah hobi atau kemahiran profesional anda menjadi perniagaan anda sendiri.
 • Artikel ini adalah untuk mereka yang ingin memulakan perniagaan mereka sendiri tetapi tidak mampu untuk belanja banyak untuk kos permulaan.


Bagi kebanyakan orang yang mempunyai semangat keusahawanan, sebab No. 1 mengapa mereka tidak mengejar impian perniagaan mereka adalah kerana kos yang besar berkaitan dengan memulakan perniagaan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perniagaan yang menguntungkan yang boleh anda lancarkan hari ini dengan sedikit atau tanpa pembiayaan, asalkan anda berdedikasi dan melakukan kerja dengan keras dan usaha yang baik.

Jika anda ingin memulakan perniagaan tanpa modal atau kos rendah, 25 idea bisnes modal kecil ini akan membantu menyemarakkan semangat keusahawanan anda.

1. Penciptaan kandungan

Kehadiran sosial media dan kitaran berita 24 jam seluruh dunia telah mencipta ribut peluang yang sempurna untuk profesional kreatif seperti penulis dan pereka grafik, yang boleh menggunakan bakat mereka untuk mencipta kandungan yang berkualiti tinggi dan boleh dikongsi untuk perniagaan dan saluran media. Terima kasih kepada ekonomi gig bagi pekerja bebas dan kontrak yang semakin berkembang. Pada masa sekarang adalah lebih mudah dari sebelumnya untuk memasarkan diri anda sebagai penyedia perkhidmatan profesional.

2. Pembantu peribadi atau maya

Di sepanjang garis yang sama, mereka yang mempunyai kemahiran organisasi yang baik adalah memiliki permintaan yang tinggi untuk usahawan lain yang mengembangkan perniagaan mereka dan ingin menumpukan pada tugas pulangan tinggi. Pembantu peribadi atau maya melaksanakan banyak fungsi kesetiausahaan atau meja depan (front desk) tanpa perlu berada di tapak atau tempat kerja itu sendiri. Individu ini sering bekerja dari rumah untuk sayarikat-syarikat dan pelanggan yang berbeza, menjejaki kalendar, membuat pengaturan penerbangan dan melakukan kerja perkeranian.


3. Perkhidmatan perancangan acara

Jika anda seorang individu yang sangat teratur, berorientasikan perincian yang suka menyusun majlis, anda mungkin mempunyai personaliti yang sesuai untuk melancarkan idea bisnes modal kecil dengan perniagaan perancangan acara. Bekerja untuk majlis perkahwinan, parti hari jadi dan perjumpaan kelas, perancang acara memudahkan orang lain untuk menganjurkan parti yang menarik. Merancang beberapa acara dan tentatif program akan membantu memberi anda pengalaman yang sewajarnya. Gunakan LinkedIn dan panggilan berkaitan dengan tepat untuk membina pangkalan data vendor dan kenalan yang kukuh supaya anda boleh membantu pelanggan anda mengatur acara impian mereka.

4. Perkhidmatan errand/concierge

Antara menjaga anak-anak mereka dan mengendalikan tanggungjawab profesional mereka, kebanyakan ibu bapa yang bekerja mempunyai masa yang sangat sedikit untuk mengurus urusan peribadi seperti membeli-belah runcit, membuat pemulangan di pusat membeli-belah atau pakej surat. Individu yang didorong boleh menguruskan tugasan yang memakan masa ini untuk pelanggan dan membebaskan hari-hari mereka untuk perkara-perkara penting dalam hidup. Ambil kira perbelanjaan perjalanan semasa dalam menentukan kadar anda, yang boleh mengikut jam atau mengikut tugas.

5. Penyemak profesional

Ya, ini benar-benar satu perkara yang boleh dipertimbangkan. Kepentingan ulasan yang baik adalah penting tidak mengira samada pada syarikat besar dan kecil. Banyak syarikat menyediakan sample produk dan perkhidmatan kepada individu supaya mereka boleh menulis ulasan mengenai produk dan syarikat. Mereka mahukan ulasan yang baik tetapi, yang lebih penting, ulasan yang jujur. Mereka membayar samada melalui masa anda atau per semakan, dan pada masa yang sama anda boleh mencuba perkara baharu, membaca buku baharu, bereksperimen dengan teknologi terkini dan banyak lagi, semuanya sambil mendapat bayaran.


6. Perunding media sosial

Syarikat yang lebih besar seringkali mengupah agensi atau kakitangan sepenuh masa untuk menjalankan akaun laman sosial mereka seperti di Facebook, Instagram, Tiktok dan Twitter, berbanding perniagaan kecil selalunya menjaga pemasaran media sosial mereka sendiri. Dengan begitu banyak tanggungjawab lain, pemilik perniagaan mungkin terlalu sibuk atau kepenatan untuk menghasilkan strategi media sosial yang hebat. Sebagai perunding, anda boleh membantu mereka menentukan taktik terbaik, jadual siaran dan kandungan untuk khalayak sasaran mereka. Apabila bilangan pengikut mereka bertambah, bisnes anda juga akan berkembang.

7. Kedai Shopee

Shopee ialah pasaran dalam talian popular yang mengehoskan beribu-ribu peruncit di rumah dan pengeluaran yang lebih besar yang dinilai tinggi, menjual barang kemas, tampalan dan barangan DIY. Memulakan kedai Shopee adalah sangat berpatutan. Ia percuma untuk menyertai tapak dan memulakan kedai Shopee anda. Bersedia untuk mula terjemahkan idea bisnes modal kecil dengan berniaga dari rumah dengan Shopee?

8. Kursus dan tunjuk ajar dalam talian

Apa yang anda minati? Memancing? Ajar mengaji? memasak? Reka bentuk web? Jika anda mengetahui sesuatu dari dalam dan luar, anda boleh membantu orang lain memperkayakan kehidupan mereka dengan menawarkan kelas maya. Cipta pakej pengajaran dan video yang boleh dimuat turun, atau jadualkan pelajaran Skype masa nyata dengan pelanggan. Pilihan lain untuk bakal pendidik ialah memulakan perkhidmatan tunjuk ajar secara maya atau berasaskan rumah.

9. Chef peribadi

Perniagaan ini memerlukan anda merancang dan menyediakan hidangan mingguan atau harian untuk pelanggan anda, jadi kemahiran memasak yang kuat dan pengetahuan tentang pemakanan dan diet istimewa adalah satu kemestian. Anda tidak semestinya perlu lulus dari sekolah masakan, tetapi mempunyai beberapa kelas memasak di bawah kendalian anda akan meningkatkan kredibiliti anda. Walaupun anda mungkin perlu melakukan perjalanan ulang alik dari pasar raya dan rumah pelanggan, pelanggan anda harus menanggung kos bahan sebagai tambahan kepada caj perkhidmatan anda.

Petua: Untuk bermula sebagai tukang masak peribadi, anda tidak memerlukan bintang diploma masakan. Memasak dan membakar ialah hobi yang popular di seluruh dunia, terutamanya di tempat seperti Itali dan Sweden. Ramai chef amatur boleh menjadi profesional dengan membenarkan orang lain mencuba makanan mereka di pameran perdagangan atau acara majlis.

10. Perkhidmatan terjemahan

Jika anda fasih dalam bahasa kedua, anda boleh mencari kerja menukar perkataan bertulis dan pertuturan daripada satu bahasa kepada bahasa lain. Memperluaskan hubungan antarabangsa dan peningkatan dalam bilangan bukan penutur bahasa Inggeris di AS menjadikan bidang ini berkembang pesat, dengan Biro Statistik Buruh meramalkan pertumbuhan 19% menjelang 2028. Anda boleh memulakan perkhidmatan bebas anda sendiri dan memasarkan diri anda kepada perniagaan , sekolah, hospital, bilik mahkamah dan pusat persidangan.

11. Latihan perisian

Adakah anda mahir dalam program perisian yang sangat khusus? Terdapat permintaan yang semakin meningkat untuk latihan daripada amatur dan profesional yang ingin mengembangkan set kemahiran mereka. Manual teknikal tersedia untuk program seperti QuickBooks dan Final Cut Pro, tetapi ini selalunya mahal dan sukar untuk difahami oleh pengguna biasa. Jadualkan bengkel kumpulan kecil atau sesi peribadi, dan caj mengikut jam semasa memberikan tutorial penuh program. Kesabaran dan keperibadian yang hebat adalah diperlukan.

12. Pelajaran muzik

Bagi mereka yang berbakat muzik, menawarkan pelajaran kepada orang lain yang ingin mempelajari instrumen boleh menjadi sumber pendapatan tambahan yang hebat. Melainkan anda mengajar piano, pelajar berkemungkinan boleh membawa instrumen mereka sendiri ke rumah anda untuk pelajaran selama sejam. Simpan helaian muzik atau buku lagu dalam pelbagai genre dan bertujuan untuk pelbagai tahap kemahiran supaya anda boleh menawarkan pelbagai pilihan untuk bakal pelanggan anda. Idea bisnes modal kecil berkaitan seperti pelajaran vokal suara juga boleh mendatangkan banyak wang jika anda memasarkan diri anda ke sekolah menengah tempatan dan kumpulan teater komuniti.

13. Perunding kelestarian

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, perniagaan di seluruh negara telah melihat dengan lebih dekat impak alam sekitar mereka. Walau bagaimanapun, penyelesaian perniagaan mesra alam selalunya sangat mahal, walaupun untuk perusahaan terbesar, dan perniagaan dari semua saiz sedang mencari pakar untuk menasihati mereka. Perunding kemampanan datang daripada pelbagai latar belakang, daripada pengurusan kepada kejuruteraan, yang bermaksud kemahiran dan pengalaman praktikal adalah lebih penting daripada ijazah tertentu.

14. Perkhidmatan simpan kira

Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda tidak perlu menjadi akauntan awam bertauliah untuk bekerja sebagai pemegang buku simpan kira-kira. Apa yang anda perlukan adalah kemahiran pengiraan nombor dan pengetahuan praktikal tentang tugas perakaunan asas (walaupun ijazah bersekutu dalam perakaunan atau pengalaman perniagaan yang setara adalah lebih diutamakan). Ini adalah beberapa perkhidmatan yang boleh anda tawarkan sebagai penjaga buku kira-kira dari luar:

 • Menyelenggara perisian perakaunan dan sistem pemfailan
 • Mengeluarkan penyata kewangan
 • Mencipta kunci kira-kira
 • Memproses gaji

Banyak perniagaan terutamanya yang baru ditubuhkan mencari perkhidmatan ini terutamanya pada musim pembayaran cukai setiap tahun.

15. Perkhidmatan pemasaran digital

Jika anda mempunyai pengalaman dalam bidang pemasaran, agensi pemasaran digital solo ialah idea perniagaan kos rendah yang anda boleh bangunkan dan bergerak dalam masa yang singkat. Jika anda tidak mempunyai latar belakang dalam pemasaran tetapi berminat dalam bidang tersebut, anda boleh mengikuti kursus dalam talian yang berkaitan untuk mengembangkan kemahiran anda. Salah satu perkara yang terbaik tetapi paling mencabar tentang pemasaran ialah ia sentiasa berkembang. Oleh itu, jika anda mempunyai bakat untuk bercerita dan pembelajaran, firma pemasaran digital adalah perniagaan yang boleh anda mulakan dengan cepat dan murah.

16. Pemasaran Affiliate

Pemasaran affiliate adalah mudah dan murah untuk dimulakan, tetapi memerlukan dedikasi dan visi jangka panjang untuk berjaya. Pada asasnya, pemasaran affiliate melibatkan anda mempromosikan produk dan perkhidmatan syarikat lain, memperoleh komisen berdasarkan pembelian yang dijana. Apa yang anda perlukan untuk bermula ialah blog atau laman web dan produk atau perkhidmatan tertentu yang anda ingin promosikan. Walau bagaimanapun, untuk berjaya dalam pemasaran gabungan, anda perlu menarik ramai pelawat ke tapak web anda dan meminta mereka membeli produk atau perkhidmatan daripada rakan kongsi gabungan anda.

Pihak Shopee ada menyediakan program affiliate mereka sendiri. Anda hanya perlu kongsikan pautan khas affiliate dari produk yang ada di Shopee di laman web anda. Apabila pelawat memasuki laman Shopee melalui link anda dan membuat pembelian barang, maka anda akan memperoleh komisyen. Selain itu anda juga boleh sertai program affiliate Malaysia seperti KlikJer.com

17. Perunding jodoh dalam talian

Jika anda suka menghubungkan orang ramai dan bermain jodoh, anda harus mempertimbangkan untuk menjadi perunding janji temu dalam talian. Seperti yang boleh diberitahu oleh sesiapa yang mempunyai berbilang profil temu janji dalam talian atau aplikasi, menapis mesej dan mencari orang yang menarik untuk ditemui boleh menjadi kerja sepenuh masa. Perunding temu janji dalam talian boleh menulis profil yang menarik, mengurus berbilang akaun pelanggan, menapis mesej yang tidak diingini dan menyediakan kemas kini teks atau telefon tentang kemungkinan padanan.

Anda boleh meninjau idea ini daripada BaitulJannah.com

18. Penjual eBay

Penjual eBay kadangkala dirujuk sebagai pembantu eBay, dan fungsi utama tugas itu adalah untuk menjual produk orang lain di eBay untuk komisen yang kecil. Menjadi penjual eBay adalah mudah dan berpatutan, tetapi platform ini penuh dengan penipu, jadi anda perlu berhati-hati dengan siapa anda bekerja, kerana anda perlu bertanggungjawab ke atas pakej yang pelanggan anda tidak terima. Apabila menjual di eBay, berhati-hati dan jangan sekali-kali berkongsi sebarang data peribadi, seperti kad kredit atau maklumat perbankan.

19. Perunding keselamatan Internet

Jika anda berminat dengan IT, sistem komunikasi dan komputer, anda sangat boleh dipasarkan kepada perniagaan kecil yang perlu meningkatkan keselamatan dalam talian mereka. Membantu pemilik perniagaan mengelakkan virus, penggodam dan penipu boleh menjadi perniagaan yang sangat menguntungkan, terutamanya jika anda mempunyai kemahiran untuk mendapatkan maklumat pelanggan dan pelanggan yang sensitif.

20. Reka bentuk grafik

Setiap syarikat memerlukan beberapa jenis aset visual untuk menjenamakan perniagaan mereka dan menarik pelanggan. Menjadi pereka grafik bebas memerlukan komputer, aplikasi reka bentuk seperti Adobe Illustrator atau Canva, dan portfolio kerja anda yang luas. Anda boleh memilih untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan reka bentuk grafik, atau anda boleh menawarkan perkhidmatan khusus, seperti ini:

 • Logo
 • Iklan paparan
 • Brosur
 • Grafik baju-T
 • risalah
 • Imej wira
 • Infografik
 • Grafik Instagram

Laman Fiverr.com ada menyediakan pelbagai kerja online untuk reka bentuk grafik.

21. Vlogger atau Blogger

Jika anda berminat dengan satu topik atau bidang tertentu dan suka menulis atau berada di hadapan kamera, pertimbangkan untuk memulakan blog atau vlog profesional. Untuk blog, anda hanya perlukan komputer dan laman web untuk bermula. Vlogger, sebaliknya, harus melabur dalam kamera yang berkualiti, perisian penyuntingan video dan pelbagai peralatan Audio Visual mengikut keperluan. Untuk menjana wang, anda boleh menawarkan ruang pengiklanan di tapak web anda, mencari penaja video atau membuat akaun pada platform pembiayaan, seperti Facebook Creator, Youtube, Patreon, Indiegogo dan lain-lain.

22. Pembeli nama domain

Pembeli nama domain atau broker domain ialah seseorang yang membeli nama domain yang mereka percaya orang atau perniagaan akan mahu dan cuba menjualnya untuk mendapatkan keuntungan. Seperti kebanyakan profesion lain dalam senarai ini, konsepnya mudah, tetapi menjadi pembeli nama domain yang berjaya memerlukan kebolehan untuk bertindak pantas mengikut arah aliran dan mengenal pasti domain yang menguntungkan.

23. Penulis resume

Tidak ramai orang yang mahir menulis resume, malah lebih sedikit yang gemar menulis resume mereka sendiri. Apa yang anda perlukan untuk menjadi penulis resume profesional adalah komputer. Untuk bermula, anda boleh mendaftar untuk platform bebas, seperti Fiverr atau Upwork, dan memasarkan perkhidmatan anda di media sosial.

24. Perancang makan

Kebanyakan orang suka makan, tetapi tidak semua orang tahu cara memasak makanan yang sihat dan lazat dengan bajet yang berpatutan. Sebagai perancang makanan, tugas anda termasuk membuat senarai ramuan, menulis resipi yang mudah diikuti, menyediakan maklumat pemakanan, membangunkan pelan belanjawan dan mendidik pelanggan anda tentang makanan dan diet harian mereka.

25. Penerbit video

Terdapat banyak syarikat, pengaruh dan bakal selebriti YouTube yang ingin membawa video mereka ke peringkat seterusnya tetapi tidak mempunyai kemahiran atau peralatan untuk menghasilkan video berkualiti tinggi. Jika anda mempunyai pengalaman sebagai pengeluar video, portfolio yang kukuh, dan keinginan untuk membantu individu dan perniagaan mencipta video yang menakjubkan, menjadi pengeluar bebas adalah langkah kerjaya yang sangat baik.

Leave a Comment