Apa Itu Copywriting?

Apa Itu Copywriting? Dalam artikel ini kita akan melihat salah satu soalan paling biasa yang saya dapat iaitu “apa itu copywriting”? Saya rasa ramai orang sedang mencari maklumat mengenai copywriting kerana ia kelihatan seperti kerjaya yang sangat glamor di mana anda bekerja dari rumah dan mendapat bayaran 5 ke 6 angka bagi setiap perkataan yang anda tulis.


Tetapi sejujurnya, copywriting atau ‘penulisan salinan’ adalah agak susah kepada anda yang baru bermula dan sangat sedikit orang yang mendapat keuntungan besar. Namun sekiranya anda belajar copywriting di landasan yang betul, setiap kesusahan yang dialami pada mulanya akan menjadi mudah, dan disinilah keuntungan anda bermula!

Jadi apa itu copywriting?

Secara mudahnya, copywriting ialah proses mencipta perkataan yang memujuk orang untuk mengambil tindakan tertentu. Selalunya tindakan itu adalah untuk membeli produk dalam bentuk pengiklanan, tetapi ia juga boleh digunakan untuk mendapatkan bakal pelanggan baharu atau mendapatkan orang ramai menyertai senarai emel. Oleh itu, mari kita lihat beberapa tugas utama seorang copywriter:

  • Penyelidikan Pasaran – Seorang penulis salinan perlu tahu bagaimana pasaran berinteraksi dan apa kesukaran yang sedang mereka rasai supaya dia boleh menulis perkataan yang berkaitan dengan mereka.
  • Pengujian A/B – Ini ialah proses di mana penulis penyalin akan menulis dua versi bentuk penulisan yang berbeza dan melihat yang mana satu pasaran akan bertindak balas dengan terbaik.
  • Menulis Tajuk dan Slogan – Tajuk utama adalah bahagian paling penting dalam mana-mana salinan kerana jika anda tidak menarik perhatian pembaca anda, anda akan kehilangan jualan.
  • Menulis Skrip untuk Iklan TV dan Radio – Copywriting tidak selalu dicetak dan anda mungkin sering diminta untuk mengambil semua jenis kerja lain.
  • Menepati Masa – Salah satu aset terbesar kepada mana-mana penulis salinan ialah dapat kekal teratur pada projek dan menyampaikan kerja tepat pada masanya. Ini akan membuatkan pelanggan anda menyayangi anda.


BACA JUGA: Panduan Copywriting Terbaik

Kesimpulan

Copywriting ialah kerjaya yang menyeronokkan dan mengujakan dan jika anda fikir anda mempunyai apa yang diperlukan, anda boleh mendaftar di laman web tertentu untuk mendapatkan lebih banyak maklumat percuma dan panduan permulaan pantas untuk mendapatkan pekerjaan copywriting dengan mudah.

Satu perkara yang perlu diingat dalam semua copywriting anda ialah anda tidak semestinya perlu mencipta semula dari awal. Terdapat syarikat besar membelanjakan berjuta-juta dolar untuk mengetahui sebab orang membeli sesuatu dan apa yang anda perlu lakukan ialah perhatikan cara mereka menulis salinan mereka dan menggunakan pencetus yang sama dengan olahan berkaitan kehendak anda.

Semoga berjaya!

Leave a Comment