Apa itu Internet – Apa yang dimaksud dengan Internet?

Apa yang dimaksud dengan Internet? Hari-hari layari internet, kalau sehari tak online jadi tak tentu arah, tak senang duduk, rasa ada je yang tak kena, maka itu tandanya anda sudah addict dengan internet. Facebook? Blog? Twitter? Instagram? WhatsApp? dan pelbagai lagi platform yang menarik, untuk mengeksesnya anda memerlukan sambungan ‘internet’. Ringkasnya ia berbentuk lebih kurang begini; Anda –> Laptop/iPad –> INTERNET –> Facebook/Twitter/Blog/Youtube. Namun adakah anda tahu apa yang dimaksudkan dengan internet?

Hari ini saya nak ajak anda mengenali apa itu internet, erm.. macam besar saja skopnya, ok kita kecilkan sedikit; berbalik kepada tajuk:

Apa itu INTERNET

Maksud 1

..Intenet merupakan suatu layanan komunikasi yang menggunakan layanan internet/ komputer samada secara langsung mahupun tidak langsung ke seluruh dunia baik surat menyurat ataupun yang lain. Itu makna pertama.

Maksud 2

Internet ialah jaringan komputer yang saling terhubung secara global yang membolehkan pengguna internet saling bertukar maklumat/data melalui jaringan tersebut. Internet adalah sistem komunikasi data berskala global, suatu infrastruktur yang terdiri dari hardware dan software yang menghubungkan komputer yang berada di jaringannya.
Kemunculan internet dimulai pada 1966, oleh ARPA (Advanced Research Project Agency).

Saya harap 2 maksud ringkas di atas dapat memberikan anda sedikit kefahaman tentang apa itu internet. Untuk mendapatkan sambungan internet kita memerlukan kelengkapan seperti berikut:

 • PC, samada desktop atau laptop bahkan telefon mudah alih (handphone/iPad) yang dilengkapi dengan keperluan WAP (Wireless Application Protocol).
 • Modem, samada internal ataupun external.
 • Sambungan telefon.
 • Internet Service Provider (ISP).

Internet Service Provider (ISP) di dalam Bahasa Melayunya; Penyedia Service Internet, ia bukanlah sebuah hardware, tetapi sebuah alat yang memberi servis untuk sambungan ke internet. Di Malaysia kita kenali sebagai TMNet, Celcom Broadband, DG Broadband, Maxis Broadband dan sebagainya. Kita perlu melakukan pendaftaran untuk menggunakan ISP, kemudian setiap bulan kita harus membayar langganan sambungan internet tersebut.

Jaringan internet dikawal oleh suatu aturan umum yang disebut protocol, iaitu Internet Protocol (IP) dan Transmision Control Protocol (TCP) atau lebih dikenal dengan TCP/IP, yang berfungsi untuk membolehkan setiap pengguna yang bergabung dengan internet dapat saling mengakses semua platform yang disediakan oleh jaringan lainnya, dalam bentuk pertukaran secara lateral, gambar, maupun suara. Hal ini dapat dilakukan secara langsung, pada masa yang sama juga dilakukan dalam bentuk dua hala.

Di internet, ia menggunakan bahasa atau kod-kod yang disebut Hyper Text Markup Language atau secara ringkasnya HTML. Bahasa ini merupakan standard bagi komunikasi internet pada ketika ini. Dengan menggunakan bahasa ini kita dapat menulis text, menampilkan gambar, memberi warna, memainkan video serta pelbagai kegunaan lainnya di website.

Berikut adalah beberapa keperluan internet, yang paling dikenali serta penting untuk anda diketahui:

 • e-Mail (electronic mail)
  Iaitu sebuah servis yang digunakan untuk hantar dan terima pesanan. Setiap pesaanan dapat dikirim dari suatu sistem ke sistem lain. Di belakang layar, pelayan mail ini memastikan bahawa pesanan berjaya dikirim dan diterima secara lengkap pada alamat yang sebenar. Melalui email pula pengguna internet membentuk suatu forum perbincangan yang membicarakan topik-topik tertentu dengan bentuk mailing list atau newsgroup. Contohnya: Yahoo! Mail, Google Mail dan Hotmail.
 • WWW (World Wide Web)
  System yang menggunakan tampilan grafik (window) sehingga dapat memberikan layanan yang sangat prima. Tampilannya bukan hanya berupa teks, dapat berupa gambar dan suara dengan bermutu yang bagus kerana disokong oleh warna dan resolusi yang tinggi. Untuk dapat mengaksesnya memerlukan pelayar internet yang disebut web browser seperti Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera dan Google Chrome.
 • Enjin Pencarian (Search engine)
  Merupakan sebuah fungsi pencarian data dalam bentuk website melalui kategori atau kata kunci (keyword) yang kita masukkan. Fungsi ini dimiliki oleh browser dan juga ada sejumlah website yang khusus contohnya Google, Yahoo, dan Bing

Demikian beberapa penjelasan mengenai apa yang dimaksudkan dengan internet. Melalui internet, kita boleh berhubung dengan sesiapa sahaja tanpa had, tanpa sempadan! Terdapat pelbagai kemudahan internet disediakan. Semakin hari, jumlah pengguna internet semakin meningkat ramai. Pelbagai perkara yang dapat kita lakukan melalui internet samada pembelajaran, komunikasi, mahupun perniagaan.

Leave a Comment