Belajar Cara Menaip dengan Cepat, Pantas dan Laju

Belajar Cara Menaip dengan Cepat, Pantas dan Laju – Mempunyai kebolehan untuk menaip dengan pantas lagi cepat bukanlah mudah diperolehi dengan masa yang singkat kerana kebolehan ini tidaklah seperti kebolehan semulajadi yang kebiasaannya lahir-lahir sudah pandai menaip, melainkan diperolehi dengan ‘latihan’ dan kekerapan penggunakan jari anda untuk menaip dalam masa yang sama dengan menggunakan kaedah yang betul.

Ya, tidak dinafikan setiap kebolehan manusia menjadi kelebihan kepada dirinya untuk digunakan di lapangan yang berkaitan terutamanya kerja-kerja yang menjurus ke arah penaipan seperti kerani contohnya. Jadi, apabila seorang kerani tahu menaip pantas maka kerja-kerja penaipan seperti surat-surat rasmi dapat disiapkan dengan lebih awal lalu menjadikan kerjanya lebih efisien.


Kebolehan menaip dengan laju dan pantas kepada penulis blog seperti admin juga penting. Seorang blogger yang pantas menaip menjadikan ianya satu kelebihan untuk menyiapkan sesuatu artikel dengan cepat. Hanya beberapa minit sahaja diperlukan untuk menyiapkan satu artikel berjumlah 1000 perkataan. Namun, kepada blogger menaip cepat bukalah menjadi satu keutamaan kerana yang paling penting dalam sebuah penulisan adalah idea. Jika idea kering, dan tiada apa yang ditulis maka kebolehan menaip pantas tidak memberi sebarang makna.

Belajar bagaimana cara menaip dengan cepat cara pakar?

Sentuhan Penaipan atau dalam Englishnya disebut Touch Typing merupakan satu idea dimana setiap jari anda mempunyai kawasannya sendiri di atas papankekunci. Percaya atau tidak, fakta membuktikan bahawa anda sebenarnya boleh menaip tanpa melihat langsung butang huruf dan nombor di papan kekunci atau keyboard anda. Namun seperti yang admin sebutkan tadi, kebolehan atau skill ini bukan diperolehi begitu sahaja melainkan ianya memerlukan anda praktis dan melakukannya selalu.

Berikut admin kongsikan langkah-langkah beserta gambar yang perlu anda ikuti satu persatu bagi mendapat kebolehan menaip dengan cepat:

1. Posture duduk untuk menaip.

kedudukan postur badan semasa menaip

 • Duduk lurus dan pastikan sentiasa meluruskan bahagian belakang anda.
 • Pastikan siku anda dibengkokkan pada sudut yang betul.
 • Menghadapi skrin dengan kepala anda sedikit condong ke hadapan.
 • Pastikan sekurang-kurangnya 45-70 cm jarak antara mata dan skrin.
 • Dedah atau renggangkan bahu, lengan, dan otot pergelangan tangan kepada ketegangan yang paling singkat. Pergelangan tangan boleh menyentuh permukaan meja di hadapan papan kekunci. Jangan sekali-kali membebankan berat badan anda pada pergelangan tangan anda.


2. Posisi awal yang utama bagi jari-jari anda.

belajar cara menaip dengan cepat pantas dan laju

Lengkungkan jari anda sedikit dan letakkan mereka di atas kekunci keyboard ASDF dan JKL yang terletak di barisan tengah kekunci huruf. Baris ini dipanggil HOME ROW kerana anda sentiasa bermula dari kekunci ini dan sentiasa kembali kepada mereka.

F dan J kunci perlu berada betul-betul di bawah jari telunjuk secara lurus dalam satu garis sebagai pembantu dalam mencari kekunci ini tanpa anda melihatnya.

3. Skema Papan Kekunci.

skema papan kekunci menaip dengan cepat pantas dan laju

Papan kekunci berkod warna akan membantu anda untuk memahami yang harus jari menekan setiap kekunci.

 • Ketik kunci hanya dengan menggunakan jari di kekunci yang mana mereka telah ditetapkan.
 • Sentiasa kembali ke kedudukan asal jari pada kekunci “ASDF – JKL;”.
 • Apabila menaip, bayangkan lokasi simbol pada papan kekunci.
 • Sila wujudkan dan kekalkan rentak semasa menaip. Ketukan kekunci anda harus datang pada jangka masa yang sama.
 • Kunci SHIFT sentiasa ditekan oleh jari bertentangan kepada jari yang memukul kunci lain.
 • Gunakan ibu jari samada tangan kanan atau kiri yang anda rasakan lebih mudah untuk anda menekan bar Space.
 • Kaedah ini mungkin kelihatan menyusahkan pada mulanya, tetapi jangan berhenti, kerana anda akan dapati bahawa anda akhirnya dapat menaip dengan cepat, pantas dan laju.

4. Gerakan Jari

Jangan melihat kekunci apabila anda menaip. Hanya gerakkan jari anda di sekitar sehingga mereka temui dan biasa dengan penanda HOME ROW.

Hadkan tangan anda dan pergerakan jari hanya kepada kekunci tertentu. Pastikan tangan dan jari dekat dengan kedudukan asas anda. Ini dapat meningkatkan kelajuan menaip dan mengurangkan tekanan pada tangan.

Beri perhatian kepada jari manis dan jari kelingking anda, memandangkan kedua-duanya kurang peka berbanding jari-jari lain.

5. Kelajuan Penaipan

Jangan tergesa-gesa apabila anda baru mula belajar. Anda boleh mula cepatkan kelajuan hanya apabila jari anda memukul kunci yang luar dari kebiasaan.

Ambil masa anda apabila menaip bagi mengelakkan kesilapan. Kelajuan akan meningkat dengan sendirinya apabila taipan anda bertambah maju.

Sentiasa mengimbas teks atau dua perkataan terlebih dahulu sebelum mulakan taipan.

6. Jaga Diri Sendiri

Berehat sebentar jika anda mula merasakan bahawa anda terganggu dengan mudah dan mula membuat banyak kesilapan. Ia nampak lebih produktif untuk anda kembali semula menaip apabila anda berasa segar semula.

Setelah anda praktis 6 langkah di atas dengan jayanya, maka admin pasti anda mampu menaip dengan cepat pantas dan laju tanpa melihat langsung pada papan kekunci anda! Hebatkan?

Jika anda rasakan tips dan panduan ini berguna kepada anda, jangan lupa untuk kongsikan bersama rakan anda yang lain. Sekian perkongsian untuk kali ini. Selamat mencuba.Leave a Comment