Bismillah 5

Bismillah 5 adalah sebuah ayat yang dipercayai mempunyai sifat perlindungan dan penyembuhan dengan izin Allah SWT. Ayat ini diawali dengan perkataan “Bismillah” yang bermaksud “Dengan nama Allah”. Ramai orang yang mengamalkannya sebagai bentuk amalan harian untuk melindungi diri dari bahaya, penyakit, dan pengaruh jahat.

Mengulangi bacaan Bismillah 5 sebanyak beberapa kali atau meniupnya pada air atau kepada seseorang yang sakit, boleh memberi kesan penyembuhan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ianya hanya sebagai doa dan anda sentiasa disarankan untuk turut mendapatkan rawatan perubatan untuk asbab ikhtiar penyembuhan.

Bismillah 5 juga dikenali sebagai “Bismillah Syifa” yang bermaksud “Dengan nama Allah untuk Penyembuhan”. Beberapa sumber menyatakan bahawa ayat ini merupakan ayat yang kuat untuk melindungi diri dari jin dan syaitan serta menjadi penawar pelbagai racun dan penyakit.

Walaupun bacaan ayat ini dipercayai mempunyai kesan positif kepada pembaca dan pengamalnya, ia tidak dianggap pengganti rawatan perubatan semata-mata. Sentiasa disarankan juga untuk mendapatkan rawatan dari pakar perubatan yang berkelayakan jika seseorang mengalami masalah kesihatan. Namun, mengamalkan Bismillah 5 dapat dijadikan sebagai tambahan dalam usaha untuk menjaga kesihatan rohani dan jasmani.


Firman Allah S.W.T dalam Al-Quran di ayat 82 Surah Al-Isra’:

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْاٰنِ مَا هُوَ شِفَاۤءٌ وَّرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِيْنَۙ وَلَا يَزِيْدُ الظّٰلِمِيْنَ اِلَّا خَسَارًا

“Dan Kami turunkan dari al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.”

Kelebihan Bismillah 5

Bismillah 5 adalah sebuah ayat suci dalam Al-Quran yang sangat kuat dalam memberikan perlindungan dan kesembuhan. Ayat ini dikatakan memiliki kelebihan yang luar biasa seperti:

 • Melindungi dari niat jahat.
 • Menjaga dari bahaya dan musuh.
 • Penawar pelbagai racun dan bisa.
 • Mengubati penyakit gila meroyan.
 • Melegakan bengkak dan benjol.
 • Penawar penyakit bisa-bisa tulang.
 • Mengubati penyakit bisa-bisa di dalam badan.

Selain itu, amalan Bismillah 5 juga dikatakan dapat menghalang jin dan syaitan dari mendekati seseorang yang sering mengamalkannya. Ini kerana makna 5 awal ayat ini sendiri yang dimulai dengan nama Allah yang memiliki seluruh alam ini dapat menolak kejahatan dan keburukan daripada menimpa hamba-hambanya yang memohon pertolongan denganNya.

Allah SWT juga menyeru kita agar sentiasa berdoa kepada-Nya melalui firman-Nya dalam surah al-Ghafir ayat 60:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

Maksudnya: “Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepada-Ku, nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.”

Amalan bacaan ayat ini juga dikatakan dapat memberikan keselamatan dan kebahagiaan kepada seseorang yang sering mengamalkannya. Ini kerana kandungan ayat memberi maksud memohon dengan nama Allah dikatakan dapat meningkatkan taraf rohani dan mental seseorang.

Walau bagaimanapun, dalam masa yang sama perlu selalu berkonsultasi dengan doktor dan profesional ustaz dalam mengamalkan apa-apa amalan atau ubatan. Namun, tidak menjadi kesalahan juga untuk mengamalkan Bismillah 5 sebagai bentuk ibadah dan doa kepada Allah SWT.

Bacaan Bismillah 5

Bismillah 5

Terjemahan setiap baris:

1. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
2. Dengan Nama Allah yang Menyembuhkan,
3. Dengan nama Allah yang Mencukupkan,
4. Dengan nama Allah yang Memberi Kesejahteraan,
5. Dengan nama Allah yang tidak memberi mudarat sesuatu di bumi juga di langit, dan DIA Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Daripada Uthman bin Affan RA, beliau mendengar Nabi SAW bersabda:
مَنْ قَالَ بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ، فِي الْأَرْضِ، وَلَا فِي السَّمَاءِ، وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ، ثَلَاثَ مَرَّاتٍ، لَمْ تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ، حَتَّى يُصْبِحَ، وَمَنْ قَالَهَا حِينَ يُصْبِحُ ثَلَاثُ مَرَّاتٍ، لَمْ تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حَتَّى يُمْسِيَ

Maksudnya: “Barangsiapa yang membaca: “Dengan nama Allah yang tidak dimudharatkan sesuatu pun dengan nama-Nya sama ada di bumi atau di langit. Dan Dialah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui” sebanyak tiga kali, maka dia tidak akan ditimpa bala sehingga pagi dan barangsiapa yang membacanya pada waktu sebanyak tiga kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala sehingga petang.”

Hadith ini diriwayatkan oleh Uthman bin Affan RA dan ia diriwayatkan oleh Imam Abu Daud di dalam Sunannya (5088). Syeikh Syu’aib al-Arna’outh menilai hadith ini sebagai Hasan (Sumber: www.muftiwp.gov.my)


Kaedah Rawatan Dengan Bismillah 5

Bismillah 5 dipercayai dapat digunakan sebagai rawatan untuk pelbagai jenis penyakit dan masalah kesihatan. Beberapa kaedah rawatan yang dikatakan dapat digunakan dengan Bismillah 5 adalah seperti berikut:

 • Baca Bismillah 5 dengan khusyuk sebelum makan atau minum. Ini dikatakan dapat meningkatkan kesihatan dan menjauhkan dari racun.
 • Tulis Bismillah 5 di atas sekeping kertas dan letakkan di rumah atau tempat kerja. Ini dikatakan dapat melindungi dari jin dan syaitan.
 • Baca sebelum tidur. Ini dikatakan dapat memberikan keselamatan dan kebahagiaan.
 • Baca sebelum melakukan sesuatu perkara yang berbahaya. Ini dikatakan dapat melindungi dari bahaya.
 • Baca Bismillah 5 sebanyak yang mungkin sepanjang hari. Ini dikatakan dapat meningkatkan taraf spiritual dan mental seseorang.

Kaedah rawatan yang kerap dinyatakan adalah dengan mengulangkan Bismillah 5 sebanyak tujuh kali sambil meletakkan tangan pada bahagian yang terkena sakit, meniup air ke dalam segelas air kemudian minum atau sapukan pada bahagian yang terkena, atau sapukan ke seluruh badan.

Selain itu, boleh juga mengamalkannya sebanyak 33 kali setiap kali lepas solat boleh melindungi dari santau dalam makanan dan minuman.

Perlu diingat sekali lagi bahawa pencampuran antara hak dan batil serta kaedah rawatan yang dijalankan menyalahi syariat juga harus dielakkan dalam amalan rawatan Islam. Ini bermakna, hanya berharap pada cara-cara spiritual samata-mata untuk menyembuhkan tanpa mencari bantuan perubatan adalah tidak disarankan kerana sebagai Muslim selain berdoa, kita juga disarankan melengkapi doa dengan berusaha dan berikhtiar tambahan dengan cara ubatan serta bertawakkal kepada Allah.

Baca juga: Solat Isyraq

Soalan Lazim

1. Apakah Bismillah 5?
Bismillah 5 adalah sebuah ayat yang dipercayai mempunyai sifat perlindungan dan penyembuhan.

2. Apakah maksud Bismillah?
Bismillah bermaksud “Dengan nama Allah”.

3. Apakah manfaat Bismillah 5?
Manfaat yang dipercayai adalah sifat penyembuhan dan melindungi dari santau dalam makanan dan minuman.

4. Bagaimana cara mengamalkan Bismillah 5?
Banyak orang yang mengamalkannya sebagai bentuk amalan harian dengan mengulangi ayat ini beberapa kali.

5. Bagaimana kaedah rawatan Bismillah 5?
Kaedah rawatan yang kerap dinyatakan adalah dengan mengulangkan 5 ayat Bismillah sebanyak tujuh kali sambil meletakkan tangan pada bahagian yang terkena.

6. Apakah manfaat bacaan 5 ayat bismillah ini?
Manfaatnya dipercayai dapat melindungi dari jin, syaitan, penyakit, dan bahaya.

7. Adakah Bismillah 5 digunakan dalam amalan rawatan Islam?
Ya, bacaan ini digunakan dalam amalan rawatan Islam namun harus dalam konteks yang sesuai dengan syariat Islam.

8. Adakah Bismillah 5 adalah pengganti rawatan perubatan?
Tidak, amalan, bacaan dan doa semata-mata bukanlah pengganti rawatan perubatan ikhtiar. Sentiasa disarankan untuk mendapatkan rawatan dari pakar perubatan.

9. Apakah nama lain Bismillah?
Bacaan ini juga dikenali sebagai Bismillah Syifa yang bermaksud “Dengan nama Allah untuk Penyembuhan”.

10. Adakah Bismillah 5 boleh dibaca pada air atau dipakai pada tempat yang sakit?
Beberapa sumber menyatakan bahawa ianya boleh dibaca pada air atau dipakai pada tempat yang sakit untuk kesan penyembuhan.

11. Apakah yang harus dilakukan jika seseorang mengalami masalah kesihatan?
Sentiasa disarankan untuk mendapatkan rawatan dari pakar perubatan yang berkelayakan. Namun, mengamalkan Bismillah 5 dapat dijadikan sebagai tambahan dalam usaha untuk menjaga kesihatan diri.

12. Adakah Bismillah 5 digunakan untuk menyembuhkan sihir?
Dipercayai Bismillah 5 dapat melindungi dari sihir.

Koleksi Wallpaper

Di laman ini juga, kami turut menyediakan pelbagai jenis wallpaper Bismillah 5 secara percuma yang boleh digunakan untuk status profil medsos anda. Koleksi kami mencakup pelbagai jenis gambar, dari yang alami, seni khat, hingga yang dihiasi dengan warna-warna yang menarik.

Wallpaper Bismillah 5 adalah cara yang baik untuk menyebarkan nilai positif kepada rakan-rakan. Ia juga dapat menambah semangat dan inspirasi dalam kehidupan seharian. Di sini, kami menyediakan wallpaper yang sesuai dengan ukuran saiz skrin peranti mudah alih anda.

Untuk mencari wallpaper yang sesuai dengan keperluan anda, kami menyediakan pilihan kategori wallpaper seperti alam, seni khat, dan warna-warna menarik. Anda boleh memilih yang sesuai dengan selera anda dan juga yang sesuai dengan ukuran skrin peranti anda.

Selain itu, kami juga menyediakan pilihan untuk muat turun wallpaper yang dipilih. Anda boleh muat turun dengan mudah dan menggunakannya sebagai status di media sosial anda samada Facebook, Instagram, Twitter ataupun sebagai latar belakang peranti mudah alih anda.

bismillah 5

bismillah 5

Koleksi Untuk Status di Laman Sosial

dengan nama allah

Sudah pilih dan mengambil wallpaper Bismillah 5 yang anda sukai? Kami akan kemaskini pilihan wallpaper dari masa ke semasa. Terus semak blog kami untuk pilihan terbaru. Kami juga mengalu-alukan komen anda untuk memperbaiki kandungan kami.

Leave a Comment