Buat Website Free – Cara Buat Website Free

Buat website free – cara buat website free. Sekiranya anda berhasrat untuk membuat website ‘hanya untuk suka-suka’ atau mungkin blog yang bukan komersial, maka sebuah laman web online tanpa kos memang senang untuk didapati. Maksud aku, terdapat banyak laman web yang menawarkan platform buat website percuma serta mudah untuk digunakan secara drag and drop (seret dan lepas), dan memang terbukti bahawa hasilnya amat profesional dan menarik.

Namun kelemahan yang besar untuk menggunakan pembina laman web percuma ini adalah bahawa laman web anda tidak akan mempunyai nama yang tersendiri. Sebagai contoh, laman web anda akan mempunyai nama di sepanjang baris: pembina laman / nama pengguna anda / laman web anda seperti namaanda.com anda, yang mana mungkin agak susah untuk disebut dan tidak mudah untuk diingati.

Pembina laman web percuma yang terkenal sekarang adalah melalui medium dan platform Blogger.Com, walaupun terdapat pilihan untuk upgrade akaun anda yang membolehkan anda mempunyai nama domain anda sendiri dan/atau mengeluarkan penjenamaan mereka dari laman web anda, contohnya daripada Afiffuddin.blogspot.com –(ditukar ke)–> Afiffuddin.Com, tetapi melalui pilihan ini boleh menjadikan kos membuat website menjadi lebih mahal. Itu belum masuk lagi tentang proses transfer domain dan risiko dibuang akaun.

Buat website free

Ok, kita lupakan tentang kos dan risiko semua kita teruskan tentang cara buat website free yang seterusnya. Ada satu lagi cara anda boleh membuat laman web percuma. Secara asasnya untuk memiliki sebuah laman web, anda perlu mendaftar nama domain. Nama domain adalah nama laman web, biasanya berakhir dengan .com, tetapi ada juga beberapa nama domain yang lain, seperti .net , .org , .info dan lain-lain. Itu semua domain berbayar, untuk domain percuma anda boleh cuba dapatkan di .tk atau cz.cc. Lakukan pendaftaran dan ikuti langkah-langkah seterusnya yang mudah difahami.

Selain domain anda turut memerlukan akaun web hosting. Hosting adalah sebuah syarikat dengan komputer yang sangat berkuasa yang sebenarnya meletakkan laman web anda di internet (tapak domain). Sekali lagi, selain domain free, terdapat juga banyak web hosting yang percuma di luar sana. Contohnya di Free Hosting dan Domain.

Untuk membina website anda dengan betul, anda boleh menggunakan suatu perisian yang dipanggil Kompozer. Kompozer merupakan satu sistem pengarangan laman web percuma yang membolehkan anda untuk membuat laman web yang kelihatan profesional. Anda boleh mendapatkan serta memuat turun perisian Kompozer secara percuma di SINI.

Sebaik sahaja anda telah mencipta laman web baru anda, anda perlu untuk memuat naik (upload) laman anda ke syarikat hosting anda. Untuk melakukannya, anda akan memerlukan perisian FTP (File Transfer Protocol). Filezilla adalah sebuah perisian percuma yang membolehkan anda untuk memindahkan laman web yang baru diwujudkan oleh anda ke tapak hosting anda. Untuk mempelajari cara penggunaan perisian FTP anda boleh merujuk pautan ini ~ Belajar FTP

Sebagai permulaan, memang nampak susah sikit dan sememangnya tiada satu pun perkara aku sendiripun kalau baru cuba akan nampak susah, jika dah biasa mudah saja sebenarnya, jadi jika anda betul-betul ingin membina sebuah laman web yang berhasil dan bermutu dengan serius, maka pilihan website free atau percuma bukanlah cara yang terbaik untuk masa hadapan. Yalah, sekiranya pilihan website yang percuma betul-betul berfungsi dengan sepenuhnya, maka tiada lah web hosting atau pendaftaran syarikat domain berbayar sekarang, semua percuma kerana kerana bila sebut sahaja perkataan free/percuma maka berpusu-pusu orang akan pilih, termasuk aku. Hehe.

Sebenarnya, untuk membuat website yang boleh dipercayai dan selamat, atau laman web yang boleh menjana wang bukanlah mahal seperti yang anda bayangkan. Anda hanya perlu membayar 2 perkara ini sahaja iaitu Pendaftaran domain (setahun sekali) dan hosting (setahun atau sebulan sekali). Namun sekiranya anda masih ingin menggunakan website percuma, anda boleh ikut langkah-langkah cara buat website free lagi gratis seperti yang aku tunjukkan di dalam perenggan-perenggan di atas.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana untuk membina sebuah laman web yang berjaya serta cara membuat website sendiri, layari Panduan Membina Website/Blog dengan WordPress dalam 1 Hari.

Sekadar ini dahulu perkongsian bagi bulan ini. Kita bertemu lagi dalam artikel yang seterusnya.

Leave a Comment