Cara Buat Telur Masin

Cara Buat Telur Masin – Belajar cara nak buat Telur Masin, hidangan sampingan khas masyarakat Asia. Biasanya dimakan bersama Nasi Kerabu (nasi dengan taburan salad tradisional, sos, ayam dan ikan), nasi putih atau sebagai perencah hidangan makanan laut.

Telur Masin merupakan salah satu makanan tambahan yang biasa disertakan sekali dalam masakan masyarakat Asia. Ia sangat mudah dibuat dan anda boleh membuatnya sendiri di rumah.


Isi Kandungan

Bahan-bahan

  • 8 cawan air (2 liter)
  • 1 lb garam (500 gr)
  • 10 biji telur

Arahan

  1. Tuang air dalam periuk dan masukkan garam. Didihkan air dan kacau sehingga garam larut sepenuhnya. Ketepikan untuk menyejukkan sepenuhnya.
  2. Letakkan 10 biji telur yang telah dibasuh dan dikeringkan dalam bekas. Tuangkan air masin yang telah disejukkan sehingga menutup semua telur. Tutup penutup dan simpan selama sekurang-kurangnya 14 hari sebelum digunakan.
  3. Untuk menggunakan, hanya rebus telur seperti telur biasa. Sedia untuk dihidangkan.


Nota

Anda boleh menyimpan telur masin selama lebih daripada 14 hari untuk rasa masin yang lebih kuat. Boleh juga cuba menyimpannya sehingga 30 hari. Perbezaan antara 14 hari dan 30 hari ialah kemasinan (sudah tentu) dan warna kuning telur, semakin lama disimpan semakin oren. Anda tentukan.

Leave a Comment