Cara Hilangkan Dakwat Undi di Jari

Cara Hilangkan Dakwat Undi di Jari – Adakah kesan dakwat undi anda hilang selepas dicuci dengan sabun, atau penanggal pengilat kuku? Jika tidak, maka anda tidak bersendirian. Ramai pengguna FB meletakkan status tentang dakwat mengundi di jari yang susah hilang walaupun hanya seketika selepas ia dicalit pada jari mereka di pusat undi. Namun ada juga berkongsi kisah terpencil yang sebaliknya dimana dakwat mudah tertanggal..


Kisah Dakwat Undi di Jari

Bayangkan betapa berasa bangganya anda kerana dapat menunaikan tanggungjawab membuang undi dan kemudian bersedia dengan pasang niat untuk kemasikini status memberitahu rakan mengenainya melalui media sosial. Tetapi apabila anda dalam perjalanan pulang ke rumah, belum sempat kemaskini status terkini perut pula rasa lapar dan singgah sebentar ke kedai makan, jadi anda pun makan dan kemudian pergi basuh tangan anda. Kemudian, sebaik anda meletakkan kamera telefon anda untuk mengambil gambar yang baik pada jari anda yang berdakwat untuk disiarkan secara langsung seperti yang anda telah rancangkan di Facebook, tiba-tiba anda dapati dakwat itu tiada lagi! Nah, percaya atau tidak, perkara ini nampaknya telah berlaku untuk sekurang-kurangnya beberapa orang pengguna media sosial.

Ramai dikalangan pengguna media sosial mengecam bagaimana “dakwat kekal” yang dikatakan tidak boleh tanggal dengan mudah hilang selepas dicuci terus dari jari telunjuk mereka apabila mereka mencuci tangan. Dakwat biasanya sepatutnya kekal sekurang-kurangnya selama beberapa minggu dan ia digunakan untuk mengelakkan sebarang jenis penipuan pilihan raya.


Cara Hilangkan Dakwat Mengundi

Dakwat pilihan raya juga dikenali sebagai dakwat kekal, dakwat pilihan raya atau dakwat fosforik biasanya datang dalam warna biru ungu atau hitam semasa ia kering. anda boleh menggunakan 4 kaedah untuk membersihkan dakwat pilihan raya daripada jari seperti berikut:

  • Menggunakan ubat gigi
  • Menggunakan hand sanitizer
  • Menggunakan penanggal pengilat kuku
  • Guna Clorox + Lotion

Cecair pencuci pinggan mangkuk dengan span juga boleh digunakan tetapi ia tidak menanggalkan dakwat dengan baik berbanding 4 bahan di atas.

Eksperimen Hilangkan Dakwat Undi di Jari

Sesetengah pengundi suka buat eksperimen dan memeriksa sama ada dakwat itu benar-benar kekal. Sebilangan besar pengundi suka berkongsi cerita tentang bagaimana hanya setitik penanggal pengilat kuku sudah cukup untuk menghapuskan bukti anda membuang undi. Dalam catatan seorang pengguna Facebook, Puan G berkata, “Saya mengesahkan bahawa tanda kekal yang saya dapat selepas mengundi telah dialih keluar oleh pengilat kuku dengan mudah.” Seorang lagi pengguna FB, berkata, “Bukan penanggal pengilat kuku, hanya sabun dan air sahaja.”

Ramai yang muat naik status bergurau tentang dakwat yang dicuci dengan begitu mudah, namun jika dipandang dari sudut positif, ia sesuatu yang perlu diambil perhatian oleh SPR pada masa hadapan.

Anda ada cara lain untuk hilangkan dakwat undi di jari yang lebih berkesan dan cepat? Kongsikan bersama kami di bahagian ruangan komen di bawah.

Leave a Comment