7 Resepi Cara Masak Sardin Tin

Resepi 2: Sardin Goreng Berlada

Sardin Goreng Berlada merupakan cara masak sardin tin yang cukup menarik dan menggoda selera. Keunikan resepi ini terletak pada gabungan rasa pedas dan sedikit masam yang cukup memikat. Berikut adalah huraian lebih terperinci mengenai cara masak sardin tin ini.

Bahan-bahan yang diperlukan

  • Sardin tin
  • Cili kering
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Garam

Cara masak

Pertama sekali, sediakan bahan-bahan yang diperlukan seperti di atas. Pastikan semua bahan dalam keadaan segar untuk hasil yang terbaik. Kemudian, rendam cili kering dalam air panas selama 15 minit untuk melembutkan.

Setelah itu, kisar cili kering yang telah direndam tadi bersama-sama sedikit air hingga menjadi pes. Seterusnya, potong bawang besar dan bawang putih kepada saiz yang diingini. Sebaiknya, potong bawang besar kepada bentuk cincang kasar dan hiris halus bawang putih.

Sebelum memulakan proses memasak, panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. Kemudian, masukkan pes cili kering yang telah disediakan tadi. Tumis semua bahan hingga naik bau dan garing.

Apabila bahan-bahan dalam kuali telah garing, masukkan sardin tin ke dalam kuali. Goreng sardin tin bersama bahan-bahan yang telah ditumis tadi selama beberapa minit. Aroma yang dihasilkan pasti akan menggugah selera.

Sebagai langkah penutup, taburkan sedikit garam secukup rasa. Biarkan bahan-bahan dalam kuali bergaul rata. Selepas itu, angkat sardin goreng berlada daripada kuali dan hidangkan panas. Anda kini boleh menikmati hidangan cara masak sardin tin yang lazat ini bersama nasi putih dan ulam-ulaman pilihan. Selamat mencuba!

Leave a Comment