7 Resepi Cara Masak Sardin Tin

Resepi 6: Sardin Masak Kicap

Bagi anda yang mencari cara masak sardin tin yang mudah, sardin masak kicap adalah jawapannya. Resepi ini menggabungkan rasa manis kicap dengan sardin tin yang lazat, menjadikan hidangan ini pilihan sempurna untuk makan malam keluarga.

Untuk memulakan, anda perlu menyediakan bahan-bahan berikut:

Bahan-bahan yang diperlukan

  • Sardin tin
  • Kicap manis
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Cili kering
  • Garam dan gula

Cara Memasak

Langkah pertama, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. Kemudian, tambahkan cili kering yang telah dihiris halus. Goreng sebentar sehingga cili kering garing.

Setelah itu, masukkan kicap manis ke dalam tumisan. Biarkan seketika untuk meresap rasa kicap ke dalam bahan-bahan lain. Selanjutnya, masukkan sardin tin yang telah dibuka dan dibuang kuahnya. Kacau rata untuk memastikan sardin tin diselaputi kicap.

Selepas mencampur rata, perisakan dengan garam dan gula mengikut selera anda. Masak selama beberapa minit agar sardin tin lembut dan berperisa. Anda boleh menambah air jika perlu, supaya kuah tidak terlalu pekat.

Akhir sekali, biarkan sardin masak kicap mendidih seketika sebelum mematikan api. Pastikan rasa kicap cukup meresap ke dalam sardin tin. Hidangkan panas bersama nasi putih atau roti.

Dengan resepi cara masak sardin tin ini, anda boleh menyajikan hidangan istimewa dalam sekelip mata. Selamat mencuba dan menikmati sardin masak kicap yang enak ini bersama keluarga!

Leave a Comment