Cara Membuat Resume Kerja

Cara Membuat Resume Kerja – Panduan Langkah demi Langkah tentang Cara Membuat Resume Kerja Yang Betul dan Lengkap. Perkongsian cara membuat resume ini pastinya dapat membantu anda menghasilkan resume terbaik.

Tentang Resume

Faktor pertama dan penting, apabila anda berfikir tentang memohon pekerjaan, ialah “Resume” atau juga dipanggil “C.V.” Ia adalah cerminan pendidikan, kemahiran, pengalaman profesional anda kepada bakal majikan anda untuk dilihat dalam masa hampir 10 saat sahaja.

Tidak kira sejauh mana kelayakan anda, atau seberapa hebat pengalaman profesional yang anda miliki. Jika resume anda tidak dibentangkan atau ditulis dengan baik, anda sedang meminimumkan peluang untuk dipilih untuk pekerjaan yang anda inginkan.

Lebih banyak masa yang anda habiskan untuk belajar cara menulis resume maka ianya akan sangat membantu anda dikemudian hari. Menerusi panduan yang disediakan dalam artikel ini akan menawarkan kepada anda beberapa petua, tips dan nasihat berguna tentang cara membuat resume kerja dengan cara terbaik.


Tujuan Resume

Resume anda adalah alat pemasaran. Ia perlu memaparkan bahawa:

 • Anda boleh bekerja.
 • Bagaimana anda memenuhi pekerjaan serta keperluan syarikat.
 • Anda betul-betul layak dan berpendidikan untuk pekerjaan ini.
 • Anda betul-betul orang yang mahir dan berpengalaman.
 • Anda mempunyai tahap profesionalisme yang baik untuk pekerjaan tersebut.

Panjang Resume Anda.

Tidak ada panjang tertentu yang ditetapkan untuk resume. Panjangnya boleh berbeza bergantung pada pengalaman dan pendidikan seseorang. Jika anda memohon kerja pertama, satu atau dua muka surat pun susah memadai, tetapi boleh menjadi tiga muka surat jika anda belajar cara dan berusaha membuatnya.

Pastikan anda tidak melampau dalam penulisan resume anda. Jika resume anda hanya mempunyai satu halaman, serta ia dibentangkan dengan baik, ia mungkin memberikan impak yang lebih baik daripada resume dua halaman yang mengandungi banyak maklumat yang tidak diperlukan.

BACA JUGA: Contoh CV Yang Baik

Susunan Resume anda (Format Penulisan Resume)

Urutan kandungan pada resume anda ini pasti akan membantu ia kelihatan menarik dan teratur.

 1. Butiran pengenalan,
 2. Kenyataan pembukaan,
 3. Mata kemahiran utama,
 4. Senarai kemahiran teknikal,
 5. Gambaran keseluruhan kerjaya,
 6. Kelayakan pendidikan,
 7. Kerja sukarela/pengalaman kerja/sejarah pekerjaan
 8. Rujukan


Walau bagaimanapun, ini adalah format resume terbaik, tetapi susunan boleh ditukar dari permohonan kepada permohonan yang lain dan tidak semestinya perlu dipaparkan pada resume anda sepanjang masa. Sila semak di bawah mengenai “Apakah Resume Yang Anda Perlu Sertakan” untuk maklumat lebih terperinci tentang setiap bahagian ini.

Mengutamakan maklumat anda yang paling berguna dan relevan dahulu adalah sangat penting untuk resume anda. Sebagai contoh, katakan sejarah pendidikan anda tidak begitu relevan dengan pekerjaan yang anda mohon, letakkan bahagian itu di penghujung resume anda, selepas maklumat berkaitan pekerjaan anda.

Selaraskan resume untuk setiap permohonan jawatan yang berbeza

Adakah perlu menukar resume untuk setiap permohonan? Anda boleh menyesuaikan resume anda kepada setiap permohonan kerja untuk memenuhi keperluan tertentu jenis pekerjaan yang anda mohon.

Anda boleh menukar format penulisan resume anda, tetapi pastikan kemahiran utama, kenyataan pembukaan dan sifat peribadi anda memenuhi keperluan peranan jawatan berdasarkan iklan kerja dan kaji selidik yang telah anda lakukan untuk jawatan kerja tersebut.

Ia juga sangat penting untuk menyesuaikan resume anda untuk menunjukkan pengalaman kerja anda sangat relevan dan memenuhi keperluan pekerjaan untuk peranan jawatan tersebut.

Cara untuk menyesuaikan resume anda

Sesuaikan resume anda dengan cara berikut:

 1. Mula-mula Senaraikan kemahiran utama anda yang paling relevan.
 2. Pautkan kenyataan pembukaan anda dengan pengalaman kerja dan pendidikan anda dengan syarikat dan keperluan pekerjaan.
 3. Sertakan contoh dan pencapaian yang memenuhi iklan kerja.
 4. Taburkan kata kunci tertentu sepanjang resume.

Senarai kandungan yang perlu ada pada resume anda

Terdapat banyak perkara asas dan penting yang perlu ada pada resume seseorang.


Butiran Pengenalan

Ini adalah butiran yang sangat asas contohnya, nama, nombor telefon dan alamat e-mel disenaraikan pada resume anda. Alamat rumah anda tidak sepatutnya dimasukkan, bagaimanapun, ia sesuai untuk beberapa situasi.

Butiran hubungan anda pada pengepala mungkin menyebabkan kesukaran untuk perisian perekrutan untuk membaca data yang dibentangkan dalam pengepala dan pengaki. Oleh itu, adalah baik untuk tidak memasukkan butiran hubungan anda dalam pengepala.

Kenyataan Pembukaan

Kenyataan pembukaan atau Opening Statement adalah ringkasan ringkas tentang siapa anda, di mana anda telah mengambil pendidikan/pengalaman kerja, dan bagaimana anda akan menjadi baik untuk pekerjaan. Panjangnya hendaklah hampir enam baris dan ditulis dalam orang pertama. Sebagai contoh, tulis “Buat ini” dan bukannya “Saya buat ini”.

Kenyataan pembukaan anda hendaklah bermula dengan satu baris tentang anda dan perkara yang anda bawa ke tempat kerja, kemudian nyatakan kemahiran dan sifat anda yang sesuai dengan pekerjaan itu.

Kemahiran & kekuatan utama

Resume anda perlu memasukkan hampir 10 hingga 15 kemahiran yang menghubungkan pengalaman anda dengan pekerjaan yang anda mohon.

Jika anda telah memohon pekerjaan yang diiklankan, jawatan atau penerangan iklan mungkin mempunyai senarai kemahiran dan pengalaman yang diperlukan dan sangat penting untuk pekerjaan itu. Ia juga memberi tahu anda kemahiran dan pengalaman yang diingini oleh majikan. Maka semua kemahiran dan kekuatan utama ini perlu memenuhi semua kemahiran “penting dan diingini” yang disebut dalam senarai iklan.


Apabila anda menyusun senarai itu, pertimbangkan perkara yang telah anda pelajari sebagai sebahagian daripada:

 • Pendidikan anda.
 • Pekerjaan yang telah anda miliki.
 • Sebarang penempatan kerja yang telah anda lakukan.
 • Kerja sukarela yang anda pernah lakukan.

Kemahiran teknikal/perisian

Ini ialah senarai kecil nama perisian atau teknologi yang anda tahu cara menggunakannya. Beberapa contoh ialah:

Hamparan atau perisian pemprosesan perkataan seperti MS Word.
Bahasa pengaturcaraan.
Alatan, sebagai contoh daftar tunai, EFTPOS.

Atribut peribadi

Jika anda tidak mempunyai banyak pengalaman kerja, pilihan lain untuk menunjukkan bahawa anda sesuai untuk pekerjaan itu ialah senarai atribut atau sifat peribadi anda.

Perkara penting yang boleh anda sertakan dalam bahagian ini ialah, anda boleh diharap, boleh dipercayai, jujur ‚Äč‚Äčatau cepat belajar dengan persekitaran baharu.

Anda boleh meletakkan tiga hingga lima atribut peribadi, tetapi pastikan anda tidak melangkau kemahiran utama anda.


Sejarah pendidikan

Untuk bahagian ini, anda perlu menyebut tahap pendidikan tertinggi anda. Tidak mengapa untuk tidak menyebut keputusan anda, melainkan anda memerlukan pekerjaan yang sesuai.

Jika perlu, anda harus meletakkan titik asas pencapaian akademik anda (contohnya, anugerah yang anda menangi atau kumpulan yang pernah anda sertai, dsb.).

Sejarah pekerjaan

Apabila anda memberikan sejarah kerja anda, anda harus menyenaraikan kerja terbaharu dahulu dan selebihnya dalam susunan kronologi terbalik. Tulis juga jawatan dan tarikh tempat anda pernah bekerja.

Jika anda tidak bekerja sebelum ini, anda boleh membentangkan perkara-perkara berikut sebagai pengalaman anda contohnya:

 • Pertimbangkan kerja yang telah anda lakukan semasa dalam persekolahan anda.
 • Penempatan kerja atau latihan amali yang pernah diambil pada masa belajar universiti anda.
 • Kerja sukarela.

Sediakan senarai tugas atau projek untuk setiap pekerjaan yang telah anda capai semasa kerja itu dan sumbangan penting kepada syarikat.

Pastikan sumbangan dan pencapaian ini mengaitkan kemahiran anda yang disenaraikan pada resume anda.

Rujukan

Adalah disyorkan bahawa resume anda mengandungi dua orang yang boleh merujuk anda secara positif. Secara umumnya, rujukan anda ialah majikan terdahulu anda, profesor di universiti anda, dsb. Anda perlu memberikan nama, jawatan dan maklumat hubungan mereka.


Testimoni

Satu lagi cara yang baik untuk menunjukkan kemahiran dan pengalaman anda kepada majikan ialah testimoni.

Sekiranya anda perlu mendapatkan testimoni, ia boleh dilakukan dengan meminta guru, rakan sekerja atau majikan terdahulu untuk menulis beberapa ayat ringkas tentang anda. Biasanya, anda harus memasukkannya dalam bahagian rujukan.

Sebarang testimoni boleh disertakan sebagai sebahagian daripada sejarah pendidikan atau sejarah kerja sukarela/pekerjaan anda.

Secara amnya, adalah baik untuk memasukkan satu atau dua testimoni dalam resume. Lebih daripada dua testimoni sebenarnya banyak.

Kata kunci

Untuk pengimbasan kata kunci dan frasa, kebanyakan agensi pengambilan kerja menggunakan perisian. Permohonan tanpa kata kunci yang betul dan berkaitan secara automatik akan ditolak oleh perisian, oleh itu adalah sangat baik untuk resume mempunyai kata kunci yang berkaitan.

Perisian ini mencari kata kunci dan frasa boleh termasuk:

 • Tajuk Pekerjaan
 • Kemahiran
 • Kelayakan
 • Aktiviti

Untuk pelaksanaan kata kunci dan frasa yang lebih baik, lihat iklan kerja dan senaraikan kata kunci berkaitan pekerjaan anda.

Jika anda mempunyai rujukan untuk iklan kerja bertulis, anda boleh menggunakan alat/enjin carian kerja untuk mendapatkan idea tentang iklan kerja yang serupa dan mencari penggunaan kata kuncinya.


Apabila anda telah mengumpulkan senarai kerja kata kunci, tambahkan kata kunci dan frasa tersebut pada format penulisan resume anda. Terdapat beberapa bahagian untuk memasukkan kata kunci ialah:

 • Kenyataan pembukaan resume anda.
 • Kemahiran utama anda.
 • Sejarah pendidikan.
 • Sejarah pekerjaan.

Apa yang Tidak boleh diletakkan pada resume anda

Adalah baik sebenarnya untuk tidak memasukkan beberapa perkara ke dalam resume anda. Terdapat beberapa keadaan tertentu yang apabila anda memasukkan beberapa maklumat, menyebut bahawa anda adalah orang yang tepat untuk pekerjaan itu. Jika ia berlaku, ia adalah idea yang baik untuk anda. Namun ada sesetengah keadaan lain pula ianya tidak sesuai.

Maklumat peribadi

Anda tidak perlu menyebut maklumat persendirian atau peribadi anda pada resume anda. Tidak ada faedah yang baik untuk diperoleh dengan memberikan maklumat yang boleh digunakan untuk membuat kesimpulan umum tentang anda sebagai bakal pekerja yang berpotensi.

Resume yang baik tidak mempunyai maklumat ini.

 • Hari jadi anda.
 • Jantina.
 • Alamat anda.
 • Sebarang kecacatan (Jika berkenaan).
 • Satu status kesihatan.

Terdapat beberapa kemungkinan pengecualian untuk perkara ini yang dimana apabila menyebut maklumat ini ia akan memberi manfaat kepada permohonan anda (iaitu jika sesetengah majikan memerlukan pemohon muda atau wanita untuk jawatan penyambut tetamu). Dalam kes sedemikian, anda boleh mempertimbangkan untuk memasukkan maklumat tersebut jika anda rasa ia akan membantu permohonan anda.


Kesilapan taip atau fakta

Adalah sangat pasti bahawa dengan menghantar resume yang mempunyai kesalahan seperti kesalahan ejaan dan tatabahasa tidak akan mendapat peluang temuduga. Anda harus menyemak ejaan dan menyemak semula resume anda dan juga meminta rakan anda menyemak kesilapan resume anda.

Jika anda telah memasukkan nama syarikat terdahulu anda, pastikan tiada kesilapan. Jika anda menyebut tempat kerja anda yang lalu, pastikan ia betul juga, kerana kesilapan serius boleh berlaku akibat tersilap menaip walau sehuruf. Contoh: ‘Nama saya’ menjadi ‘Nana (nenek) saya’. Kenapa perlu membabitkan nenek anda di dalam resume anda?

Imej dan grafik

Adalah tidak digalakkan untuk memasukkan imej atau foto anda ke resume anda. Ianya bukan sahaja masalah kepada HR atau perekrut, ianya juga memberi masalah kepada perisian perekrutan.

Kandungan dalam Pengepala

Banyak resume hanya mengandungi butiran pemohon seperti, nama dan butiran hubungan di bahagian pengepala atau header. Sesetengah perisian pengambilan tidak dapat mengimbas maklumat yang terdapat dalam pengepala dan pengaki (footer). Jika ia ditambahkan dalam pengepala dan pengaki, pastikan anda turut sertakan dalam bahagian badan (body) dokumen.

Reka bentuk dan pemformatan

Resume anda harus mempunyai font dan format yang mudah dibaca. Adalah lebih mudah bagi perekrut untuk menyemak resume dan juga untuk perisian pengambilan untuk mengimbas maklumat anda. Anda boleh menggunakan beberapa font yang baik seperti:

Arial
Verdana
Calibri
Century gothic

Jangan mempunyai tajuk besar untuk memasukkan bahagian resume anda. Saiz font pengepala anda hendaklah 12 hingga 14 dan untuk kandungan utama 10 hingga 12.


Maklumat dalam jadual

Sesetengah resume mempunyai gaya untuk menyimpan maklumat dalam kandungan jadual, tetapi sesetengah perisian pengambilan tidak boleh mengimbas jadual. Resume hendaklah hanya mempunyai format menggunakan pemisah baris dan format ringkas (contohnya, berbilang lajur atau baris merentas halaman).

Versi PDF resume anda

Ia juga sering menjadi isu kepada perisian pengambilan, jika resume anda mempunyai format pdf melainkan ia adalah keperluan khusus iklan pekerjaan. Adalah dinasihatkan untuk menyerahkan resume anda dalam format perkataan (.doc atau.docx).

Menyemak resume anda

Adalah sangat penting bahawa resume anda disemak oleh seseorang. Pastikan seseorang yang benar-benar memberitahu anda sebarang kesilapan yang terdapat dalam resume anda. Anda boleh bertanya kepada orang ramai sebagai contoh,

 • Rakan sekerja.
 • Majikan lepas.
 • Profesor.
 • Penasihat bimbingan kerjaya.
 • Ibu bapa atau penjaga anda.

Anda juga boleh mendapatkan resume anda disemak oleh perkhidmatan berbayar yang merupakan syarikat profesional dan tahu cara menulis resume. Mereka ada membangunkan senarai semak semakan resume yang membantu anda memastikan resume anda lengkap sepenuhnya.

Leave a Comment