Cara Mengecilkan Paha

Cara Mengecilkan Paha – Untuk mengecilkan paha, anda perlu fokus pada pemakanan yang baik dan kekal aktif. Jom ikuti tips dibawah dengan lebih jelas tentang cara nak mengecilkan paha.

Jika paha anda lebih besar daripada yang anda inginkan, ini mungkin disebabkan oleh lemak badan yang berlebihan atau tisu otot yang terkumpul. Mendapat paha yang ramping dan langsing adalah keinginan biasa untuk lelaki dan wanita. Walaupun anda tidak dapat mengesan lemak sasaran pada paha, atau mana-mana bahagian tertentu badan anda, anda boleh menggunakan diet dan senaman untuk mendapatkan hasilnya. Anda memerlukan gabungan peningkatan aktiviti dan tabiat pemakanan yang lebih baik serta latihan senaman kekuatan untuk membakar lemak berlebihan di seluruh badan anda dan secara langsung mengecilkan bahagian paha anda.


Langkah 1

Makan lebih banyak makanan yang mementingkan kesihatan yang menggalakkan komposisi badan yang kurus. Fokus pada karbohidrat sihat yang berasal dari roti bijirin penuh, sayur-sayuran dan buah-buahan hijau dan oren. Makan sumber protein tanpa lemak yang boleh didapati dalam ikan, ayam belanda, ayam tanpa kulit dan putih telur. Pilih produk tenusu rendah lemak dan tanpa lemak apabila anda memilih keju, yogurt dan susu.

Langkah 2

Kurangkan saiz bahagian makanan anda untuk makan lebih sedikit kalori dan kurang lemak. American Council on Exercise mengesyorkan mengurangkan saiz bahagian hidangan sebanyak 10 hingga 15 peratus daripada tahap semasa anda untuk setiap hidangan. Kaedah ini membantu mengelakkan anda daripada makan berlebihan dan mengambil terlalu banyak kalori dan terlalu banyak lemak.

Langkah 3

Elakkan memakan makanan yang mengandungi gula dan garam yang diproses. Gunakan label pada produk makanan untuk mencari gula dalam senarai ramuan; ia boleh disenaraikan sebagai fruktosa, dekstrosa atau gula. Makanan masin termasuk kerepek kentang, pretzel atau makanan dengan garam meja yang ditambah kepadanya.


Langkah 4

Hadkan jumlah minuman bergas yang anda minum. Kurangkan penggunaan anda kepada suku hingga separuh daripada apa yang anda minum sekarang. Mengurangkan jumlah minuman bikarbonat dalam diet anda akan membantu menghilangkan kalori kosong, gula dan karbohidrat.

Langkah 5

Lakukan latihan kekuatan untuk kaki anda dua hingga tiga kali seminggu. Gunakan pemberat yang lebih ringan yang membolehkan anda melakukan 12 hingga 15 ulangan untuk setiap senaman. Gaya latihan ini membina daya tahan otot, membakar kalori dan tidak membina tisu otot yang terlalu besar.

Langkah 6

Pilih pelbagai latihan yang menyasarkan bahagian depan, sisi dan belakang paha anda. Contoh senaman paha termasuk mencangkung, lunges, angkat kaki, silang kaki dan sambungan kaki. Untuk melakukan sambungan kaki, pilih berat yang sesuai, duduk di tempat duduk mesin sambungan kaki dan letakkan kaki anda pada pad yang ditetapkan di hadapan badan anda. Kaki anda harus membuat sudut 90 darjah dalam kedudukan permulaan. Angkat beban dengan kaki anda sehingga kaki anda lurus, perlahan-lahan bengkokkan kaki anda sehingga anda berada di posisi permulaan semula dan ulangi beberapa set.

Langkah 7

Lakukan senaman kardiovaskular lima hingga tujuh hari seminggu selama 30 hingga 60 minit setiap sesi. Lakukan senaman kardio selepas latihan latihan kekuatan; semasa fasa awal aktiviti fizikal, badan anda membakar gula yang disimpan untuk tenaga, kemudian membakar lemak untuk tenaga. Pilih senaman yang membakar kadar kalori yang tinggi sambil mengencangkan otot kaki anda. Contohnya termasuk berbasikal, aerobik langkah, berlari, berenang dan menggunakan alat atau mesin senaman elips.

Leave a Comment