Cara Naikkan Sale

Cara Naikkan Sale – Untuk meningkatkan jualan dalam perniagaan anda, fokus pada pelanggan dan beralih kepada meningkatkan prestasi jualan dan bukannya keuntungan semata-mata. Ini adalah nasihat pertama yang akan diberikan oleh mana-mana pakar jualan kepada anda. Jika anda ingin meningkatkan jualan dan tidak tahu caranya, berikut ialah 9 cara naikkan sale yang hebat yang boleh anda lakukannya.


1. Fokus kepada pelanggan sedia ada

Jika anda ingin meningkatkan jualan, anda harus mengalihkan tumpuan anda daripada menarik pelanggan baharu kepada membuat mereka yang telah mencuba produk atau perkhidmatan anda untuk membeli semula dan belajar cara mengekalkan semua pembeli. Menurut pakar jualan dan pemasaran daripada LeadBridge Partners, prospek jualan terbaik adalah mereka yang telah anda ubah menjadi pelanggan sedia ada dan bukannya orang asing.

Jika anda memberi tumpuan kepada pelanggan sedia ada, anda mampu meningkatkan dan meningkatkan jualan anda secara mendadak. Ya, pemasaran juga pastinya salah satu cara menaikkan sale, tetapi ia tidak boleh membawa kepada peningkatan jualan semata-mata kerana anda hanya menumpukan pada pelanggan baharu dan lupa untuk memaksimumkan pelanggan sedia ada.

2. Belajar tentang pesaing

Anda harus menganalisis perkara yang ditawarkan oleh pesaing dan mempelajari teknik baharu, memikirkan cara untuk mengatasinya. Persaingan adalah cabaran dan peluang untuk meningkatkan jualan anda terutamanya jika anda menggunakan kelemahan mereka dan memaksimumkan kekuatan anda.

3. Inovasi dan produk unik

Pelanggan tidak seharusnya meninggalkan perniagaan anda dengan beberapa produk atau perkhidmatan tetapi harus berpuas hati sepenuhnya. Adalah penting untuk menjadikan pelanggan memilih perniagaan anda daripada yang lain dengan memaksimumkan produk yang berkualiti, unik dan inovatif yang boleh mengatasi pengeluaran yang serupa di pasaran.


4. Memupuk nilai tambah

Cara terbaik untuk meningkatkan jualan anda untuk mencipta dan memupuk nilai dalam semua cara seperti melatih kakitangan meningkatkan produk nilai antara lain. Mewujudkan suasana penetapan nilai membantu menarik dan mengekalkan pelanggan sedia ada pada semua musim.

5. Bina pendekatan perkhidmatan pelanggan

Membina pusat sumber yang komprehensif dan perkhidmatan pelanggan ialah cara terbaik untuk memberi pelanggan akses kepada pelbagai rangkaian produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan. Selain itu, anda harus memantau jenama anda dan sekiranya terdapat aduan, selesaikan isu tersebut dengan cepat tepat pada masanya. Pelanggan perlu berasa dihargai dan sentiasa dialu-alukan dengan perniagaan anda.

6. Perhubungan pelanggan

Salah satu cara untuk naikkan sale adalah melalui peningkatan hubungan pelanggan dan memaksimumkan pelanggan yang ada dengan cara yang tulen. Kakitangan harus belajar cara melayan pekerja dengan cara yang istimewa dan dihargai untuk mengekalkan mereka yang telah datang ke perniagaan anda.


7. Promosi

Promosi dan pemasaran memberikan pelanggan tawaran hebat tentang kewujudan produk atau perkhidmatan baru anda di pasaran. Dalam sesetengah keadaan, diskaun dapat memberi pelanggan keupayaan untuk mencuba produk anda. Promosi itu boleh memberi laluan untuk menarik lebih ramai pelanggan dan pada masa yang sama memaksimumkan bilangan pengguna sedia ada. Dalam sesetengah keadaan, anda boleh menawarkan sampel percuma.

8. Pemasaran

Pemasaran adalah cara pasti yang membantu meningkatkan jualan. Melalui pemasaran, produk dan perkhidmatan, yang unik dan berkualiti tinggi terutamanya menarik perhatian pelanggan dan dalam proses, menjadikan mereka pengguna yang dihormati. Pelanggan adalah satu-satunya pilihan yang boleh membantu anda meningkatkan jualan. Pemasaran juga boleh melibatkan ganjaran kepada pelanggan.

9. Menyediakan produk yang boleh dipercayai

Kredibiliti adalah salah satu faktor utama yang membuatkan pelanggan mempercayai dan berasa selesa dengan produk dan perkhidmatan anda. Gunakan teknik seperti iklan untuk meningkatkan kredibiliti anda dalam jualan anda. Contohnya, penggunaan testimoni pelanggan dan platform bantuan pemasaran dalam talian dalam meningkatkan kepercayaan pelanggan terhadap produk anda. Dalam proses itu, secara tidak langsung anda dapat meningkatkan jualan anda.

Leave a Comment