Cara Nak Dapat Tender Kerajaan

Cara Nak Dapat Tender Kerajaan – Cara Pantas Nak Dapat Tender Kerajaan – Bagaimana cara nak dapat tender Kerajaan dengan mudah? Dapatkan tips dan panduan cara nak dapat tender kerajaan Malaysia melalui artikel di bawah.

Tender kerajaan merupakan satu perniagaan yang besar. Ramai yang tidak menyedari bahawa banyak peluang perniagaan diperolehi jika berjaya membida tender kerajaan ini. Kerajaan Malaysia mempunyai banyak barangan dan perkhidmatan yang mereka perlu beli secara berterusan. Cuba anda fikirkanlah; daripada siapa mereka akan membeli produk-produk ini? Kerajaan biasanya membeli barangan dan perkhidmatan daripada sektor swasta. Walau bagaimanapun, untuk sesuatu perniagaan itu layak mendapatkan sebahagian tender kerajaan ini, mereka perlu tahu cara nak dapat tender kerajaan dan bagaimana untuk mengemukakan usul atau kertas cadangan tender (proposal) yang berjaya.

Cara Nak Dapat Tender Kerajaan

cara nak dapat tender kerajaan

Memenuhi Keperluan

Untuk sebab tertentu banyak syarikat terlalu malu-malu untuk melakukan perniagaan dengan kerajaan. Walau bagaimanapun, kerajaan patut dijaga sama seperti perniagaan lain yang sedang anda cuba untuk perolehi. Anda tahu bahawa kerajaan mempunyai keperluan tertentu. Jadi menjadi tugas anda untuk membentangkan cadangan dan menerangkan secara terperinci bagaimana produk atau perkhidmatan anda dapat memenuhi keperluan mereka. Anda juga perlu fahami bahawa syarikat anda bukanlah satu-satunya syarikat yang bersaing untuk memenuhi keperluan itu. Akibatnya, anda perlu memastikan bahawa anda menulis kertas cadangan tender yang menunjukkan bahawa anda mempunyai apa yang diperlukan untuk membekalkan produk yang betul atau perkhidmatan yang dikehendaki.

Memerlukan Kemahiran dan Pengalaman

Sebelum anda membida tender kerajaan, anda perlu menulis usul atau kertas cadangan yang sempurna terlebih dahulu. Berurusan dengan kerajaan memerlukan kemahiran dan pengalaman. Biasanya ada peraturan yang perlu anda ikuti untuk dianugerahkan kontrak kerajaan. Jika anda tidak tahu peraturan-peraturan ini, sila cari sumber-sumber yang sesuai yang boleh membantu anda. Anda mesti berupaya untuk menangani setiap perkara atau isu yang telah disenaraikan oleh kerajaan.

Ambil Kira Pelanggan yang Besar

Sama seperti menjalankan perniagaan dalam sektor yang biasa, pelanggan sentiasa betul. Jika anda ingin menjadikan kerajaan sebagai pelanggan, anda perlu bersedia untuk memenuhi semua keperluan mereka. Keperluan ini mungkin dari segi penulisan, penyuntingan dan kadang-kadang membuat semula kertas cadangan yang berlipat kali ganda. Malangnya, walaupun anda meletakkan usaha ini banyak ke dalam kertas cadangan tender kerajaan, anda mungkin masih tidak dianugerahkan tender kerajaan. Persaingan adalah tinggi. Terdapat banyak syarikat yang turut bersaing untuk nilai tender yang sama seperti yang sedang anda cuba dapatkan.

Upah Individu Profesional

Jika anda tidak mempunyai kakitangan yang terlatih untuk menulis tender kerajaan, anda mungkin boleh mempertimbangkan samada untuk melatih seseorang atau mengupah infdividu profesional yang mahir dalam penulisan dan mengemukakan kertas cadangan tender. Sedikit kesilapan dalam menulis kertas cadangan tender boleh menyebabkan syarikat anda kehilangan tender kerajaan. Jangan jadikan ia sesuatu yang sukar sekiranya anda ingin menang tender daripada kerajaan.

Jika anda bercadang untuk menjadikan kerajaan sebagai pelanggan yang berterusan, upah seorang penulis tender kerajaan yang profesional. Hasil daripada pengalaman lepas, seorang profesional boleh tahu dengan tepat apa yang kerajaan perlukan dan sedang cari apabila mereka sedang mengkaji dan meluluskan kontrak. Anda memerlukan seseorang yang tahu bagaimana untuk meletakkan kata-kata yang sesuai dan tepat di hadapan pihak kerajaan. Anda pasti mahukan sesuatu dalam kertas cadangan anda yang mampu menarik perhatian sesiapa sahaja yang membuat keputusan tender.

Anda juga mahukan agar kertas cadangan tender anda dapat menangani semua kebimbangan yang kerajaan mungkin perlukan. Kertas cadangan tender kerajaan yang ditulis dengan baik harus menunjukkan bagaimana kerajaan memerlukan barangan dan perkhidmatan anda lebih daripada barangan dan perkhidmatan mana-mana syarikat lain.

Cara Nak Dapat Tender Kerajaan

Pada setiap awal tahun, kebanyakan Jabatan, Agensi dan Bahagian akan dapat peruntukan masing-masing. Jadi, anda tahu apa maknanya? Maknanya selepas mendapat peruntukan maka makin rancaklah kontrak dan tender kerajaan, kerana mereka semua mahukan dan meminta sebutharga sama ada untuk pembelian terus, sebut harga, tender atau pun untuk membuat kajian pasaran untuk proses penyediaan spesifikasi dan bajet.

Jadi, apa tindakan anda? Sudahkah anda bersedia? Pastikan persiapan diri dan syarikat anda sekarang dengan jadikan buku Kuasai Kontrak Kerajaan sebagai rujukan dan panduan.

PS: Anda boleh tengok saja kalau mahu. Ya, tengok kawan-kawan anda dapat kontrak kerajaan dari yang kecil sampai yang berjuta-juta.

Leave a Comment