Cara Renew Roadtax

Cara Renew Roadtax (How to Renew Road Tax) – Macamana cara nak perbaharui cukai jalan (renew roadtax)? Melalui artikel ini dikongsikan 3 cara renew roadtax offline dan online di MyEG.

Di Malaysia, terdapat 3 cara untuk anda renew roadtax. Pertama, melalui bank. Jika anda masih di bawah perjanjian sewa-beli, anda perlu membawa bersama-sama nota perlindungan insurans (insurance cover note) kepada bank dan bayar caj perkhidmatan RM10 tambahan + jumlah cukai jalan dan ia akan dilakukan secara automatik untuk anda. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh mendapatkan cukai jalan pada hari ke-2 selepas bank telah selesai memproses.


Cara renew roadtax kedua adalah dengan pergi sendiri ke pejabat pos atau cawangan JPJ yang berdekatan. Apa yang anda perlu bawa bersama adalah geran dan nota perlindungan insurans. Geran adalah sesuatu seperti sijil kelahiran kereta anda dan anda boleh dapatkannya daripada bank jika anda masih di bawah sewa beli dan bayaran bulanan anda dilakukan dengan baik. Nota perlindungan insurans adalah seperti suatu dokumen rasmi yang mengatakan bahawa anda telah perbaharui insurans anda.

Tahukah anda bahawa pada tahun 1992, kos memperbaharui cukai jalan untuk kereta 1500 cc adalah RM427.20? Dan ia berterusan sehingga tahun 2006. Pada tahun 2007 harga renew roadtax jatuh 75% kepada RM106.80. Terkini sejak 2008 kosnya adalah RM90. Saya tertanya-tanya berapa banyak pula kos pembaharuan cukai jalan untuk kenderaan 3000 cc seperti Mercedes Benz pada tahun 1992. Ini adalah perkara yang anda perlu tahu sebelum memperbaharui cukai jalan.

Cara Renew Roadtax Melalui Telefon

Ketiga, pada masa kini untuk melakukan pembaharuan cukai jalan, anda tidak perlu lagi membawanya ke pejabat pos/pejabatJPJ kerana anda boleh melakukannya secara atas talian dengan perkhidmatan MyEG. Bagaimana cara memperbaharui insurans saya dan cukai jalan dengan MyEG? Mudah saja! Anda cuma hubungi 03-7801 8888 dan mereka akan membantu anda. Anda hanya perlu memaklumkan kepada mereka butiran berikut:

  • Nombor pendaftaran kenderaan dan IC
  • Jenis kenderaan
  • CC – Kapasiti Enjin
  • Tahun pembuatan
  • Jumlah diinsuranskan
  • Cermin kenderaan (Jika ada)

Mereka kemudiannya akan menghantar e-mel kepada anda dengan amaun yang perlu dibayar untuk insurans dan cukai jalan. Jika berpuas hati, hanya klik butang “Teruskan ke Bayar” dan mereka akan menyerahkan roadtax anda pada hari bekerja berikutnya.


Renew Roadtax Secara Online

Selain panggilan telefon, perkhidmatan ini juga boleh didapati di laman utama portal MyEG. Perkhidmatan ini memerlukan anda untuk mendaftar atau log masuk di laman web.

MyEG adalah Perkhidmatan E-Kerajaan Malaysia yang membolehkan anda untuk berurusan dengan pelbagai agensi kerajaan dalam talian. Sesiapa yang mempunyai kenderaan yang berdaftar di Malaysia dengan JPJ boleh menggunakan MyEG untuk memperbaharui cukai jalan mereka.

Kelebihan melakukan pembaharuan cukai jalan secara online adalah selagi anda mempunyai akses kepada internet, anda boleh layari laman web MyEG dan lengkapkan pembaharuan roadtax anda dengan selesa di rumah atau di pejabat. Perkhidmatan ini adalah mudah, menjimatkan masa, kos efektif dan boleh diakses pada bila-bila masa. Tambahan pula, anda tidak perlu untuk menggunakan Kad Pendaftaran anda untuk melengkapkan proses pembaharuan. Bagaimanapun anda perlu pastikan bahawa anda mempunyai insurans / takaful kenderaan yang sah sebelum anda cuba untuk memperbaharui cukai jalan.

Selain itu pengguna boleh mendapatkan cukai jalan/insurans kereta mereka melalui penghantaran terus ke rumah mereka. Bayaran dikenakan untuk menggunakan perkhidmatan tersebut, sebagai pengguna boleh menikmati diskaun sehingga 30% ke atas cukai jalan anda!

Anda boleh membuat pembayaran secara online melalui M2U dengan debit terus dari akaun Maybank anda atau Kad Kredit.

Leave a Comment