Doa Selepas Solat

Doa Selepas Solat – Senarai Doa Selepas Solat Terkini beserta bacaan dalam rumi dan makna.

Membaca doa selepas solat adalah penting terutamanya kepada ummat Islam, sebagai hamba Allah, doa merupakan salah satu cara komunikasi makhluk kepada pencipta. Melalui doa, kita boleh memohon apa sahaja yang dihajati. Seorang Muslim harus mengetahui adab-adab berdoa agar doa yang dipinta dimakbulkan oleh Yang Maha Esa.

Adab Berdoa

Secara ringkas dalam berdoa haruslah dalam keadaan berwudhuk dan menghadap qiblah. Setelah itu dimulakan doa selepas solat dengan Basmalah dan diikuti selawat kepada junjungan besar baginda Rasulullah, ahli keluarga baginda dan para sahabat. Juga berdoa kepada seluruh ummat Islam. Kemudian barulah disambung dengan doa individu. Di akhir doa, ditutupi pula dengan selawat kepada Nabi Muhammad dan pujian pada Allah SWT. Insya-Allah moga doa dimakbulkan.

Demikian secara kali imbas mengenai adab berdoa. Di bawah dikongsikan doa selepas solat beserta terjemahan agar memudahkan anda membaca, atau menghafalnya pada waktu kelapangan.


Doa Selepas Solat

doa selepas solat Bismillahirrahmanirrahim, alhamdulillahirobbil ‘alamin, wassolatu wassalaamu ‘alaa asyrofil anbiyaa iwalmursalin sayyidina muhammadin wa’alaa aalihi wasohbihi ajma’in.

Allahumma taqobbalminnaa solaatana wadhu’aa ana innaka antassami’ul ‘alim, watub ‘alainaa innaka antattawwaburrohim.

doa selepas solat Allahummaj ‘aldinanaa diinannabiyyi muhammadin sollallahu ‘alaihi wasallam, wa islaamana islaamal muslimiin, wa iimananaa iimanal mu’minin, wasolaatana solaatal khoosyi’in.

wa a’maalana a’maalassolihin, waniyyaa tana niyyatal mukhlisin, wazunuubana ya Allahu zunuubal mustaghfirin.

doa selepas solat Wahayaatana hayaatal ‘ulama’, wamautana bimautissyuhada, wa adkhilnal jannata ma’al anbiyaa’i ‘alaihimusoolatu wassalam.

Robbona aatina fiddunya hasanah, wafil aakhiroti hasanah, waqina ‘azaabannar, wasollallahu ‘ala khoiri khoqihi sayyidina muhammadin wa’ala aalihi wasohbihi wasallam, subhaana robbika robbil ‘izzati ‘amma yasifun, wasalaamun ‘alal mursalin, walhamdulillahi robbil ‘alamin.


Maksud Doa Selepas Solat

Dengan nama Allah, yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Selawat dan salam atas semulia-mulia para nabi dan rasul, junjungan kami Muhammad dan ats keluarga dan sahabat Baginda seluruhnya.

Ya Allah, ya Tuhan kami! Terimalah solat dan doa kami. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. Berilah keampunan kepada kami, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Ya Allah, jadikanlah agama kam agama Nabi Muhammad.

Keislaman kami, Islam yang sebenar-benarnya.
Keimanan kami, iman yang sempurna.

Solat kami, solat yang khusyuk.
Amal kami, amal yang soleh.

Niat kami, niat yang ikhlas.
Jadikanlah dosa-dosa kami, dosa-dosa yang terampun.

Jadikanlah hidup dan kehidupan kami, hidup dan kehidupan para ulama.
Mati kami dengan mati syahid.

Ya Allah, masukkanlah kami ke dalam syurga bersama dengan para Nabi.
Ya Tuhan kami, kurniakanlah kami kebaikan di dunia dan di akhirat.

Jauhkanlah kami daripada seksaan neraka.

Semoga Allah mencurahkan kesejahteraan ke atas sebaik-baik makhluknya, junjungan kami Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya.
Maha suci Tuhan yang Maha Mulia daripada sebarang kekurangan.

Salam sejahtera ke atas para rasul dan segala puji hanya bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Demikian doa selepas solat beserta terjemahan dan bacaan rumi. Semoga bermanfaat buat anda.

Cara Mudah Menghafal

Doa selepas solat adalah sebahagian daripada ibadah solat yang sangat penting. Ramai orang yang mengadu susah menghafal bacaan d̲o̲a̲ s̲e̲l̲e̲p̲a̲s̲ s̲o̲l̲a̲t̲. Oleh itu, kami akan memberikan tips dan cara untuk menghafal d̲o̲a̲ s̲e̲l̲e̲p̲a̲s̲ s̲o̲l̲a̲t̲ ini.

 • Banyakkan berlatih. Latihlah membaca doa selepas solat setiap hari, agar anda semakin mahir.
 • Fokuskan perhatian. Pada setiap solat, fokuskan perhatian dan konsentrasi pada setiap ayat doa yang anda baca.
 • Gunakan jari. Gunakan jari untuk membantu mengingati setiap bahagian doa.
 • Ulang dan ingatkan diri. Ulang dan ingatkan diri setiap kali selepas membaca doa.
 • Baca dengan perlahan. Baca doa dengan perlahan dan fokuskan pada setiap ayat. Ini akan membantu anda menghafal doa dengan lebih mudah.
 • Berdoa dengan ikhlas. Berdoalah dengan ikhlas dan tekad yang kuat, kerana Allah akan mempermudahkan segala sesuatu bagi orang yang berdoa dengan ikhlas.
 • Berjumpa dengan ustaz. Dapatkan nasihat dan bimbingan daripada ustaz yang berpengalaman untuk memahami doa selepas solat dengan lebih baik.

Dengan mengikuti tips dan cara ini, kami yakin anda akan dapat menghafal doa selepas solat dengan lebih mudah. Jangan berputus asa, usaha dan tekad yang kuat akan membantu anda mencapai hasil yang diinginkan.

Kelebihan Berdoa Selepas Solat

Berdoa selepas solat adalah amalan yang dianjurkan dalam Islam. Kelebihan-kelebihan doa setiap kali habis solat memang sangat banyak. Berikut adalah beberapa kelebihan yang terdapat dalam berdoa selepas solat:

 • Mendapatkan pahala daripada Allah. Berdoa selepas solat adalah salah satu cara untuk mendapatkan pahala daripada Allah.
 • Memperkuatkan iman. Berdoa selepas solat dapat memperkuatkan iman seseorang, kerana melalui doa, seseorang dapat mengingatkan diri sendiri bahawa Allah sentiasa ada dan sentiasa menyediakan pertolongan.
 • Mengurangkan kesusahan dan kesedihan. Berdoa selepas solat boleh membantu mengurangkan kesusahan dan kesedihan, kerana melalui doa, seseorang dapat menyatakan rasa sedih dan kecewa kepada Allah.
 • Memberikan kekuatan dan semangat. Berdoa selepas solat juga boleh memberikan kekuatan dan semangat kepada seseorang untuk terus berusaha dalam menjalani hidup.
 • Mengalahkan godaan dan cubaan syaitan. Berdoa selepas solat dapat membantu seseorang mengalahkan godaan dan cubaan syaitan.

Dalam mengamalkan d̲o̲a̲ s̲e̲l̲e̲p̲a̲s̲ s̲o̲l̲a̲t̲, seseorang harus berusaha memperbanyakkan doa dan berusaha untuk berdoa dengan sungguh-sungguh. Ini akan membantu seseorang mendapatkan kelebihan yang lebih besar dalam berdoa selepas solat.

Leave a Comment