Jawatan Kosong Kerja Kapal

Jawatan Kosong Kerja Kapal (Ship Job Vacancies) – Sedang mencari peluang jawatan kosong kerja kapal? Artikel berikut berkongsikan pendekatan kerjaya pro-aktif mencari jawatan kosong kerja kapal (perkapalan).

Untuk mendapat peluang terbaik untuk mencari kerja kosong dalam bidang perkapalan, adalah berbaloi sekiranya mempunyai pelan tindakan tertentu. Jika sekadar menunggu kemaskini laman utama mencari pekerjaan ianya tidak cukup. Dalam industri ini, pendekatan yang lebih proaktif diperlukan. Biasanya apabila orang mencari jawatan kosong kerja kapal, persinggahan pertama mereka adalah laman web pengambilan. Walau bagaimanapun, tahukah anda sekitar 97% daripada kekosongan dalam bidang ini tidak pernah diiklankan?

Saya tidak bermaksud untuk mengatakan yang anda harus mengabaikan laman-laman ini, sudah tentu tidak! Tetapi jika anda benar-benar berminat untuk mendapatkan pekerjaan perkapalan maka ia adalah penting untuk anda mengambil langkah tambahan. Pekerjaan yang tidak diiklankan, tapi kenapa cepat sangat kerja kapal ini penuh? Hal ini kerana, sebahagian besar daripada kerja kapal ini menjadi rebutan oleh pencari kerja yang berminat memohon terus kepada syarikat-syarikat kapal pelayaran sebelum pekerjaan tersebut diiklankan lagi.

Jawatan Kosong Kerja Kapal

Untuk makluman anda terdapat dua pencarian utama kerja kosong daripada syarikat perkapalan yang perlu anda tahu:

1) Syarikat Kapal Kontena
2) Syarikat Kapal Pelayaran Mewah (Cruise Ship Jobs)

Hanya kerana anda tidak pernah melihat jawatan kosong kerja kapal diiklankan tidak bermakna pekerjaan tersebut tidak wujud atau tidak boleh ditemui. Ramai orang mengambil pendekatan satu langkah di hadapan dengan menghantar surat permohonan (cover letter) dan resume kerja terus kepada majikan syarikat perkapalan untuk memastikan mereka mendapat peluang yang baik untuk mendapat bahagian pekerjaan kapal yang mereka mahu.

Jika terdapat kerja tertentu yang anda suka lakukan di atas kapal dan tidak pernah melihat sebarang iklan kekosongan berkaitan dengannya, jangan anggap tidak akan ada kakitangan yang diperlukan atau jawatan itu tidak wujud. Cuba pendekatan pro-aktif ini dan anda mungkin terkejut!

Selalunya terdapat jawatan kerja yang benar-benar unik dalam industri perkapalan, atau dalam sebuah kapal pelayaran tertentu, namun jawatan ini sedikit sangat diketahui kerana jarang diiklankan. Malah, orang luar tidak menyedari kedudukan yang wujud melainkan jika mereka menghabiskan percutian di atas kapal atau bercakap dengan kakitangan yang bekerja di sana.

Jawatan Kosong Kerja Kapal

Banyak kekosongan kapal pelayaran datang daripada ‘orang dalam’ yang biasanya dibahagikan kepada jabatan-jabatan yang berkaitan dengan perkhidmatan, penginapan penumpang (kadang-kadang dipanggil “perkhidmatan hotel”), hiburan, dan penyelenggaraan umum kapal, kerja enjin, dan keselamatan. Jika kapal mempunyai ciri tersebut, maka ia bermaksud bahawa mereka memerlukan anak-anak kapal untuk mengendalikannya. Banyak syarikat perkapalan besar mempunyai ciri-ciri seperti ini, bahkan banyak lagi. Sesetengah kapal yang lebih kecil juga mempunyai ciri jabatan ini tetapi anda harus ingat bahawa jawatan seperti ini jarang diiklankan.

Satu lagi cara yang baik untuk mengetahui apa jawatan yang ada adalah dengan menghadiri sebuah pameran pekerjaan kapal pelayaran. Banyak syarikat kini menggunakan kaedah ini untuk menarik kakitangan dan mempromosikan perniagaan mereka.

Uji bakat dan temuduga juga cara pengambilan baru dan mengadakannya bersama-sama dengan pameran kerja adalah cara yang baik untuk memenuhi kakitangan baru, mendapatkan maklumat orang dalam mengenai kehidupan dan kerja-kerja di atas kapal, dan juga memberi anda peluang yang baik untuk mengenali kerja kapal ini dengan lebih dekat.

Hari Pengambilan dan pameran pekerjaan diadakan sepanjang tahun di pelbagai negara dan lokasi yang berbeza. Lihat-lihatlah iklan pameran kerja berhampiran anda, kerana ia adalah cara yang terbaik untuk anda mendapat kerja kapal dengan lebih cepat.

Hendak seribu daya! Dalam usaha untuk berjaya anda perlu sentiasa mencari idea yang baik dan menjadi proaktif apabila mencari pekerjaan yang dikehendaki. Sentiasa mendahului satu langkah ke hadapan dan aktif mencari kekosongan kerja kapal akan memberikan anda kelebihan tambahan berbanding pesaing anda dan ia juga bermaksud anda adalah yang pertama beratur dalam barisan apabila jawatan kosong kerja kapal ini dibuka.

3 thoughts on “Jawatan Kosong Kerja Kapal”

Leave a Comment