Jenis Rangkaian Internet Yang Manakah Sesuai Untuk Anda?

Jenis Rangkaian Internet – Pilihan rangkaian Internet adalah berbeza bergantung pada Pengendali Perkhidmatan Internet dan mengikut wilayah. Pelanggan seharusnya mempertimbangkan beberapa faktor berikut sebelum memilih pakej Internet dan jenis rangkaian Internet: kelajuan atau lebar pita sambungan, kos, kebolehcapaian, kebolehpercayaan dan kemudahan. Untuk menentukan apakah pakej Internet yang sesuai untuk anda, kami mencadangkan anda meninjau jenis-jenis rangkaian Internet dan kelajuan sambungan yang tersedia di pasaran hari ini.

Memahami Perbezaan Antara Rangkaian Internet

Apabila menentukan jenis kelajuan Internet dan jenis rangkaian Internet yang sesuai untuk anda atau keluarga anda, adalah penting untuk memahami perbezaan antara setiap rangkaian. Pada zaman sekarang, terdapat banyak cara untuk menghubungkan laptop, desktop, telefon bimbit, konsol permainan, dan tablet ke Internet. Beberapa rangkaian Internet yang paling kerap digunakan diterangkan di bawah.


MOBILE

Ramai pembekal telefon bimbit dan telefon pintar menawarkan pelan suara dengan akses Internet. Sambungan Internet mudah alih memberikan kelajuan yang baik dan membolehkan anda mengakses Internet.

WIFI HOTSPOTS

Wifi Hotspots adalah tapak-tapak yang menawarkan akses Internet melalui rangkaian kawasan tempatan tanpa wayar (WLAN) dengan cara melalui router atau penghala yang kemudian menghubungkan ke pembekal perkhidmatan internet. Hotspots menggunakan teknologi WiFi, yang membolehkan peranti elektronik menghubungkan ke Internet atau bertukar data tanpa wayar melalui gelombang radio. Hotspots boleh berasaskan telefon atau berdiri sendiri, komersial atau percuma untuk orang awam.

DIAL-UP

Sambungan dial-up memerlukan pengguna untuk menghubungkan baris telefon mereka ke komputer untuk mengakses Internet. Jenis sambungan ini – juga dikenali sebagai analog – tidak membolehkan pengguna untuk membuat atau menerima panggilan melalui perkhidmatan telefon rumah mereka semasa menggunakan Internet. Kini lebih ketinggalan zaman, sambungan dial-up pernah menjadi jenis sambungan Internet paling biasa digunapakai.

BROADBAND

Sambungan Internet berkelajuan tinggi ini disediakan melalui syarikat kabel atau telefon. Salah satu pilihan yang paling pantas adalah Internet jalur lebar spektrum atau broadband yang menggunakan pelbagai saluran data untuk menghantar banyak maklumat. Sambungan Internet jalur lebar seperti DSL dan wayar adalah sambungan dengan banda yang lebar. Walaupun banyak sambungan DSL boleh dikira sebagai jalur lebar , tidak semua sambungan lebar spektrum adalah DSL.


DSL

DSL adalah singkatan kepada Digital Subscriber Line yang bermaksud Baris Pelanggan Digital, menggunakan wayar telefon tembaga 2-dawai yang sedia ada yang disambungkan ke rumah seseorang supaya perkhidmatan disampaikan pada masa yang sama dengan perkhidmatan telefon talian tetap. Pelanggan masih boleh membuat panggilan semasa melayari internet.

KABEL WAYAR

Sambungan Internet wayar kabel adalah bentuk akses jalur lebar spektrum. Melalui penggunaan modem wayar kabel, pengguna boleh mengakses Internet melalui barisan TV wayar kabel. Modem wayar kabel boleh menyediakan akses yang sangat pantas ke Internet, membuat sambungan kabel wayar menjadi pilihan yang mungkin untuk banyak orang.

SATELLIT

Di kawasan tertentu di mana sambungan jalur lebar belum ditawarkan, pilihan Internet satelit mungkin tersedia. Seperti akses tanpa wayar, sambungan satelit menggunakan modem.

ISDN

ISDN adlah singkatan kepada Integrated Services Digital Network yang bermaksud “Rangkaian Perkhidmatan Terpadu Digital”. Ia membolehkan pengguna menghantar data, suara dan kandungan video melalui barisan telefon digital atau wayar telefon biasa. Pemasangan adapter ISDN diperlukan di kedua-dua hujung transmisi – dari segi pengguna dan penyedia akses Internet.

Terdapat banyak lagi pilihan rangkaian Internet lain yang tersedia, termasuk talian T-1, talian T-3, OC (Optical Carrier) dan teknologi DSL lain.

Ketika anda membuat keputusan apa yang paling sesuai untuk keperluan sambungan internet anda, anda mungkin ingin membatasi pilihan anda berdasarkan kecepatan muatnaik dan muatturun yang diinginkan, atau berdasarkan penawaran dan pilihan harga.

Kecepatan yang cepat dan handal serta liputan yang luas membuat anda lebih mudah untuk menonton acara TV dan film kegemaran. Anda juga dapat berkongsi gambar, berkomunikasi dengan rakan dan bermain permainan secara online.

Leave a Comment