Kebaikan Yogurt Untuk Wanita

Kebaikan Yogurt Untuk Wanita – Apakah kebaikan Yogurt terutamanya untuk Wanita? Semangkuk yogurt setiap hari membantu mengelakkan penyakit. Wanita yang makan yogurt secara tetap mempunyai kualiti diet yang lebih sihat berbanding mereka yang tidak mengambil yogurt. Dalam artikel kali ini dikongsikan beberapa faedah mengapa wanita perlu mengambil yogurt dengan kerap.

Yogurt adalah padat dengan nutrien, mengandungi jumlah protein, kalsium, kalium, fosforus, magnesium, zink dan vitamin B-12 yang tinggi. Wanita yang makan yogurt secara kerap biasanya mempunyai kualiti diet keseluruhan yang lebih baik daripada mereka yang tidak mengambil yogurt, menurut satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 dalam “Penyelidikan Pemakanan.” Beberapa faedah khusus wujud untuk wanita yang kerap mengambil yogurt.


Mengurangkan Risiko Penyakit

Wanita yang makan yogurt selalunya mempunyai faktor risiko penyakit kronik yang lebih sedikit, yang boleh meningkatkan kualiti hidup mereka dan meningkatkan jangka hayat mereka. Kajian 2013 dalam “Penyelidikan Pemakanan” melaporkan bahawa makan yogurt secara kerap dikaitkan dengan tekanan darah yang lebih rendah, paras glukosa darah dan trigliserida — dan kurang rintangan insulin berbanding dengan tidak makan yogurt. Ini bermakna pengguna yogurt wanita mungkin mempunyai peluang yang lebih rendah untuk menghidap penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan diabetes.

Kawalan Selera Makan

Protein, banyak dalam yogurt, membantu meningkatkan rasa kenyang – dan oleh itu membantu wanita mengawal pengambilan kalori keseluruhan mereka untuk pengurusan berat badan yang sihat. Kajian 2013 yang diterbitkan dalam “Appetite” mendapati bahawa wanita yang mengambil snek petang yogurt Greek protein tinggi – mengandungi 24 gram protein dalam setiap bahagian – telah meningkatkan rasa kenyang, kawalan selera makan yang lebih baik dan mengalami kelewatan makan berikutnya berbanding wanita yang mengambil snek petang rendah protein.


Kurang Sembelit

Yogurt mengandungi probiotik, bakteria sihat yang terdapat secara semula jadi dalam saluran penghadaman wanita, yang boleh meningkatkan fungsi pencernaan. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 dalam “Acta Gastroenterologica Latinoamericana” melaporkan bahawa pengambilan yogurt yang mengandungi probiotik secara tetap membantu mengurangkan sembelit – dan kesakitan yang berkaitan dengan sembelit — pada wanita berumur antara 18 dan 55. Wanita yang mengambil bahagian dalam kajian ini mengambil yogurt setiap hari untuk tempoh 14 hari.

Kurang Risiko Kekurangan Zat

Oleh kerana yogurt adalah padat nutrien, wanita yang makan yogurt dengan kerap boleh mengurangkan risiko mereka mengalami kekurangan nutrien. Kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 dalam “Penyelidikan Pemakanan” melaporkan bahawa wanita yang mengambil yogurt mempunyai pengambilan kalium yang lebih tinggi – dan berkemungkinan kurang mengalami kekurangan diet dalam vitamin B-12 dan B-2, magnesium, kalsium dan zink. Wanita yang kerap makan yogurt — terutamanya yogurt Greek, yang kaya dengan protein — berkemungkinan akan memenuhi keperluan protein harian mereka juga. Institut Perubatan mencadangkan kebanyakan wanita mendapat sekurang-kurangnya 46 gram protein setiap hari, dengan lebih banyak diperlukan semasa kehamilan dan penyusuan.

Sumber Rujukan

Leave a Comment