Kelebihan BigPay

Kelebihan BigPay – Terdapat banyak kelebihan BigPay yang ramai orang tak tahu. Melalui artikel kali ini kami kongsikan kepada anda mengenai kelebihan BigPay yang hangat diperkatakan.

BigPay ialah aplikasi mudah alih dengan kad yang menyediakan antara muka mudah untuk anda berbelanja, menghantar, menerima dan menjejak wang. Aplikasi wang percuma BigPay ini disertakan dengan Mastercard prabayar yang boleh digunakan di mana-mana sahaja di dunia. Ia mempunyai ciri dompet digitalnya sendiri di mana anda boleh melakukan pemindahan domestik dan antarabangsa dengan lebih mudah tanpa perlu bersusah payah. BigPay telah dilancarkan pada 2018 sebagai sebahagian daripada kumpulan syarikat AirAsia yang bertujuan untuk menyediakan alternatif yang lebih baik kepada bank konvensional.

Anda sebenarnya boleh menggunakan kad ini seperti kad debit atau kredit biasa di mana-mana kedai atau pasaraya yang menerima Mastercard. Perbelanjaan dengan menggunakan kad BigPay sehari-hari di Malaysia dan luar negara semuanya adalah percuma.


Tambahan pula, BigPay mempunyai banyak faedah dan kelebihan untuk sesetengah situasi tertentu, saya masih belum lagi jumpa sebarang pembayaran aplikasi mudah alih hebat lain yang boleh mengatasi ciri yang ada pada BigPay. Saya tidak boleh benar-benar mengatakan jika BigPay ialah e-dompet tetapi ia lebih kepada skim seperti mana-mana kad bank lain bahkan dalam masa yang sama ia didatangkan dengan ciri-ciri digital yang lebih besar dan ia diterima di seluruh dunia.

Sekarang, mari kita selami dengan lebih mendalam mengenai kelebihan BigPay.

1. Sistem Pembayaran Tanpa Tunai Yang Cekap.

Apabila anda membuka akaun BigPay, anda juga akan mendapat kad fizikal yang akan dihantar terus ke alamat anda secara percuma. Anda tidak perlu membuka akaun bank dan juga tidak perlu risau tentang sebarang caj faedah.

Memiliki kad BigPay hampir sama seperti memiliki Mastercard. Katakan jika peniaga tidak menerima pembayaran e-dompet dan anda tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi, anda masih boleh membayar menggunakan kad BigPay anda.

Ini adalah langkah yang agak bijak memandangkan banyak perniagaan di Malaysia pada masa kini mula menggunakan sistem pembayaran tanpa tunai dan kebanyakan rakyat Malaysia sudah terbiasa dengan kaedah membayar dengan menggunakan kad.

Tetapi anda tidak boleh membayar lebih daripada baki dalam akaun BigPay anda kerana ia adalah kad prabayar. Anda perlu mengisi semula jumlah baki yang mencukupi sebelum anda mula berbelanja.

Memandangkan kad BigPay pada asasnya ialah Mastercard, maka menjadi kelebihan BigPay kerana ia boleh digunakan secara global selagi mana Mastercard diterima tidak kira dalam talian atau luar talian. Pengguna boleh melakukan pembayaran dan pengeluaran wang mereka di lebih 35 juta peniaga Mastercard di seluruh dunia.


2. Jejaki Semua Perbelanjaan Anda Dalam Satu Aplikasi

Tidak seperti kebanyakan e-dompet lain, urus niaga BigPay semuanya berdasarkan Mastercard prabayar dan ia diuruskan sepenuhnya oleh aplikasinya sendiri yang dipanggil BigPay. Pelaksanaan ini boleh dikatakan salah satu daripada jenis yang pertama di Malaysia.

Memandangkan BigPay didorong secara digital, anda akan mendapat ketelusan penuh pada semua aktiviti kad anda melalui aplikasi termasuk sebarang yuran dan caj.

Semua perbelanjaan anda yang dibuat melalui kad BigPay akan dijejaki secara automatik dalam aplikasi rasmi. Anda boleh melihat semua pembelian dan pembayaran anda yang dibuat sama ada transaksi domestik atau antarabangsa. Bahagian terbaiknya ialah semua perbelanjaan anda juga akan dikategorikan secara automatik dalam aplikasi.

Ia hampir seperti mempunyai ‘diari’ kewangan peribadi. Dengan kelebihan BigPay ini, pengguna boleh menjejaki perbelanjaan bulanan mereka dengan mudah melalui aplikasi BigPay dalam satu klik. Dengan log kewangan automatik ini, pengguna kad BigPay boleh mendapatkan imej menyeluruh tentang jumlah yang saya akan belanjakan untuk makanan, bil, membeli-belah dan banyak lagi untuk setiap bulan supaya saya boleh melakukan belanjawan yang betul pada masa hadapan.

Untuk penjejakan yang lebih baik, anda boleh melampirkan gambar resit anda untuk setiap perbelanjaan. Ciri ini akan memberi manfaat kepada anda dengan menjejaki apa yang telah anda belanjakan dan di mana kerana anda mungkin perlu merujuk kepada perbelanjaan terdahulu anda pada masa hadapan.

Selain itu, untuk transaksi antarabangsa, aplikasi akan merekod dan memaparkan pembelian anda untuk kedua-dua mata wang tempatan dan luar negara yang pernah digunakan.


3. Keselamatan Dijamin & Diluluskan oleh Bank Negara

BigPay mempunyai ciri keselamatannya sendiri yang membantu melindungi wang pengguna termasuk pengecaman wajah dan pengimbas cap jari untuk mengesahkan identiti pengguna. Semasa membuat akaun di BigPay, anda akan diminta untuk mengesahkan identiti dan nombor telefon anda dengan teliti untuk lapisan keselamatan tambahan.

Kebanyakan aktiviti pengguna akan berlaku melalui aplikasi rasmi termasuk proses pendaftaran malah anda akan mendapat pemberitahuan setiap kali anda membuat atau menerima pembayaran melalui aplikasi tersebut. Kelebihan BigPay melalui aplikasi ini membolehkan anda menetapkan nombor PIN pilihan anda dan anda boleh menyekat kad anda dengan serta-merta melalui aplikasi jika ia hilang atau dicuri.

Ini bermakna anda boleh lebih cepat membatalkan atau membekukan kad anda menggunakan aplikasi sekiranya anda melihat sebarang perkara yang mencurigakan berlaku dengan transaksi kad anda tanpa perlu lagi bersusah payah untuk pergi buat aduan ke dalam talian atau melawat cawangan rasmi. Anda dapat menguruskan wang anda semuanya secara dalam talian dan keselamatan wang anda dijamin oleh sistem keselamatan BigPay.

4. Sokongan pelanggan yang hebat

Kelebihan BigPay juga mereka sentiasa memberikan sokongan pelanggan yang sangat baik kepada pelanggan mereka! Pernah sebelum ini, aplikasi BigPay telah mengalami beberapa isu penyelenggaraan sementara dan kebanyakan pengguna tidak dapat melakukan transaksi mereka pada masa itu.

Ramai pengguna menghubungi pasukan mereka melalui mesej langsung di Twitter Rasmi untuk menyelesaikan masalah proses transaksi dan perbualan berjalan lancar. Pelanggan yang membuat aduan dengan segera dihubungi setelah aplikasi pulih dan pelanggan memberi komen balasan yang baik kerana mendapat sokongan hebat daripada pasukan BigPay yang mesra.


5. Simpan Lebih Banyak Wang & Nikmati Ganjaran

Bagi mereka yang selalu melancong dengan AirAsia, anda boleh menikmati yuran pemprosesan sifar apabila anda menempah penerbangan anda secara atas talian.

AirAsia akan mengetepikan sebarang yuran pemprosesan yang biasanya dikenakan oleh institusi kewangan jika anda menempah atau membeli sesuatu melalui platform mereka. Anda juga boleh menjimatkan lebih banyak wang untuk tempahan anda dengan lebih banyak diskaun untuk bagasi dan perkhidmatan dalam penerbangan yang lain.

Antara kelebihan BigPay yang disukai pengguna ialah ia mempunyai sistem ganjarannya sendiri. Seperti yang anda sedia maklum, berbelanja dengan BigPay akan memberi anda mata Big Points pada setiap transaksi dan anda boleh memautkan ID ahli AirAsia BIG anda ke akaun BigPay anda menggunakan e-mel anda.

Hanya gunakan kad BigPay anda untuk melakukan sebarang transaksi di luar talian atau dalam talian dan mata anda akan ditunjukkan dalam aplikasi anda. Anda juga boleh memuatkan semula e-dompet anda yang lain (Touch ‘n Go, Grabpay, Shopeepay, dll) dengan kad BigPay saya supaya anda boleh memperoleh lebih banyak mata ganjaran, malah boleh menjejaki perbelanjaan anda!

Mata biasanya sah selama 2 tahun dan mata ini boleh digunakan untuk tiket penerbangan diskaun atau anda boleh menebus mana-mana ganjaran AirAsia yang lain.


6. Kadar Lebih Murah untuk pemindahan Antarabangsa

Pengguna Malaysia kini boleh memindahkan wang ke luar negara pada kadar yang lebih murah dan lebih rendah berbanding bank, justeru membantu mereka untuk menyimpan lebih banyak.

BigPay akan menjadi platform yang hebat jika anda ingin membuat pemindahan wang terus ke akaun bank antarabangsa kerana anda boleh mengetahui kos pemindahan anda secara langsung dalam aplikasi BigPay anda dan ia bergantung pada negara yang anda hantar.

Kelebihan BigPay ini membantu anda dalam proses memindahkan wang ke luar negara boleh diselesaikan dalam beberapa langkah mudah. Anda hanya perlu memasukkan butiran penerima pada aplikasi dan bayar dengan segera. Kos pemindahan antarabangsa BigPay masih jauh lebih murah daripada kebanyakan bank di Malaysia.

Oleh itu, jika anda melancong ke luar negara, anda juga boleh menggunakan kad BigPay anda untuk membeli-belah kerana kad BigPay boleh digunakan di seluruh dunia selagi pedagang menerima Mastercard. Aplikasi BigPay akan sentiasa menunjukkan kepada anda kadar pertukaran mata wang terbaik dan anda tidak perlu beratur di pengurup wang lagi.

7. Pengeluaran di ATM

Anda sentiasa boleh mengeluarkan wang anda menggunakan BigPay sama seperti mana-mana kad bank. Cuma cari ATM terdekat yang mempunyai logo Mastercard padanya – tetapi ada caj bayaran. Anda akan dicaj RM6 untuk pengeluaran domestik dan RM10 untuk pengeluaran antarabangsa.

Ia lebih sesuai untuk digunakan dalam situasi mendesak dan caj ini akan ditunjukkan dalam aplikasi anda. Kelebihannya, tidak seperti kad bank biasa anda, anda tidak perlu memaklumkan BigPay jika anda melancong ke luar negara dan BigPay tidak akan membekukan kad anda.


8. Pendaftaran Percuma

Proses memiliki kad BigPay agak kurang menyusahkan dan ia sentiasa percuma. Semasa proses pendaftaran, anda perlu menyerahkan foto IC atau pasport anda dan gambar swafoto wajah anda untuk pengesahan.

Semua proses ini akan berlaku hanya melalui aplikasi BigPay rasmi. Anda tidak perlu melawat mana-mana cawangan, menyerahkan banyak dokumen, log masuk ke mana-mana penyemak imbas, dan ianya sangat-sangat mudah. Daftar akaun hanya mengambil masa sekitar dalam 5 minit dan kemudian hanya tunggu kad anda dihantar ke alamat pilihan anda secara percuma.

Tiada yuran tahunan pada masa ini tetapi untuk permulaan anda perlu menambah sejumlah wang ke dalam akaun anda untuk mengaktifkan kad anda. Anda boleh membelanjakan wang itu selepas kad anda diaktifkan dan tiada baki minimum diperlukan.

Muat turun aplikasi BigPay anda di sini sekarang dan gunakan kod 4IQDDSLTHC semasa pendaftaran anda untuk mendapatkan tambahan RM10 pada akaun anda selepas anda mengaktifkan kad anda.

Leave a Comment