Khasiat Belalai Gajah Untuk Kesihatan

1001 Khasiat Belalai Gajah untuk Kesihatan | Belalai Gajah atau juga dikenali dengan nama Sabah Snake Grass adalah salah satu sensasi terkini dalam dunia herba masakini. Ramai orang dan pakar herba bercakap tentang bagaimana tumbuhan ajaib ini telah memberi manfaat atau menyembuhkan pelbagai pesakit kanser. Jika anda Goggle kata kunci ‘Belalai Gajah’, anda akan dengan mudah temui senarai panjang artikel yang berkaitan dengan tumbuhan ajaib ini.


Khasiat Belalai Gajah

Nama saintifiknya Clinacanthus nutans, mereka yang pertama kali mendengar tentang rumput ajaib ini pastinya ingin tahu. Ramai dikalangan mereka cuba untuk mengetahui lebih banyak maklumat terutamanya daripada pengalaman pengguna terdahulu. Manfaat memakan daun belalai gajah yang paling banyak diperkatakan, terutamanya kerana keupayaannya untuk merawat kanser. Anda boleh temui banyak kisah di Internet tentang bagaimana pesakit kanser sebelum ini telah pulih selepas mengamalkan pemakanan belalai gajah. Walaupun, belum ada bukti saintifik menunjukkan bahawa herba itu benar-benar berkesan, namun ramai pesakit kanser sanggup mencubanya, terutamanya apabila ia tidak menelan kos yang tinggi untuk memperolehinya.

Melalui artikel kali ini kami ingin berkongsi pengetahuan dan pengalaman mengenai herba tumbuhan belalai gajah dengan mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut.

Bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga yang kini dalam tahap kedua kanser. Walaupun sedang mendapatkan rawatan perubatan biasa dengan hospital tempatan, tidak ada jaminan untuk pulih sepenuhnya. Oleh itu, pengambilan herba belalai gajah sebagai rawatan herba alternatif adalah pilihan semula jadi kerana ia tidak memerlukan kos yang tinggi untuk melakukannya.


Cara Pengambilan Belalai Gajah

Anda boleh memakan belalai dalam bentuk segar atau kering.

Daun segar biasanya dimakan dalam dua cara. Anda boleh mengunyah daun segar seperti mengunyah biskut. Rasa macam kunyah daun hijau dalam mulut. Sebagai alternatif anda boleh campurkan dengan air bersih menjadi pes. Pes boleh dimakan terus. Jika anda suka ia lebih berair, tambahkan lebih banyak air. Jika anda rasa rasanya terlalu biasa, anda boleh menambah sedikit jus epal hijau untuk menyedapkannya.

Daun kering dibancuh dengan air panas dan diminum seperti teh biasa.

Ramai orang bertanya sama ada memakan daun segar lebih baik daripada daun kering. Belum dibuktikan secara saintifik bahawa daun segar lebih baik atau lebih berkesan daripada daun kering. Tetapi dari pengalaman, dipercayai bahawa memakan daun belalai gajah yang segar adalah lebih baik.

Kesan Sampingan Belalai Gajah

Tumbuhan Belalai Gajah adalah herba yang sangat menyejukkan. Jika seseorang mengambil terlalu banyak dalam tempoh yang singkat, dia akan mengalami sakit tulang yang berubah-ubah. Ini berlaku apabila pesakit mengambil kira-kira 300 helai daun sehari. Oleh itu, satu cara yang baik untuk meneutralkan kesan penyejukan adalah dengan menambah beberapa hirisan halia ke dalam ramuan herba atau mengimbanginya dengan minuman halia buatan sendiri. Ini adalah nasihat yang diberikan oleh doktor perubatan tradisional Cina tempatan.


Tempoh Penyimpanan Belalai Gajah

Daun yang baru dituai boleh bertahan kira-kira seminggu dalam suhu bilik biasa. Tetapi jika ia disimpan di dalam peti sejuk tanpa mencuci terlebih dahulu, ia boleh bertahan dua minggu atau lebih. Apabila diambil, anda hanya perlu mencuci kuantiti yang hanya anda perlukan sahaja.

Daun kering boleh bertahan lebih lama. Ianya boleh bertahan lebih daripada sebulan apabila disimpan di tempat yang kering di bawah suhu bilik biasa.

Belalai Gajah kini sudah mula ditanam secara komersial di pelbagai negara di Asia terutamanya Malaysia, Indonesia dan Thailand kerana kandungan tumbuhan herba ini dipercayai memiliki pelbagai khasiat dalam merawat ruam kulit, gigitan serangga dan ular, luka yang disebabkan oleh virus herpes simplex serta memulihkan penyakit kencing manis, gout dan darah tinggi selain mencegah barah.

Semoga anda mendapat manfaat daripada perkongsian saya di sini.

Leave a Comment