MRTA vs MLTA – Mana Satu Insurans Pinjaman Perumahan Terbaik?

MRTA vs MLTA – Yang Mana Satu Insurans Pinjaman Perumahan Terbaik (The Best Housing Loan Insurance)? Ketahui maklumat lanjut tentang MRTA vs MLTA melalui penerangan artikel di bawah.

Apa itu MRTA dan MLTA? Pada asasnya, kedua-dua jenis insuran hayat bagi pinjaman perumahan (Mortgage Reducing Term Assurance – MRTA) dan (Mortgage Level Term Assurance – MLTA) ini berfungsi sebagai perlindungan untuk peminjam dengan membantu mereka untuk menyelesaikan pinjaman gadai janji tertunggak mereka sekiranya berlaku sesuatu yang buruk berlaku. Dalam erti kata lain, ia adalah insurans gadai janji.

Jika anda merancang untuk membeli rumah, anda perlu bijak memilih insurans yang bersesuaian dengan pembelian hartanah melalui pertimbangan kemampuan kewangan dan tujuan anda membeli, kemudian barulah anda buat keputusan sama ada untuk mendapatkan perlindungan insurans berbentuk MRTA atau MLTA. Langkah ini penting bagi memastikan anda sebagai pembeli mendapat perlindungan setimpal daripada pembelian premium insurans yang dipilih dan ia betul-betul membantu dalam melindungi kepentingan anda dalam tempoh waktu yang ditetapkan.

APAKAH PERBEZAAN ANTARA MRTA DAN MLTA?

MRTA MLTA
TUJUAN Perlindungan Perlindungan, Tabungan, dan/atau Pengembalian (Nilai Tunai)
PERLINDUNGAN Melindungi pinjaman perumahan yang tertunggak pada satu jumlah menurun jaminan asas. Meliputi pinjaman perumahan yang belum dijelaskan pada tahap jumlah tetap jaminan asas
PEMBAYARAN Bayaran sekali gus secara tunai atau dibiayai ke dalam pinjaman perumahan Berkala. Yang akan dibayar pada setiap bulan, suku tahun, setengah tahun atau setiap tahun asas
JUMLAH PREMIUM Lebih Rendah Lebih Tinggi
Penamaan Penerima adalah Bank Penerima adalah sesiapa sahaja
Kebolehan Pindah Milik Boleh Tidak
Sesuai untuk Jika harta tersebut dijangka dimiliki untuk jangka panjang Jika harta dijangka dijual dalam jangka pendek
Contoh: Jika Tiada Kematian atau TPD Pada akhir tempoh, pemilik rumah akan menerima $0 Pada akhir tempoh, pemilik rumah akan menerima jumlah premium yang dibayar sepanjang tempoh itu
Contoh: Jika Ada Kematian atau TPD Pinjaman perumahan yang tertunggak akan dibayar oleh syarikat insurans kepada bank, dan waris akan menerima harta sahaja. Pinjaman perumahan yang tertunggak akan dibayar oleh syarikat insurans kepada bank, dan waris akan menerima harta yang ditambah dengan wang tunai tambahan, jika ada. (wang tunai tambahan = premium dibayar – pinjaman terkumpul)

MRTA vs MLTA

BAGAIMANA UNTUK MENENTUKAN PEMBELIAN MRTA ATAU MLTA adalah YANG TERBAIK?

Langkah 1: Kenal pasti tujuan membeli harta itu, sama ada untuk diduduki sendiri atau pelaburan kerana ianya yang akan menentukan berapa lama anda akan memegang harta itu.

Langkah 2: Analisis tanggungan perlindungan terbaik (best protection coverage) yang diperlukan, yang mencukupi untuk memastikan pasangan anda tidak akan mendapat masalah kewangan untuk ansuran gadai janji bulanan. Bagi mengurangkan kos, ia mungkin tidak perlu untuk mempunyai tanggungan perlindungan penuh (sama dengan jumlah pinjaman perumahan) kerana anda mungkin mempunyai sandaran lain (contohnya. Simpanan, tunai, insurans lain, saham dan lain-lain).

Langkah 3: Lakukan beberapa pengiraan dan perbandingan untuk mendapat gambaran yang lebih jelas mengenai kos yang terlibat dan kemampuan pada premium, secara berturutan.

CONTOH 1: MEMBELI MRTA

 • Jumlah pinjaman = RM 106,155
 • Tempoh pinjaman = 30 tahun
 • Lama umur = 25 tahun
 • Nisbah Perlindungan (%) = 100%
 • Liputan Jumlah = RM 106,155
 • MRTA Premium = RM 2,371.50

Cara Pembayaran Pilihan 1: Bayaran Pendahuluan Sekaligus

Oleh kerana ia adalah salah satu bayaran pendahuluan sekali gus, oleh itu tiada faedah yang akan dikenakan.

Cara Pembayaran Pilihan 2: Dibiayai ke dalam Pinjaman Perumahan

 • Andaikan BLR – 1.8% = 4.25%
 • Andaikan Pinjaman Tempoh = 30 tahun
 • Ansuran bulanan = RM 11.66
 • Kepentingan Jumlah Dibayar = RM 1,824.84
 • Jumlah Pembayaran = RM 4,196.34

CONTOH 2: MEMBELI MLTA

 • Jumlah pinjaman = RM 106,155
 • Tempoh pinjaman = 30 tahun
 • Lama umur = 25 tahun
 • Nisbah Perlindungan (%) = 100%
 • Liputan Jumlah = RM 106,155
 • MLTA Premium = RM 74,30 / bulan = RM 891,60 / tahun

3 tahun x RM 891,60 / tahun = RM 2,674.80
6 tahun x RM 891,60 / tahun = RM 5,349.60
9 tahun x RM 891,60 / tahun = RM 8,024.40
12 tahun x RM 891,60 / tahun = RM 10,699.20

CONTOH 3: PERBANDINGAN ANTARA MRTA DAN MLTA (PEMBELIAN HARTANAH UNTUK PELABURAN)

mrta vs mlta

CONTOH 4: PERBANDINGAN ANTARA MRTA DAN MLTA (MEMBELI HARTANAH UNTUK DIDUDUKI SENDIRI)

mrta vs mlta

Untuk dapatkan lebih perbandingan caj MRTA kepada jumlah pinjaman berbeza-beza, anda cuba Kalkulator MRTA ini dari laman http://www.maybank2u.com.my/WebBank/M2UHomeloanCalculator.html

MRTA Atau MLTA – JADI YANG MANA SATU TERBAIK?

Biasanya, pembeli akan ditawarkan dengan pembelian insurans MRTA apabila mendapatkan pembiayaan daripada bank namun mereka berhak memilih sama ada untuk mendapatkan insurans tersebut atau bertukar kepada insurans MLTA.

MRTA adalah sesuai untuk individu yang hanya ingin membeli sebuah rumah di mana pembayaran untuk perlindungan itu akan dimasukkan sekali ke dalam pinjaman sekali gus memudahkan urusan pembayaran insurans terbabit. MLTA pula dilihat sesuai untuk individu yang ingin melakukan pelaburan dengan membeli lebih daripada satu rumah atau individu yang ingin membeli rumah namun ingin menikmati manfaat lain seperti pelaburan dan pulangan tunai.

INFO Takaful: MRTA = MRTT, MLTA = MLTT

Leave a Comment