Panduan Cara Membuat Jadual Belajar

Panduan Cara Membuat Jadual Belajar – Macamana cara nak buat jadual belajar yang berkesan? Melalui artikel ini dikongsikan tips dan cara membuat jadual belajar yang baik untuk anda.

Berjaya dalam peperiksaan melibatkan persediaan, ia termasuklah membuat jadual supaya anda boleh mrmbuat ulangkaji bahan pelajaran dari masa ke semasa dan bukannya pada malam sebelum peperiksaan. Bagaimanakah pelajar boleh menyusun semua strategi berkesan tersebut untuk membangunkan rancangan pembelajaran yang jelas? Jawapannya: Buat jadual belajar!


Membuat Jadual Belajar

Jadual belajar anda bukan hanya semata-mata tentang belajar. Rancang jadual dengan aktiviti seimbang yang lain juga. Buat masa untuk berehat, makan, tidur, bersosial dan mengerjakan bahan kursus lain. Memberi diri anda rehat yang dirancang akan menjadikan masa belajar anda lebih berkesan, dan anda akan belajar dengan lebih baik jika keperluan asas anda (makanan sihat, tidur, senaman) dipenuhi. (Percaya atau tidak bahawa pakar pembelajaran Cornell pun menyarankan untuk berhenti belajar sebentar? Ya, berdasarkan pengalaman admin pun begitu. Jadi, lakukanlah!)

Mari admin kongsikan idea untuk membuat jadual dan panduan cara untuk anda menghabiskan masa anda dengan efektif.

Matikan dan alih keluar gangguan supaya anda boleh fokus – ia mungkin kelihatan seperti anda boleh buat berbilang tugas, tetapi itu mitos! Jangan terpengaruh dengan media sosial dan lain-lain yang mungkin terasa mendesak tetapi sebenarnya tidak. Terdapat banyak aplikasi yang boleh membantu anda menggunakan media sosial mengikut citarasa anda sendiri, cuma cari “aplikasi yang menyekat media sosial” dan pilih yang anda suka. (Anda juga boleh mencuba aplikasi Rocco.)

Semak bahan secepat mungkin selepas kuliah. Satu jam yang anda habiskan sejurus selepas kelas adalah lebih baik berbanding 4 jam yang anda gunakan untuk mentelaah bahan yang sama beberapa hari kemudian! Ambil nota yang baik dan semak semula sementara ia masih segar dalam fikiran anda. Sekurang-kurangnya cuba ringkaskan nota anda sejurus selepas kuliah. Jika ayah anda menelefon dan bertanya kepada anda tentang apa yang anda belajar hari ini dan kelas apa yang anda baru sahaja pergi, bolehkah anda memberitahunya? Mulakan tugasan semasa ingatan anda terhadap tugasan masih lagi segar.

Cari dan gunakan “masa tersembunyi” untuk belajar. Tanpa sedar, sangat mudah untuk membazirkan masa 1-2 jam yang terkumpul antara kelas. Gunakan selang masa antara kelas yang pendek itu untuk meringkaskan dan mulakan tugasan yang diberikan dari kelas anda sebelum ini atau buat persediaan untuk kelas anda yang seterusnya. Jika anda boleh menganggap hari persekolahan anda seperti “hari bekerja” dan menyelesaikan kerja anda pada siang hari, anda akan dapat berehat pada waktu petang (daripada bimbang tentang semua kerja yang tidak anda selesaikan semasa hari itu).


Tukar-tukar bahan bacaan. Jangan ulangkaji pada satu matapelajaran atau subjek selama lebih daripada satu atau dua jam pada satu masa. Keupayaan pelajar untuk menumpukan perhatian berkurangan dengan cepat selepas kira-kira 90 minit, jadi menukar bahan subjek yang anda pelajari membantu mengekalkan kecekapan anda. Ia mungkin berasa bertentangan untuk ulangkaji matapelajaran subjek A walhal anda mempunyai peperiksaan subjek B yang berbeza dalam masa terdekat. Tetapi menukar sebentar bahan pembelajaran anda bermakna anda akan mempelajari bahan peperiksaan anda dengan lebih baik, tambahan lagi anda tidak akan ketinggalan dalam subjek kelas anda yang lain.

Rancang dan ambil masa rehat sebenar. Bangun, lompat-lompat, dapatkan makanan ringan, tonton video penguin yang comel. Mengambil masa rehat pendek 5 ke 15 min yang terancang boleh membantu anda belajar lebih banyak dan lebih fokus semasa anda masuk mood belajar. Elakkan berbuang masa dengan melampaui jadual rehat dimana anda sepatutnya belajar dan kemudian berasa bersalah kerana berehat lama.

Jika anda menghadapi masalah untuk bermula: cuba terapkan teknik ini: Pilih tugasan untuk dikerjakan dan kemudian fokus pada tugas itu selama 25 minit tanpa gangguan; kemudian berehat 5 minit untuk meregangkan otot, mencoret, menyemak e-mel, dsb. Kemudian mulakan satu lagi masa belajar untuk fokus selama 25 minit, diikuti dengan rehat 5 minit.

Lebih mudah untuk mengikuti daripada mengejar! Isi masa mingguan yang tertentu untuk menyemak kerja dalam setiap kursus atau subjek anda dan sentiasa buat kemaskini terkini. Semakan ini hendaklah terkumpul, meliputi secara ringkas semua kerja yang dilakukan setakat ini dalam semester ini. Jadi anda tidak perlu lagi kalut untuk mencari bahan ulangkaji di akhir semester kerana ianya sudah siap dari awal.

Gandakan anggaran masa anda. Kebanyakan orang memandang enteng atau endah tak endah tentang berapa banyak masa yang akan diambil oleh aktiviti/tugasan tertentu. Peraturan praktikal yang baik adalah untuk menganggarkan berapa lama masa belajar atau ulangkaji yang anda fikirkan ianya realistik untuk diambil dan kemudian gandakannya!

Demikian perkongsian mengenai panduan cara membuat Jadual Belajar yang efektif. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment