Penanaman Rumbia dan Produk Sagu

Penanaman Rumbia dan Produk Sagu – Hai semua! Ada yang tahu apa itu rumbia? Rumbia ni, atau lebih dikenali sebagai pokok sagu, adalah sejenis pokok palma yang tumbuh di hutan Indonesia, Malaysia, Papua New Guinea, dan beberapa negara Asia Tenggara lain. Tumbuhan ini merupakan salah satu daripada pokok-pokok dalam kumpulan Metroxylon yang kebanyakannya tumbuh liar di kawasan lembap.

Dahulu, tumbuhan ini tidak terlalu dikenali, sehingga orang ramai hanya menganggapnya sebagai tumbuhan liar biasa. Tapi selepas orang dapati bahawa ia mempunyai nilai ekonomi yang tinggi, tumbuhan ini mula dijadikan sebagai tumbuhan yang ditanam dan diproses secara komersial.

Kajian morfologi tumbuhan ini juga menemui bahawa terdapat dua jenis rumbia – yang berduri dan yang tanpa duri. Rumbia tumbuh di hutan hujan tropika yang lembap dan sejuk, dan boleh dijumpai di merata hutan pedalaman.

Selain digunakan untuk membuat sagu, bahagian daun rumbia juga boleh dijadikan sebagai atap. Indonesia merupakan salah satu negara yang mempunyai banyak tumbuhan rumbia, dan produk sagu yang dihasilkan dari tumbuhan ini sangat popular di pasaran domestik dan luar negara. Di Malaysia, negeri Sarawak pula merupakan salah satu negeri yang banyak menanam tumbuhan rumbia untuk dijadikan produk sagu komersial. Jadi, jika korang pergi ke Sarawak, jangan lupa beli sagu yang dihasilkan dari pokok rumbia!


Penanaman Rumbia

Jom kita teruskan tentang pokok rumbia yang boleh dijadikan sumber penghasilan yang sangat besar! Betul ke? Ya betul! Pokok rumbia ni boleh ditanam untuk tujuan memproses sagu secara besar-besaran. Tapi tempohnya bergantung kepada tahap kesuburan tanah tu. Biasanya, pokok rumbia ni boleh dituai bila dah sampai umur 12-13 tahun di tanah mineral, dan 15-18 tahun di tanah gambut. Jadi korang kena tunggu lama sikit la. Tapi bila dah matang, korang kena proses pokok rumbia tu secepat mungkin, sebab kandungan kanji dalam pokok tu akan merosot selepas 2 hari dah ditebang.

Hasilnya? Tepung sagu rumbia! Boleh digunakan untuk proses MSG, sirap glukosa, alkohol, makanan bayi, gum gula-gula, tekstil, kertas, pelekat, gam, bahan pembeku, plastik, dan macam-macam lagi. Seronok kan? Tanaman rumbia ni memang ada potensi yang tinggi di negara kita, dan sagu rumbia ni pulak disukai ramai orang sebagai makanan. Jadi, jom kita sama-sama cuba tanam pokok rumbia dan hasilkan sagu rumbia yang sedap!

Sumber Pendapatan

Wah, rupanya tanaman rumbia ni bukan saja sedap dimakan sebagai nasi impit, tapi juga boleh jadi sumber pendapatan yang menguntungkan! Menurut laporan akhbar, pokok rumbia kini ditanam secara komersial oleh pekebun kecil di kawasan Dalat, Mukah, Sarawak. Haa, kebetulan saya pernah terdengar nama kawasan tu, terkenal dengan pokok sagu yang subur tumbuh di sana. Boleh tahan lah keluasannya, 67,957 hektar, dengan 43,426 hektar milik pekebun kecil dan 24,531 hektar lagi dibangunkan secara estet.

Tapi tak hairan lah, sebab Papua New Guinea pun nak ambil contoh bagaimana Sarawak berjaya memajukan pertanian rumbia ni. Gabenor Wilayah Sandaun, Simon Solo pun cerita yang Papua New Guinea juga ada tanah paya sesuai untuk penanaman rumbia, tapi tak ditanam secara komersial. Jadi, negara berkenaan nak tengok bagaimana kilang pemprosesan tepung sagu rumbia beroperasi serta beberapa strategi pemasaran produk itu di Sarawak. Boleh tahan best juga, dapat lawatan daripada Papua New Guinea nak tengok teknologi penanaman dan pengurusan kita. InsyaAllah, dengan ilmu yang ditimba di sini, Papua New Guinea boleh ikut langkah kita untuk mengkomersialkan tanaman rumbia di sana, dan untuk permulaan diorang plan nak buat kilang pengeluaran tepung sagu.

Permintaan Tinggi

Oh, satu lagi yang penting, tanaman rumbia ni tumbuh subur di kawasan tanah paya gambut sebab dia memerlukan air yang banyak untuk tumbesarannya. Jadi, kalau korang nak cuba tanam rumbia, pastikan tanah korang cukup lembap ya!

Tahukah anda bahawa Dalat adalah sebuah daerah di Mukah yang memiliki kebun-kebun kecil tanaman rumbia yang luasnya mencapai 28,745 hektar? Apabila harga rumbia tinggi, para pekebun kecil ini pasti akan mengambil kesempatan untuk menebang dan menjualnya di kilang-kilang pemprosesan. Ini kerana harga komoditi ini akan naik dan turun bergantung kepada permintaan di pasaran dunia. Negara-negara yang menjadi pengimport tepung sagu dari Sarawak antaranya ialah Jepun, Singapura, dan Taiwan. Harga tepung sagu di pasaran dunia kini mencapai RM1,239 satu tan metrik sejak bulan Mac 2018. Harga tepung sagu kini meningkat jika dibandingkan dengan harga pada tahun 1970, yang hanya sekitar RM140 satu tan metrik sahaja.

Kini, para pekebun rumbia mempunyai masa depan yang cerah kerana kenaikan harga komoditi ini di pasaran antarabangsa. Ini secara langsung akan menambah pendapatan para pengusaha kebun rumbia. Pada masa ini, sekerat batang rumbia yang sudah ditebang boleh dijual dengan harga RM7 sahaja. Dalam sepohon pokok rumbia dewasa, biasanya ia boleh dipotong menjadi sekurang-kurangnya 10 kerat, menjadikan anggaran pendapatan kasar sebanyak RM70 per pokok. Namun, penentuan harga agak berbeza bergantung kepada banyak faktor akhir-akhir ini.

batang pokok rumbia

[FAKTA] Pengilang-pengilang sagu membeli batang sagu dari pekebun kecil di Sarawak dan mengeluarkan biaya yang cukup tinggi sehingga RM3 juta setiap bulan untuk membelinya.


Produk Berasaskan Sagu

Tahu tak apa yang kerajaan negeri buat sekarang? Mereka dah buat syarikat namanya Craun Research Sdn. Bhd. Tahu tak apa tujuan dia? Buat penyelidikan dan pembangunan produk berasaskan sagu! Wah, memang sagu power la kat sini. Tahu tak, pokok sagu yang besar, tegap, dan tinggi 10-12 meter tu akan bagi kandungan kanji yang tinggi. Masyarakat Dalat memang terikat rapat dengan sagu, sebab remaja di sini ramai yang kerja ambil upah tebang rumbia ketika cuti sekolah. Mesti la senang nak dapat duit extra kan.

Nah, makanan tradisional berasaskan sagu ni sangat popular kat kalangan suku kaum Melanau di Kenyalang. Dahulu-dahulu, tepung sagu atau tepung lemantak tu makanan ruji komuniti Melanau. Tepung lemantak yang dijadikan linut, dimasak dengan air panas dan digaul hingga likat macam gam, sedap gila makan dengan sambal belacan bersama-sama lauk-pauk yang gantikan nasi. Tak cuma linut, satu lagi makanan terkenal kat Melanau ialah biji atau bebola sagu. Boleh jadi makanan ringan, dimakan bersama umai atau ikan bakar.

Tahu tak, bahagian Mukah tu tempat penanaman sagu terbesar di Sarawak, jadi tak hairanlah kalau biji sagu tu dapat sambutan yang menggalakkan, terutamanya di Mukah, tapi sampai keluar negara seperti ke Semenanjung Malaysia. Tapi nak hasilkan biji sagu ni memang susah sikit dan ambil masa yang agak lama. Tapi ramai lagi masyarakat Melanau yang guna cara tradisional untuk hasilkan produk makanan tu. Biji sagu tu dihasilkan dengan guna tepung lemantak yang dibasuh hingga warna putih-keputihan.

Biji Sagu

Nak tau tak cara nak buat biji sagu yang sedap? Pertama, kita kena keringkan tepung lemantak dulu. Lepas tu, campur dengan kelapa parut kering (kerisik), dedak padi, santan, dan garam. Semua bahan ni kena tumbuk lumat supaya senang nak adun. Ada orang yang guna mesin kelapa untuk adun biji sagu. Bila dah siap, semua adunan tu kena ayak dalam takung yang diperbuat daripada batang buluh. Lepas tu, guna alat khas yang disebut gaah yang dianyam dengan daun nipah, gekan adunan tu. Bila dah jadi bulat-bulat, bakar dalam belanga yang diperbuat dari tanah liat dan bata tanpa minyak. Masa nak bakar, kena sentiasa ratakan adunan tu dengan penyapu lidi supaya pembakaran sekata. Proses ni ambil masa lama, kira-kira lima jam untuk jadikan biji sagu betul-betul rangup dan sedap dimakan. Jom cuba buat biji sagu sedap yang rangup!

Rupanya, ada orang Melanau yang panggil makanan ni ‘sagu’ dan ada yang panggil ‘bulu’. Tapi yang pasti, dua-dua istilah ni merujuk kepada satu makanan tradisional kaum Melanau di Sarawak. Masa dulu-dulu, benda berbentuk bola ni merupakan makanan khas komuniti Melanau tapi sekarang dah jadi satu kebiasaan. Dikhabarkan bila Jepun menakluk Sarawak dalam awal tahun 1940-an, makanan ni merupakan antara makanan harian penduduk di Mukah, Sarawak. Mungkin sebab bahan untuk buat sagu senang nak dapat di Mukah, Dalat dan Oya, kawasan tanah berpaya gambut yang jadi tempat makanan ni popular. Mukah yang terletak di tengah Sarawak merupakan tempat pokok sagu paling banyak di tanam.

Proses Menghasilkan Sagu

Nak belajar cara buat sagu? Ia bukannya mudah sepeti yang kita fikirkan, proses membuat sagu itu dilakukan di rumah khas yang disebut rumah belanga oleh orang setempat. Di dalam rumah itu, pembuat sagu harus tahan panasnya, kerana rumah belanga ini dibangun tanpa sistem ventilasi yang bagus. Tujuannya adalah agar suhu di dalam rumah belanga selalu panas, supaya biji sagu yang dipanggang cepat matang.

Ada pengusaha lokal yang harus menyewa rumah belanga kerana tidak semua pengusaha makanan bisa membangunnya sendiri. Harga sewa rumah belanga ditentukan berdasarkan jumlah sagu yang dihasilkan. Misalnya, penyewa bisa menghasilkan sagu sebanyak 10 kilogram, maka harga sewa adalah RM2 atau formula yang digunakan adalah 20 sen per kilogram sagu. Sagu yang dihasilkan biasanya digunakan untuk keperluan sehari-hari keluarga, sementara sisanya dijual dengan harga RM8 per kilogram. Ada juga pengusaha yang tidak menjual dalam jumlah banyak kerana hanya membuat sagu sebagai sampingan.

Sagu Komersial

Biasanya, ada beberapa pembuat sagu yang sudah lama terjun ke bidang ini secara komersial. Prosesnya termasuk menyiapkan tepung lemantak dengan campuran dedak padi dan kelapa parut, yang merupakan bahan yang diperlukan untuk membuat sagu. Tepung lemantak diperoleh dari isi pohon rumbia yang banyak ditanam di sekitar Daerah Dalat dan Mukah. Kemudian, campuran bahan-bahan tersebut akan diayak di dalam rawa khas, dan setelah diayak beberapa waktu, tepung akan terbentuk bulat menjadi sagu. Campuran bahan-bahan dibentuk menjadi bola kecil dan harus dipanggang menggunakan api yang kuat dan stabil. Sagu akan matang dalam waktu setengah jam. Tempat memanggang biasanya disebut belanga dan terbuat dari tanah liat.

Membuat sagu rumbia ni memang tak boleh buat sorang-sorang, sekurang-kurangnya kena ada dua orang kalau nak berjaya. Sebab nak mengayak bahan-bahan ni tak senang, jadi kena ada orang lain yang tolong pegang bucu rawa. Biasanya bila tengah tunggu sagu masak, ada lagi kerja yang kena buat seperti jaga api dan gaul sagu tu sampai jadi.

Leave a Comment