Rumi ke Jawi

Rumi ke Jawi – Cara mudah untuk tukar ejaan Rumi ke Jawi. Ketahui langkah pantas untuk menukar tulisan Rumi kepada tulisan Jawi dengan mengunakan aplikasi dan perisian percuma.

Kepada mereka yang pernah belajar dan pandai membaca tulisan jawi, maka adalah mudah untuk menukar perkataan atau tulisan Rumi ke Jawi. Namun kepada yang tidak tahu, usah risau kerana di zaman teknologi internet walaupun anda tiada pengalaman belajar jawi dan kali pertama hendak menukar perkataan, anda boleh sahaja menggunakan perisian percuma yang mudah di dapati di internet.

Sambil menggunakan perisian ini secara tidak langsung anda juga boleh mempelajari seni tulisan jawi.

Terdapat 3 cara atau perisian yang anda boleh gunakan untuk tukar ejaan rumi ke jawi atau jawi to rumi.


1. APLIKASI ANDROID GOOGLE PLAY RUMI KE JAWI

Google Play merupakan platform untuk memuat turun aplikasi android. Terdapat pelbagai jenis aplikasi yang boleh didapati di sana, termasuk aplikasi untuk menukar teks daripada ejaan Rumi ke ejaan Jawi.

Salah satu aplikasi yang popular untuk tujuan ini adalah ejawi2u yang boleh dimuat turun secara percuma di Google Play. Aplikasi ini membolehkan pengguna menukar teks Rumi ke Jawi dengan mudah dan cepat.

Selain itu, aplikasi ini juga mempunyai ciri-ciri seperti pembetulan ejaan, pilihan gaya tulisan Jawi yang berbeza, dan banyak lagi. Pengguna juga boleh menyimpan hasil tukaran teks ke dalam fail atau membagikannya melalui pelbagai aplikasi lain seperti WhatsApp atau Facebook.

Aplikasi android Rumi-to-Jawi juga sesuai digunakan memandangkan ramai dikalangan pembaca merupakan pengguna telefon pintar. Anda hanya perlu ke Google Store untuk muat turun dan dalam beberapa saat terus boleh menggunakannya.

Kapasiti aplikasi Rumi-to-Jawi ini juga tidak besar dan boleh dimuat turun dengan pantas. Ada banyak aplikasi android di Google Play Store yang tersedia yang boleh anda pilih dan gunakan. Anda boleh muat turun aplikasi Rumi to Jawi di Google Playstore melalui pautan ini

2. PERISIAN RUMI KE JAWI

Fungsi perisian menukar tulisan Rumi ke Jawi ini adalah sangat berguna kepada mereka yang ingin menulis dalam tulisan Jawi tetapi tidak mempunyai pengetahuan mengenai tulisan Jawi yang betul atau tidak pandai menggunakan komputer untuk menulis dalam tulisan Jawi.

Dengan perisian ini proses menulis dalam tulisan Jawi menjadi mudah kerana ia mempunyai pelbagai pilihan jenis tulisan Jawi yang boleh dipilih serta mempunyai fitur yang memudahkan pengguna menukar tulisan Rumi ke dalam tulisan Jawi dengan hanya menaip tulisan Rumi dan kemudian menekan butang tukar.

Perisian tukar tulisan Rumi ke Jawi juga boleh diakses secara percuma melalui internet. Pengguna hanya perlu mencari perisian ini melalui enjin carian seperti Google dan kemudian mengikuti arahan yang diberikan untuk menggunakannya.

Pengguna perisian Rumi ke Jawi ini perlu menggunakan platform komputer riba untuk pasangkan ia terlebih dahulu sebelum boleh digunakan. Ianya sesuai untuk kerja bertulis yang bersekala besar yang memerlukan anda menukar tulisan-tulisan panjang.


Perisian Jawi UKM Keyboard

Perisian yang saya maksudkan adalah: Jawi UKM Keyboard. Berikut saya terangkan kepada anda langkah-langkah menggunakan perisian ini:

1. Muat turun perisian Jawi UKM Keyboard di SINI

2. Setelah perisian tersebut telah selesai di muat turun, anda ekstrak fail tersebut. Cara untuk Extract anda perlu download dan pasang perisian Winrar / Winzip. Selalunya kebanyakan komputer sudah sedia dipasang perisian ini. Tapi saya lebih suka gunakan satu lagi perisian yang dinamakan: 7-Zip, anda boleh muat turun di SINI.

3. Kemudian buka fail tersebut, klik pada ‘Setup’, anda akan dapat lihat satu paparan Welcome to Jawi UKM 2017 Setup Wizard akan dipaparkan.

4. Pasang/Install fail tersebut kemudian tekan finish.

5. Anda boleh semak di taskbar (bawah sebelah jam), ada keyboard Jawi UKM.

6. Masukkan juga Arabic Keyboard 101 (untuk penulisan arab) – (Control Panel -> Clock, Language, and Region -> Change keyboards and other input methods – Tick pada Arabic 101)

7. Jika sudah ada ia bermakna anda telah berjaya memasukkan Keyboard Jawi pada komputer / laptop anda.

Untuk mempelbagaikan tulisan mengikut kesesuaian projek atau pilihan anda, terdapat beberapa Font Jawi yang diperlukan untuk menyokong perisian keyboard ini. Font yang perlu anda pasang adalah seperti berikut:

  • Font Arabic Typesetting
  • Font Jawi Uthman Taha
  • Font Lateef
  • Font Sakkal Majalla
  • Font Scheherazade

Usah risau, saya tidak mahu membuang masa anda mencari Font atau tulisan-tulisan ini di internet kerana anda boleh terus muat turun di sini.

Selepas muat turun, anda perlu masukkan Font ini ke dalam komputer anda, caranya mudah sahaja:

Buka Control Panel –> Font. Fail Font di atas yang telah dimuat turun tadi, anda salin/copy dan tampal/paste ke dalam folder FONT (Copy guna CTRL + C dan Paste, gunakan CTRL + V). Selesai. Sekarang anda buka perisian Jawi UKM dan boleh gunakan tulisan yang baru anda muat turun tadi secara automatik.

3. E-JAWI CONVERTER

Ejawi Converter adalah sebuah perisian online yang membolehkan pengguna untuk menukar tulisan rumi ke tulisan jawi. Penggunaan ejawi converter ini sangat berguna terutamanya bagi mereka yang ingin membaca atau menulis teks dalam tulisan jawi, tetapi tidak memiliki kemahiran yang cukup untuk melakukannya dengan menaip atau menulis secara manual.

Dengan menggunakan ejawi converter, pengguna hanya perlu memasukkan teks dalam tulisan rumi ke dalam perisian ini, dan perisian akan secara automatik menukar tulisan tersebut ke dalam tulisan jawi. Pengguna juga boleh menyesuaikan jenis tulisan jawi yang ingin digunakan, sama ada tulisan jawi moden atau tulisan jawi klasik.

Selain itu, ejawi converter juga boleh digunakan untuk menukar tulisan jawi ke tulisan rumi. Ini berguna bagi mereka yang ingin menyemak atau membetulkan teks yang telah ditulis dalam tulisan jawi, atau bagi mereka yang ingin menulis teks dalam tulisan jawi tetapi lebih selesa menggunakan tulisan rumi semasa menaip atau menulis.

Penggunaan ejawi converter juga sangat mudah dan selamat. Perisian ini tidak mengandungi sebarang virus atau malware, dan pengguna tidak perlu memasukkan maklumat peribadi seperti nama atau alamat emel untuk menggunakannya. Pengguna juga bolehpa menggunakan ejawi converter secara percuma, tanpa perlu mengeluarkan duit poket untuk membayarnya.

E-Jawi converter adalah perisian atas talian yang mudah dan senang digunakan berbanding 2 pilihan di atas. Anda hanya perlu layari laman web khas yang menyediakan khidmat perisian penukaran Rumi ke Jawi dan anda terus boleh gunakannya melalui laman sesawang tersebut.

Layari: http://www.ejawi.net/converterV2.php

JEJAK SEJARAH RUMI KE JAWI

Tulisan jawi yang merupakan tulisan tradisional yang digunakan oleh masyarakat Melayu di Malaysia dan sekitarnya. Tulisan Jawi biasa digunakan dalam pelbagai jenis dokumen dan surat khabar, serta dalam sesetengah buku teks sekolah.

Sejarah tulisan Jawi bermula pada abad ke-13 apabila kaum Islam membawa tulisan Arab ke wilayah Melayu. Tulisan ini kemudian diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu dan diadaptasi menjadi tulisan Jawi.

Jawi menggunakan huruf Arab sebagai asas dan ditambah dengan beberapa tanda baca tambahan untuk menggambarkan bunyi-bunyi vokal dalam bahasa Melayu. Ini membolehkan Rumi dibaca dengan mudah oleh mereka yang memahami tulisan Arab.

Walaupun tulisan Jawi masih digunakan oleh masyarakat Melayu, ia telah berkurangan popularitinya berbanding dengan tulisan Rumi yang lebih moden. Sebab utama ini adalah kerana penggunaan tulisan Jawi yang semakin kurang dalam kehidupan seharian dan penggunaan tulisan Rumi dan tulisan Latin yang semakin meluas.

Walau bagaimanapun, tulisan Jawi masih dianggap sebagai sebahagian daripada warisan budaya Melayu yang penting dan dihargai oleh masyarakat. Ini terbukti dengan penggunaan Rumi yang masih lagi wujud dalam pelbagai medium internet dan digunapakai sehingga kini.

Leave a Comment