Solat Israq – Fadhilat, Masa dan Doa Solat Isyraq

Solat Israq Beserta Doa Solat Isyraq – Pelajari Cara Mengerjakan Solat Isyraq beserta Doa solat Isyraq

Solat Ishraq adalah solat sunat pilihan bagi umat Islam untuk melakukan sebaik sahaja matahari terbit. Anda boleh menunaikan solat Ishraq untuk menebus kesalahan, tetapi banyak orang memilih untuk berdoa Ishraq kerana perbuatan baik yang dikatakannya. Melakukan Ishraq semudah solat lain dan dapat memberi banyak manfaat kepada kesejahteraan rohani anda!

Nabi Muhammad SAW menganjurkan umatnya apabila telah selesai melaksanakan Solat Subuh berjemaah supaya duduk berzikir kepada Allah SWT sehinggalah matahari naik, kemudian mengerjakan solat sunat dua rakaat. Rasulullah SAW menyatakan pahala yang besar bagi sesiapa yang melaksanakan ibadah tersebut, Baginda SAW bersabda:

مَنْ صَلَّى الْغَدَاةَ فِى جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللَّهَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَانَتْ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ

Maksudnya: Sesiapa solat Subuh berjemaah, kemudian duduk berzikir kepada Allah sehingga naik matahari dan mengerjakan solat dua rakaat (Solat Sunat Isyraq). Maka adalah baginya pahala seperti pahala Haji dan Umrah yang sempurna, sempurna, sempurna.

Hadis riwayat al-Tirmidzi dan al-Tabrani RA : 586


PERSEDIAAN MENGERJAKAN SOLAT ISRAQ

 1. Tetapkan penggera untuk mengingatkan anda pada waktu matahari terbit. Solat Ishraq adalah solat pilihan yang dilakukan sekitar 15-20 minit setelah matahari terbit. Waktu malam sebelum tidur, teliti jam berapa matahari akan terbit di bandar anda untuk keesokan harinya, dan tetapkan penggera untuk waktu itu.

  Sekiranya anda terlupa nak tetapkan masa, lihat saja kedudukan matahari di atas ufuk. Sekiranya matahari benar-benar terbit dan tidak ada bahagian yang kelihatan menyentuh kaki langit, anda boleh memulakan solat anda.

  Solat sunat ini dinamakan dengan nama Isyraq kerana ia didirikan selepas waktu syuruk iaitu waktu matahari sedang terbit.

 2. Singkirkan apa sahaja di dalam bilik yang mungkin mengganggu anda. Semasa solat, anda harus sangat fokus dan tidak memikirkan apa-apa selain tugas yang sedang dilakukan. Keluarkan telefon anda dari bilik anda, matikan televisyen, dan luangkan masa untuk menenangkan diri.

  Tidak apa-apa jika ada kipas bergerak atau bunyi di latar belakang jika anda tidak dapat mematikannya. Pastikan anda berusaha menyekat kebisingan semasa anda melakukan solat Israq.

 3. Lakukan wudhu untuk mempersiapkan diri anda untuk solat. Dalam Islam, anda harus suci sebelum mendirikan solat. Oleh kerana anda baru sahaja bangun untuk melakukan solat Ishraq, anda harus membersihkan diri sebelum berdoa. Wudu termasuk mencuci tangan, mulut, muka, lengan, rambut, dan kaki tiga kali setiap satu.

  Wudu harus dilakukan dalam urutan turutan tertentu, dimulai dengan tangan, kemudian bergerak ke mulut dan wajah, kemudian lengan bawah, kemudian rambut, dan kemudian kaki.

 4. Pusingkan badan anda untuk menghadap kiblat. Dalam Islam, para jamaah menghadap Masjidil Haram di Mekah ketika mereka bersolat. Ini adalah tempat ibadah yang sangat istimewa bagi umat Islam di seluruh dunia, dan merupakan lokasi Kaabah.

  Sekiranya anda tidak pasti arah mana yang harus dihadapi, cubalah memuat turun aplikasi “Kompas kiblat” di telefon anda. Ini adalah kompas yang diubah suai yang menunjuk ke arah Masjidil Haram.


MENDIRIKAN SOLAT ISRAQ

 1. Pertimbangkan niat anda untuk mengatakan Ishraq. Penting untuk memahami alasan anda berdoa. Fikirkan tentang berapa rakaat yang anda akan lakukan dan mengapa anda melakukannya.

  Sambil badan menghadap ke arah kiblat, anda boleh berniat “Sahaja aku solat dua rakaat Ishraq kerana Allah Taala.”

  Sebilangan orang mendirikan solat Ishraq kerana mereka telah berdosa, tetapi yang lain melakukannya kerana mereka merasakan ianya adalah cara untuk memulakan hari dengan positif.

 2. Mulakan solat. Baca surah Fatiha dan surah lain. Tunduklah untuk rukuk, lalu sujudlah dengan sujud yang betul.

  Pastikan anda membaca surah-surah dalam bahasa Arab kerana ia berasal dari Al-Quran. Doa peribadi boleh diucapkan dalam bahasa ibunda anda.

 3. Bacaan surah selepas Al-Fatihah:
  • Rakaat pertama, bacalah Al-A’la. Rakaat ke-dua, baca Al-Fil. ATAU
  • Rakaat pertama, bacalah Al-Kafirun. Rakaat ke-dua, baca Al-Ikhlas.
 4. Lakukan rakaat seterusnya. Apabila anda memulakan rakaat kedua dan kembali ke posisi berdiri, bacalah kembali Surah Fatiha. Bacakan surah lain, dan kemudian, teruskan dengan rakaat.
 5. Silalah lakukan sebanyak mana rakaat yang anda rasa perlu. Ishraq hanya menghendaki anda melakukan dua rakaat untuk solat anda, tetapi anda boleh melakukan lebih banyak jika anda mahu. Ramai orang Islam percaya bahawa Ishraq adalah solat yang sangat ampuh, jadi melakukan lebih banyak rakaat dapat membantu anda mencapai niat dan hajat dalam solat tersebut.

DOA SOLAT ISYRAQ

1 thought on “Solat Israq – Fadhilat, Masa dan Doa Solat Isyraq”

Leave a Comment