Teka-Teki Mudah Untuk Kanak-Kanak

Teka-Teki Mudah Untuk Kanak-Kanak – Koleksi 39 Teka-teki Mudah untuk Kanak-kanak Beserta Jawapan

Ramai di antara kita boleh bersetuju: Kegembiraan yang datang hasil daripada kejayaan dapat menyelesaikan teka-teki yang sukar adalah satu perasaan yang tidak seperti yang lain. Dan kemungkinan besar, anak anda akan suka teka-teki juga!

Terdapat banyak sebab untuk memperkenalkan teka-teki kepada anak anda. Teka-teki adalah cara terbaik untuk merangsang minda kanak-kanak. Selain itu, ia merupakan aktiviti yang menyeronokkan untuk memastikan anak-anak sibuk dan suka belajar di rumah.


Kami mengumpulkan 39 teka-teki mudah terbaik untuk kanak-kanak (dan orang dewasa juga!) untuk memastikan anak anda terhibur dan otak mereka berfungsi.

Cuba teka-teki mudah di bawah!

Apakah teka-teki mudah?

Teka-teki ialah jenis permainan asah otak yang menyeronokkan yang wujud sebagai soalan atau pernyataan untuk diselesaikan.

Biasanya, teka-teki ditulis dengan cara yang membingungkan atau mengelirukan. Banyak yang mempunyai makna ganda atau tersembunyi yang memerlukan pemikiran kreatif dan luar kotak. Jawapan mereka selalunya tidak dijangka, jadi pembaca mesti berfikir dengan teliti semasa menyelesaikannya.

Teka-teki juga ada tahap dan level tertentu, iaitu senang, susah, ada sangat susah. Teka-teki mudah kanak-kanak selalunya pada tahap rendah. Tetapi jangan terkejut jika ada di antara mereka berjaya jawap pada tahap susah, kerana mungkin mereka sudah biasa mendengar teka-teki tersebut.

Teka-teki mudah yang menyeronokkan untuk kanak-kanak

Letakkan topi pemikiran anda dan lihat berapa banyak yang boleh anda selesaikan dengan anak anda. Pastikan untuk menatal perlahan-lahan supaya anda tidak merosakkan jawapan!

Teka-teki mudah yang dikongsikan ini akan melibatkan anak anda tanpa menyebabkan mereka terlalu banyak berfikir secara mendalam. Sesuai untuk memanaskan otak mereka supaya mereka boleh terus menyelesaikan lebih banyak perkara!


1. Berapa bulan dalam setahun mempunyai 28 hari?

Jawapan: Semuanya! Setiap bulan mempunyai *sekurang-kurangnya* 28 hari.

2. Apa yang mempunyai tangan dan muka, tetapi tidak dapat menahan apa-apa atau tersenyum?

Jawapan: Jam.

3. Ia milik anda, tetapi rakan anda yang lebih dan selalu menggunakannya. Apa itu?

Jawapan: Nama awak.

4. Ibu Sofia mempunyai tiga orang anak: Nurul, Lisa dan ___?

Jawapan: Sofia! Lagipun, ia adalah ibu Sofia. (Ini ialah contoh yang baik tentang cara teka-teki menggunakan jangkaan sedia ada anda untuk menipu anda. Walaupun jawapannya betul-betul di hadapan anda, anda terdorong untuk meneruskan corak itu.)

5. Jika anda tidak menyimpan saya, saya akan patahkan. Apakah saya?

Jawapan: Janji.

6. Hanya ada satu perkataan dalam kamus yang dieja salah. Apa itu?

Jawapan: Perkataan “salah.” Ia satu-satunya perkataan yang dieja S-A-L-A-H.

7. Anda menjalankan perlumbaan dan pada penghujungnya, anda melepasi orang itu di tempat ke-2. Di tempat manakah anda menamatkan perlumbaan?

Jawapan: Anda tamat di tempat ke-2.

8. Saya mempunyai ekor dan kepala, tetapi tiada badan, apakah saya?

Jawapan: Syiling.

9. Apakah 2 perkara yang anda tidak boleh makan untuk sarapan pagi?

Jawapan: Makan tengah hari, makan petang dan makan malam.

10. Perkataan yang manakah menjadi terpendek apabila anda menambah 3 huruf padanya?

Jawapan: Perkataan “pendek.”

11. Apakah huruf besar untuk Besar?

Jawapan: Huruf “B.”


Teka-teki Matematik Mudah untuk Kanak-kanak

Teka-teki mudah matematik ialah cara yang baik untuk mengajak anak anda berlatih matematik sambil berseronok. Mereka perlu menggunakan pengetahuan matematik dan kemahiran menyelesaikan masalah untuk mencari jawapan kepada teka-teki ini.

Petua: Gandingkan teka-teki matematik anda dengan jenaka matematik untuk memastikan anak anda terhibur dengan matematik untuk semua peringkat umur!

1. Semasa Fifi berumur 8 tahun, abangnya separuh umurnya. Sekarang, Fifi berumur 14 tahun. Berapa umur abangnya?

Jawapan: Abangnya 10. Separuh daripada 8 ialah 4, jadi abang Fifi adalah 4 tahun lebih muda. Ini bermakna apabila Fifi berumur 14 tahun, abangnya masih 4 tahun lebih muda, jadi dia berumur 10 tahun.

2. Dua bapa dan 2 anak lelaki pergi memancing, tetapi hanya dapat menangkap 3 ekor ikan. Ini sudah cukup untuk setiap daripada mereka mempunyai seekor ikan. Bagaimana ini boleh berlaku?

Jawapan: Hanya ada 3 orang memancing. Terdapat seorang bapa, anaknya, dan anak lelakinya. Ini bermakna terdapat 2 bapa dan 2 anak lelaki, kerana salah seorang daripada mereka adalah bapa dan seorang anak lelaki. Atuk, Bapa, Cucu

3. Muthu berumur 11 tahun sehari sebelum semalam, dan tahun depan dia akan berumur 14 tahun. Bagaimanakah ini boleh berlaku?

Jawapan: Hari ini ialah 1 Januari, dan hari lahir Liam ialah 31 Disember. Liam berusia 11 tahun sehari sebelum semalam (30 Disember), kemudian berusia 12 tahun pada hari berikutnya. Tahun ini pada 31 Disember dia akan berumur 13 tahun, jadi tahun depan dia akan berumur 14 tahun.

4. Puan Suri mempunyai 5 orang anak perempuan. Setiap anak perempuan ini mempunyai seorang saudara lelaki. Berapakah bilangan anak Puan Suri?

Jawapan: Mereka mempunyai 6 orang anak. Setiap anak perempuan mempunyai saudara lelaki yang sama. Terdapat 5 anak perempuan dan 1 anak lelaki.

5. Hujan pada tengah malam, tetapi ramalan untuk esok dan hari berikutnya adalah jelas. Adakah cuaca cerah selepas 48 jam?

Jawapan: Tidak, ia tidak akan cerah kerana ia akan menjadi gelap. Selepas 48 jam, ia akan menjadi tengah malam lagi.

6. Terdapat 3 biji epal di dalam bakul dan anda bawa pergi 2. Berapa biji epal yang anda ada sekarang?

Jawapan: Anda mempunyai 2 biji epal. Anda mengambil 2 epal dan meninggalkan 1 dalam bakul.

7. Apakah yang boleh anda letakkan antara 7 dan 8, untuk menjadikan keputusan lebih besar daripada 7, tetapi kurang daripada 8?

Jawapan: Titik perpuluhan. Keputusan anda ialah 7.8, iaitu antara 7 dan 8.

8. 81 x 9 = 801. Apakah yang perlu anda lakukan untuk menjadikan persamaan ini benar?

Jawapan: Terbalikkan. 108 = 6 x 18.

9. Gandakannya dan darab dengan 4. Kemudian bahagikannya dengan 8 dan anda akan mendapatnya sekali lagi. Apakah nombor itu?

Jawapan: Sebut saja sebarang nombor. Jika nombor digandakan dan didarab dengan 4, ia sebenarnya telah didarab dengan 8, jadi membahagikan dengan 8 akan memberi anda nombor asal semula.

10. Apakah 3 nombor yang memberikan hasil yang sama apabila didarab dan ditambah bersama?

Jawapan: 1, 2, dan 3 (1 + 2 + 3 = 6 dan 1 x 2 x 3 = 6).

11. Mei Mei mempunyai keluarga yang sangat besar. Dia mempunyai 20 makcik, 20 pakcik dan 50 sepupu. Setiap sepupunya mempunyai seorang ibu saudara yang bukan ibu saudara Mei Mei. Bagaimana ini boleh berlaku?

Jawapan: Makcik mereka ialah ibu Mei Mei!


Teka-teki KURANG MUDAH untuk Kanak-kanak

Adakah anak anda berjaya menjawab dua kategori teka-teki di atas? Cuba usik otak mereka dengan teka-teki di bawah ini yang agak mencabar.

1. Saya pernah pergi ke seluruh dunia, saya tinggal di Pejabat Pos. Apakah saya?

Jawapan: Setem.

2. Anda akan menemui saya di Utarid, Bumi, Marikh dan Musytari, tetapi tidak di Zuhrah atau Neptun. Apakah saya?

Jawapan: Huruf “I.”

3. Apa yang boleh naik ke atas cerobong, tetapi tidak boleh turun ke atas cerobong?

Jawapan: Payung. Jika payung anda “bawah”, ia boleh dimuatkan melalui cerobong, tetapi jika ia “atas,” ia tidak muat!

4. Saya mengeluarkan bunyi yang kuat apabila saya menukar pakaian. Apabila saya berubah, saya menjadi lebih besar tetapi berat badan kurang. Apakah saya?

Jawapan: Popcorn.

5. Seorang pemandu bas sedang menuju ke jalan yang sibuk di bandar. Dia melepasi tiga papan tanda hentian tanpa berhenti, pergi ke jalan yang bertentangan menyusuri jalan sehala sambil menjawab mesej pada telefonnya. Tetapi pemandu bas itu tidak melanggar mana-mana undang-undang jalan raya. Kenapa?

Jawapan: Dia berjalan, bukan memandu. (Teka-teki ini menambah maklumat yang tidak relevan untuk menipu pembaca. Anda menjangkakan bahawa kerana dia seorang pemandu bas, dia sedang memandu bas — tetapi ia tidak pernah benar-benar mengatakan itu!)

6. Ia mempunyai ‘Key’, tetapi bukan kunci. Ia mempunyai ‘Space’, tetapi tiada ruang. Anda boleh ‘Enter’, tetapi tidak boleh masuk. Apa itu?

Jawapan: Papan kekunci.

7. Saya boleh memenuhi ruang bilik, tetapi saya tidak mengambil ruang. Apakah saya?

Jawapan: Cahaya.

8. Ia satu-satunya tempat di dunia yang HARI INI datang selepas ESOK. Di manakan ia?

Jawapan: Kamus. Huruf E datang dulu sebelum H

9. Jika saya ada, saya tidak berkongsi. Jika saya berkongsi, saya tidak memilikinya. Apa itu?

Jawapan: Rahsia.

10. Apa yang hilang sebaik sahaja anda bercakap mengenainya?

Jawapan: Diam.

11. “Ular Melengkar Atas Pagar” (Ulang 3x). Bolehkah anda mengeja ayat tanpa sebarang R?

Jawapan: A-Y-A-T (Teka-teki ini nampak macam rumit tapi sebenarnya ianya teka-teki mudah untuk kanak-kanak jika mereka tumpu perhatian! Ia membuatkan pembaca berfikir bahawa mereka sepatutnya menerangkan senario tanpa menggunakan huruf “R.” Tetapi ayat pertama sebenarnya digunakan untuk mengalih perhatian pembaca daripada soalan sebenar.)

Teka-teki Mudah Lagi Lucu untuk Kanak-kanak

Ingin membuat anak anda ketawa?

Tunjukkan kepada mereka teka-teki ini yang juga berfungsi sebagai jenaka!

Jawapannya mungkin tidak seperti yang anda jangkakan, kerana setiap jawapan disertakan dengan punchline lucu untuk penyelesaiannya.

1. Apakah yang boleh melompat lebih tinggi daripada bangunan?

Jawapan: Apa sahaja yang boleh melompat — bangunan tidak melompat, cerdik!

2. Seekor gajah di Afrika dipanggil Halang. Seekor gajah di Asia dipanggil Hulung. Apa yang anda panggil gajah di Antartika?

Jawapan: Hilang.

3. Anda bermimpi berada di dalam bilik tanpa tingkap atau pintu. Bagaimana anda akan keluar?

Jawapan: Berhenti bermimpi, bangun dari tidur.

4. Sekumpulan arnab sedang mengadakan majlis hari jadi. Apakah jenis muzik yang mereka dengar?

Jawapan: Muzik hip hop.

5. Di manakah anda akan menaiki bot yang sakit?

Jawapan: Ke dok.

6. Apakah jenis buku yang tidak mempunyai kertas?

Jawapan: Muka Buku (Facebook). ATAU Buku Lima (Penumbuk)

Berapa banyak teka-teki yang anak anda dapat jawap dengan betul? Yang mana satu kegemaran mereka?

Faedah teka-teki mudah untuk kanak-kanak

Kanak-kanak dari semua peringkat umur suka menyelesaikan teka-teki. Tetapi adakah anda tahu berapa banyak manfaat besar yang teka-teki ada untuk membantu proses pembelajaran dan perkembangan anak anda?

Teka-teki untuk kanak-kanak boleh:

  • Meningkatkan kefahaman bacaan
  • Bantu kanak-kanak memberi tumpuan dan perhatian
  • Menggalakkan penyelesaian masalah dan pemikiran kritis
  • Memperkukuh kemahiran bahasa dan kesedaran linguistik
  • Menggalakkan pemikiran analitikal dan penaakulan deduktif

Teka-teki juga boleh meningkatkan mood anak anda, membuat mereka ketawa dan memberi mereka satu rasa ingin dan berlumba-lumba mahu menjawap. Perkara ini sedikit-sebanyak membantu pembelajaran mereka di dalam kelas bersama guru.

Bahkan yang paling penting, ia memberi anda peluang untuk menguatkan ikatan keluarga. Berusaha dalam menyelesaikan setiap teka-teki mudah bersama-sama merupakan aktiviti keluarga yang menyeronokkan!

Leave a Comment