Tempat Menarik di Krabi

Tempat Menarik di Krabi – Anda bercadang untuk bercuti di Krabi, Thailand? Maka sebagai persiapan anda sekurang-kuranya mengetahui serba sedikit menganai tempat menarik di Krabi. Jangan khuatir kerana melalui artikel ini ada menyenaraikan kepada anda lokasi dan tempat-tempat menarik di Krabi untuk anda lawati.

Sepertimana lokasi percutian lain di seluruh dunia, Krabi juga menawarkan lokasi tempat menarik dengan keistimewaan yang tersendiri. Dengan begitu banyak aktiviti-aktiviti yang sesuai untuk seluruh keluarga nikmati, Krabi telah dirangka sebagai destinasi resort santai yang mementingkan dari segi aspek keselesaan dan ketenangan pengunjungnya. Landskap semula jadinya dihiasi dengan batu kapur yang dikenali sebagai karsts yang muncul di kebanyakan kawasan luar bandar. Dengan tumbuhan yang banyak dan terumbu karang yang indah, terdapat banyak tempat menarik di Krabi yang berbaloi untuk diterokai sepanjang anda tinggal di sini.

Tempat Menarik di Krabi

tempat menarik di krabi

Meneroka Nusantara

Salah satu cara yang paling luar biasa untuk mengalami pengalaman pembentukan batu kapur dan pantai yang indah adalah dengan mengambil pakej lawatan balik hari dari satu pulau ke pulau yang lain. Terdapat ramai pemandu pelancong menawarkan pakej lawatan harian, ianya berbaloi dan peluang untuk melepaskan diri daripada kesesakan hidup di tanah besar. Untuk penjelajahan yang lebih bebas, kayak laut juga boleh disewa untuk perjalanan ke pulau-pulau kecil yang berhampiran.

Taman Negara Than Bok Khoranie

Jika anda mempunyai khemah dan ingin tempat untuk perkhemahan, pertimbangkan untuk ke Taman Negara Than Bok Khorani. Ia merupakan sebuah tempat yang terpencil tanpa penginapan konkrit tetapi memiliki banyak spesies tumbuhan di dalam kolam yang sangat indah dikelilingi oleh tumbuhan gardenia dan Apocynaceae. Taman ini juga mempunyai beberapa gua batu kapur dan beberapa hutan paya bakau yang indah.

Aktiviti ‘rock climbing’

Ramai penyedia kelengkapan mendaki tebing tinggi di Krabi juga memberikan pelajaran dalam pelbagai peringkat mengenai kemahiran mendaki untuk membantu anda meningkatkan kebolehan memanjat batu anda. Cenuram batu kapur dan formasi batu unik telah membantu Krabi mengukir reputasi global sebagai salah sebuah lokasi mendaki gunung terkenal. Ton Sai merupakan hentian pertama bagi kebanyakan pendaki, kerana ia merupakan tempat mendaki yang paling kerap dikunjungi di kawasan itu. Lain-lain lokasi mendaki seperti di kawasan-kawasan yang lebih terpencil juga boleh diatur dengan mudah dengan bantuan memanjat penyedia-penyedia kelengkapan dakian.

Taman Negara Marin Koh Lanta

Generasi Gypsies laut atau Chai Leh, merupakan golongan yang masih hidup dan bekerja di Pulau Koh Lanta – kini merupakan taman laut negara. Selama berabad-abad mereka telah amalkan kepercayaan mereka sendiri dengan menyembah semangat dan menutur dalam bahasa ibunda mereka yang tersendiri. Pulau ini juga merupakan lokasi paling menarik di rantau ini dengan pantainya yang indah, pembentukan batu unik dan terumbu karang yang menakjubkan untuk penerokaan. Beberapa hutan hujan di pulau ini adalah hampir tidak disentuh dan kekal dilindungi. Pelawat boleh menyewa banglo dan tinggal seketika. Taman Negara ini juga dihubungkan dengan pulau Phi Phi melalui feri.

Perkuburan Fosil Cengkerang

Tiga puluh lima juta tahun yang lalu, tapak Ban Laem Pho Cape adalah paya air tawar yang besar yang menjadi tuan rumah kepada berjuta-juta siput kecil. Sisa-sisa daripada makhluk-makhluk ini membentuk komposit fosil yang telah tumbuh dan berkembang hampir 16 inci tebal. Kepingan-kepingan besar fosil cengkerang ini telah menjadi salah satu tarikan yang paling popular di Krabi dan boleh dilawati melalui jarak pemanduan sejauh 10 batu dari bandar Krabi.

Kehidupan Malam Krabi

Kawasan peranginan Pantai Ao Nang merupakan pusat pelancongan utama Krabi, memandangkan Krabi sendiri tidak menawarkan banyak keperluan untuk penduduk luar melainkan keperluan kehidupan sehari-hari kepada penduduk tempatan. Namun begitu, walaupun ianya tidak cukup menyenangkan berbanding dengan Phuket, di kawasan resort ini anda akan mendapati restoran yang pintunya tetap terbuka hingga lewat tengah malam. Krabi adalah tempat percutian yang lebih berkonsepkan keluarga dengan beberapa restoran yang bagus dan santai serta bersuasana tenang.

Selam Skuba

Musim menyelam yang rasmi di Krabi ialah dari bulan November hingga Mac, namun demikian ia tetap berjalan sepanjang tahun dan boleh dikatakan aktiviti menyelam skuba di sini terbuka pada pelancung setiap masa sepanjang tahun. Selam snorkel atau snorkeling juga merupakan cara terbaik untuk anda mendapatkan pemandangan terumbu karang. Syarikat menyelam di tanah besar boleh mendapatkan anda pengesahan dan perakuan sebagai seorang penyelam dan juga akan mengatur lawatan menyelam ke semua terumbu yang terbaik di kawasan sekitarnya. Menyelam di Phi Phi sememangnya adalah yang terbaik!

Berbasikal

Basikal boleh disewa di kawasan resort Ao Nang, dan gelung berbasikal yang tersedia menuju ke luar bandar menjadi petunjuk kepada pembonceng basikal. Dengan lengkung jalan yang melalui kampung-kampung lama dan dusun pokok kelapa, penunggang boleh menikmati pemandangan menakjubkan sepanjang 15 atau 20 batu berbasikal.

Pantai Railay

Pantai Railay boleh dikatakan kawasan pesisir pantai yang paling unik di rantau ini. Dengan pantainya yang berbentuk bulan sabit yang terputus dari tanah besar oleh batuan batu besar. Hanya boleh diakses masuk dengan bot, anda boleh menyewa bot untuk menurunkan anda untuk lawatan balik hari ke Phra Nang, iaitu sebuah gua yang dianggap suci, atau untuk bermalam di salah satu resort untuk menikmati suasana pantai yang aman dan mendamaikan. Percaya atau tidak, bahkan pantai-pantai di Phuket pun tidak setanding dengannya!

Leave a Comment