Tips Beli Kereta Terpakai

Tips Beli Kereta Terpakai – Bagaimana cara membeli kereta terpakai? Perkongsian mengenai panduan membeli kereta terpakai (used car buying tips).

Kereta terpakai atau lebih popular dengan sebutan kereta second hand seringkali menjadi pilihan kerana harganya jauh lebih murah daripada kereta baru. Benar atau tidak, kereta baru jika hari ini anda beli dengan harga 20K, esoknya jika anda ingin jual anda tidak dapat menjual dengan harga yang sama memandangkan statusnya yang second hand. Jadi sekiranya anda bernasib baik, anda boleh membeli kereta terpakai yang baru 2 ke 6 bulan sahaja dipakai kerana ada orang yang jenis suka menukar kereta.

Jika anda mahu membeli sebuah kereta dalam keadaan yang baik dan anda mahu mendapatkan harga yang lebih murah, maka anda dinasihatkan untuk memilih kereta terpakai. Terdapat beberapa perkara yang anda perlu ingat sebelum pergi untuk membeli kereta terpakai. Ketika membeli sebuah kereta terpakai anda mesti sediakan satu senarai semak dan ikuti tips beli kereta terpakai yang dinyatakan di bawah.

Tips Beli Kereta Terpakai

  1. Sebelum pergi untuk membeli kereta terpakai seseorang itu perlu melakukan kajiselidik atau homework dengan baik. Anda perlu melakukan kajian yang luas mengenai kereta terpakai. Anda mesti tahu untuk mengawal perasaan kegembiraan dan keterujaan membeli kereta dan membuat keputusan mengenai model (samada kereta sport, kereta sedan atau model vintaj kereta lama) yang anda mahu membeli. Anda perlu senaraikan spesifikasi yang anda kehendaki dalam kereta supaya anda mudah dan boleh mencari kereta yang sesuai untuk diri anda.
  2. Setelah anda mengenal pasti model dan membuat senarai pendek jenis kereta yang dikehendaki, anda mesti menyiasat samada bahagian-bahagian kereta yang perlu dimodifikasi ada dan boleh didapati dalam pasaran. Anda juga perlu memeriksa samada anda perlu untuk membaiki kereta tersebut atau tidak. Adalah satu langkah yang bijak untuk memilih sebuah kereta berjenama yang bahagian-bahagiannya mudah didapati di pasaran Malaysia.
  3. Salah satu tips penting yang digunakan membeli kereta adalah untuk membuat keputusan mengenai bajet. Kita harus mengelakkan daripada menghabiskan wang untuk perkara yang tidak penting. Dia mesti tahu had kewangan anda dan tidak melampaui had kos bajet anda.
  4. Jurujual kereta terpakai mungkin akan cuba untuk meyakinkan anda untuk membeli sebuah kereta tertentu. Sentiasa ingat bahawa ia adalah tugas mereka untuk berbuat demikian, kerana semakin banyak jumlah kereta yang berjaya mereka jual maka lebih banyak keuntungan yang mereka buat. Jadi, seseorang tidak harus terpedaya dengan helah jurujual.
  5. Ujian memandu kereta sebelum membelinya adalah salah satu tips membeli kereta terpakai yang penting. Ketika anda melakukan ujian memandu, anda perlu menyemak fungsi-fungsinya seperti penghawa dingin, tingkap dan kunci, wipers, radio, belakang tetingkap defogger dan semua lampu.
  6. Sebelum and melakukan keputusan muktamad untuk membeli kereta terpakai, sila semak daftar pemilik kereta tersebut yang terdahulu untuk mengelakkan masalah undang-undang di kemudian hari. Anda perlu memeriksa sama ada terdapat pemindahan milik yang jelas atau tidak, cara paling mudah untuk pastikannya adalah anda ambil nombor pendaftaran kereta dan pergi ke pejabat polis trafik untuk lakukan semakan.
  7. Akhir sekali, periksa bahagian-bahagian lain kereta dan enjin untuk kali terakhir supaya anda berpuas hati bahawa model yang anda pilih sempurna dan paling tidak pun hanya mempunyai kecacatan yang minimum yang boleh diperbaiki dengan kos yang berpatutan. Bantuan seorang mekanik adalah sangat membantu dalam situasi ini.

Dengan mengikuti tips membeli kereta terpakai di atas anda boleh mengelakkan diri daripada terjerat dalam penipuan jual beli kereta terpakai dan dapat membeli kereta yang anda idamkan dalam harga berpatutan dan berbaloi. Semoga tips ini dapat membantu anda.

Leave a Comment