Tips Kurus 01 – Cara Nak Kurus dan Kekal Kurus

Tips Kurus 01 – Cara Nak Kurus dan Kekal Kurus. Menerusi tips kurus pertama ini, kita akan mengetahui perbezaan antara cara nak kurus dan cara nak kekal kurus.

Satu perkara yang harus kita syukuri dalam hidup adalah makanan. Manusia makan kerana mahu hidup, bukan hidup untuk makan semata-mata. Makanan boleh didapati di mana sahaja. Ia hadir dalam berbagai rasa, gaya, persembahan, budaya, tradisi, dan negara. Perkara yang buruk adalah, apabila makan terlalu banyak maka menimbulkan bahaya pada diri kita.

Apabila kita lapar, kita makan. Tetapi jika kita melihat makanannya enak dan enak, kita cenderung makan lebih banyak daripada yang seharusnya kita makan, sehingga kita menambah berat badan. Banyak rancangan diet dibuat hanya untuk mengurangkan berat badan. Ramai di antara kita mencuba pelbagai cara bagaimana untuk kurus. Kami ingin kembali kepada cara tubuh kita dulu dengan mengikuti kaedah yang berbeza untuk mengurangkan berat tambahan yang kita perolehi.


Sebilangan besar daripada kita memfokuskan diri pada cara nak kurus berbanding daripada cara untuk kekal kurus. Ketika seseorang gemuk, dia cenderung mempunyai risiko yang lebih besar untuk terkena serangan jantung, barah, tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit lain yang berkaitan dengan kegemukan. Ramai yang telah mencuba banyak cara sehingga berjaya mencapai berat badan dan badan yang ideal. Tetapi setelah beberapa lama, mereka menghentikannya dan kemudian menambah berat badan mereka hanya dalam jangka masa yang singkat. Menjadi kurus kadang-kadang lebih mudah daripada kekal kurus. Seseorang menjalani diet ketika ingin menurunkan berat badan. Seseorang yang ingin kekal langsing harus mengetahui perkara yang perlu dilakukan olehnya. Ini adalah sejenis kaedah penyelenggaraan. Menjadi kurus lebih kepada sikap dan mentaliti.

Menjadi gemuk adalah masalah fizikal dan juga masalah mental. Kita menjadi gemuk kerana kehendak kita untuk makan lebih banyak. Sekiranya akal dapat mendorong kita untuk makan lebih banyak, maka ia juga boleh berlaku sebaliknya. Perkara-perkara yang harus dilakukan mengenai bagaimana untuk kurus sebenarnya bergantung pada bagaimana kita melihat kaedahnya dan juga bergantung pada pilihan yang kita buat. Sebilangan besar daripada kita menjalani diet atau melangsingkan badan kerana kita ingin menurunkan berat badan dalam jangka masa yang singkat. Itulah kesilapan yang dilakukan oleh kebanyakan kita. Apabila kita ingin kurus dan kekal langsing, kita harus menganggap diet sihat sebagai gaya hidup, sesuatu yang jangka panjang. Kelaparan pada diri sendiri tidak akan memberi kebaikan kepada anda. Mengelakkan diri dari makan makanan kegemaran anda untuk menurunkan berat badan pun tidak baik juga. Pemakanan sihat bermaksud memakan lebih banyak yang baik untuk tubuh dan mengambil lebih sedikit daripada yang tidak baik.


Anda harus menjadi orang yang mengawal kehidupan anda. Jangan terlalu kuat dengan makanan yang anda mahukan. Sentiasa ingat bahawa anda yang membuat pilihan. Terdapat panduan yang memberitahu anda mengenai apa yang patut dan tidak boleh anda makan. Sebenarnya, cara yang tepat untuk kurus adalah memberi makan tubuh anda dengan makanan yang diperlukannya, dengan berhati-hati mengawasi nutrien, vitamin dan mineral yang tidak dapat anda perolehi dari makanan. Anda boleh makan apa sahaja yang anda mahukan tetapi memilih mana yang lebih baik dan sihat. Anda mesti belajar untuk mengikuti program penurunan berat badan anda untuk memeriksa kemajuan anda. Sentiasa lakukan senaman secara berkala untuk melengkapkan diet sihat anda. Jangan teragak-agak untuk meminta input daripada rakan anda untuk mendorong anda mencapai matlamat anda.

Anda mesti mencintai diri sendiri. Ini akan mendorong anda menjalani kehidupan yang lebih sihat. Ini memberi anda lebih keyakinan sehingga menambah kecantikan diri anda.

Leave a Comment